«Χρυσά» asset plays από τους Έλληνες εφοπλιστές

Πωλήσεις πλοίων σε τιμές αρκετά υψηλότερες από αυτές που αποκτήθηκαν
Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:30
UPD:04/07/2022 12:43

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Γεωργίου 
[email protected]

Χρυσές ευκαιρίες πωλήσεων πλοίων όλων των τύπων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές προσφέρει σήμερα η second hand αγορά, ακόμη κι αν πρόκειται για βαπόρια που έχουν υπερβεί τα 20 χρόνια ζωής.

Οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, απόρροια της ικανοποιητικής πορείας των ναυλαγορών. Για παράδειγμα, στα bulk carriers καταγράφονται τον φετινό Ιούνιο διψήφιες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, στις αξίες όλων των μεγεθών και των ηλικιών.

Ένα capesize πενταετίας κοστίζει σήμερα περίπου 53 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Xclusiv Shipbrokers, ποσό ενισχυμένο κατά 23% συγκριτικά με πέρυσι. Ένα supramax 15ετίας είναι 53% πιο ακριβό, ενώ η ετήσια αύξηση της αξίας ενός handy ίδιας ηλικίας αγγίζει ακόμη και το 80%, με βάση την ίδια πηγή.

Αντίστοιχα στα δεξαμενόπλοια, η άνοδος στις αξίες είναι διψήφια σε όλα τα μεγέθη, με εξαίρεση τα VLCCs. Σε αυτά, καταγράφονται αυξήσεις από 6% έως και 10% σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα «αλμυρές» τιμές εντοπίζονται στα aframaxes και τα MR tankers, με αυξήσεις από 11% έως και 44%.

Τα ελληνικά deals

Τη συγκυρία φυσικά αξιοποιούν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ειδικεύονται στα «asset plays», τις πωλήσεις, δηλαδή, πλοίων σε τιμές αρκετά υψηλότερες από τα ποσά που δαπάνησαν για να τα αποκτήσουν.

Στο διά ταύτα, πριν από λίγες ημέρες η NGM Energy, συμφερόντων του Νίκου Μουνδρέα, φέρεται να πούλησε το aframax Baroness (χωρητικότητας 105.335 dwt και κατασκευής 2011), έναντι 33,5 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω πλοίο αγοράστηκε, στη διάρκεια του 2021, με ένα τίμημα περίπου 22 εκατ. δολαρίων.

Στα containerships, η Cosmoship Management, συμφερόντων Νίκου Σάββα, συνδέεται από ναυλομεσίτες με την πώληση δύο νεότευκτων πλοίων, χωρητικότητας 1.500 TEUs έκαστο. Πρόκειται για βαπόρια που η εταιρεία παρήγγειλε στο κινεζικό ναυπηγείο Huangpu Wenchong πέρυσι, καταβάλλοντας περίπου 22-23 εκατ. δολάρια για κάθε μονάδα. Τώρα, λοιπόν, ναυλομεσίτες αναφέρουν ότι τα containerships παραχωρήθηκαν έναντι 63 εκατ. δολαρίων (31,5 εκατ. δολάρια έκαστο).

Περνώντας στα bulk carriers, η Aims Shipping, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκονται οι Στέφανος Πεσμαζόγλου και Μιχάλης Στασινόπουλος, φέρεται να πούλησε πρόσφατα το supramax Seven Lady (χωρητικότητας 51.241 dwt και κατασκευής 2009), έναντι περίπου 22,5 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία είχε αγοράσει το βαπόρι το 2018, καταβάλλοντας περίπου 12,4 εκατ. δολάρια.

Στις αρχές του μήνα φαίνεται πως ολοκληρώθηκε η πώληση του supramax Osios David (χωρητικότητας 55.831 dwt και κατασκευής 2012), το οποίο βρισκόταν στον στόλο της SwiftBulk. Το πλοίο φέρεται να αποκόμισε ένα τίμημα πλησίον των 22 εκατ. δολαρίων. H ναυτιλιακή είχε εντάξει το βαπόρι στον στόλο το 2018, καταβάλλοντας τότε, σύμφωνα με ναυλομεσίτες, περίπου 17,4 εκατ. δολάρια.Για το τέλος αφήσαμε ένα deal για πλοίο ηλικίας 23 ετών. Ο λόγος για το panamax Agia Skepi (χωρητικότητας 73.018 dwt και κατασκευής 1999), το οποίο φέρεται να «άλλαξε χέρια» μέσα στον Ιούνιο, έναντι περίπου 11 εκατ. δολαρίων. H ιδιοκτήτρια του πλοίου, Samios Shipping, είχε δαπανήσει μόλις 4,1 εκατ. δολάρια για το βαπόρι το 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα