Market Beat: Η δυναμική των διεθνών και το τέλος εξαμήνου ευνοούν την άνοδο στην Αθήνα

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 09:07
UPD:09:08
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια παίρνοντας ενίσχυση της ανοδικής ορμής που εμφάνισαν την Παρασκευή από τα εντυπωσιακά άλματα των δεικτών της Wall Street στο τέλος της περασμένης βδομάδας, κινούνται συντονισμένα ανοδικά.
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ με πολλές μεταβολές στην κατεύθυνσή τους υποδηλώνουν στις 8:35 επίπεδο άνοιγμα όταν οι αγορές ξεκινήσουν. Την Παρασκευή, ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 3%, μετά από αύξηση σχεδόν 1% την Πέμπτη. Υπάρχουν κέρδη στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών που ειδοποιούν για άνοδο στο άνοιγμα των αγορών σήμερα.
  • Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent όσο και του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν περισσότερο από ένα δολάριο αρχικά στις ασιατικές συναλλαγές σήμερα. Ωστόσο, οι τιμές ανέκαμψαν με το Brent στα 112,78 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 34 σεντς, και το WTI στα 107,17 δολάρια, με πτώση 45 σεντς. Η αγορά ζυγίζει τις ανησυχίες ότι μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση έναντι του ενδεχόμενου για απώλεια της ρωσικής προσφοράς στην αγορά πετρελαίου λόγω των κυρώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
  • Το δολάριο παρέμεινε σταθερό σήμερα, συνεχίζοντας να σταθεροποιείται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του μήνα έναντι των μεγάλων αντιπάλων του.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου χρηματιστηριακά, αν και θα τελειώσει την τρέχουσα, δεν προκάλεσε την παραμικρή αλλαγή στην στατιστική εικόνα των δεικτών που αντιπροσωπεύουν την τραπεζοκεντρική αθηναϊκή αγορά. Για αυτό και δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αλλαγή στις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών. Υπάρχει ωστόσο μια σειρά γεγονότων που θα επηρεάσουν επιμέρους τίτλους και λιγότερο τη δυναμική της αγοράς. Από αυτά πιθανά δικαιολογούνται οι εκτιμήσεις για εμφάνιση επιλεκτικού ενδιαφέροντος.

Τη Δευτέρα 27/6 είναι η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος των ΕΛΠΕ ύψους €0,10/μετοχή, την Πέμπτη 30/6 είναι η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος του Fourli ύψους €0,11/ μετοχή, ενώ την Παρασκευή 1/7/2022 κόβετε το μέρισμα του ΟΤΕ €0,558/μετοχή. Επίσης για σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ειδικές γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων των σειρών 2018 και 2020 της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Εφόσον δεν υπάρξει η απαραίτητη απαρτία του 50%, οι συνελεύσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου. Ενδιάμεσα (28/6) αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Την Τετάρτη 29/6 ξεκινάει η δημόσια προσφορά μετοχών της Dimand για την είσοδο των μετοχών της στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Χωρίς το δικαίωμα προτίμησης για την Α.Μ.Κ. θα διαπραγματεύονται την Παρασκευή οι μετοχές της Intralot, ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η περίοδος της δημόσιας προσφοράς της Dimand.

Από την περασμένη βδομάδα κυκλοφόρησε ως κίνητρο για άνοδο των αποτιμήσεων η έλευση του τέλους του πρώτο εξαμήνου, μετά από δυο εβδομάδες με μεγάλο καθοδικό βηματισμό. Υπολογίζοντας πως για λόγους ωραιοποίησης των επιδόσεων των χαρτοφυλακίων τους οι θεσμικοί θα έδιδαν στην αγορά μια σημαντική ανοδική ώθηση. Η Αθηναϊκή αγορά ωστόσο με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα  κινήθηκε ανοδικά στις δυο πρώτες συνεδριάσεις. Κατόπιν οι υπόλοιπες ροκάνισαν τα αρχικά κέρδη αφήνοντας τον ΓΔ +1,14% ψηλότερα από τις 825,41 μονάδες που έκλεισε στις 17/6. 

Κολλήσαμε στη λάσπη του βάλτου μιας συσσώρευσης ανάμεσα στις 814 και τις 846 μονάδες για την οποία δεν υπάρχει ακόμα κατασταλαγμένη άποψη αν ήταν προστατευτική ή ενισχυτική μιας καθόδου τον φετινό Ιούνιο. Γιατί απομένουν τέσσερις συνεδριάσεις  αυτή τη βδομάδα για να δούμε που θα καταλήξει ο ΓΔ που ξεκίνησε από τις 903 την πρώτη Ιουνίου χτύπησε στις 814 και έκλεισε τελευταία στις 934,8 ήτοι 21 πάνω από το χαμηλό μήνα. Η επίδοση στο μήνα είναι στο -6,3% αλλά και του EuroStoxx600 είναι -6,9%. Θα λέγαμε πως η Αθήνα μέσα από δικά της συναλλακτικά μονοπάτια καταλήγει στα αποτελέσματα της δυναμικής των διεθνών αγορών.

Αλλά σε επίπεδο έτους τα πάει καλύτερα από τα χρηματιστήρια των ισχυρών οικονομιών με τον πανευρωπαϊκό Stoxx600 στο -15,35% και την Αθήνα στο -6,55%. Ωστόσο αυτή η απόδοση είναι της ιδίας τάξεως με τις αποδόσεις των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων που ανήκουν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Την καλύτερη ετήσια απόδοση στη ζώνη του ευρώ έχει το πορτογαλικό χρηματιστήριο με άνοδο +8,28% και ακολουθεί η αγορά της Μαδρίτης στη δεύτερη θέση με απώλειες -5,39% με την τρίτη την Αθήνα. Για αυτά τα στοιχεία που είναι συγκριτικά και με την κίνδυνο να διαψευσθούμε θεωρούμε θετική τη φάση συσσώρευσης της εβδομάδας που πέρασε.

Με την εικόνα της αγοράς πτωτική η όποια βελτίωση ίσως προέλθει από την εκδήλωση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, καθώς μαζική αφύπνιση της διάθεσης για συμμετοχή υπό τις τρέχουσες συνθήκες δύσκολα θα μπορούσε να προκύψει. Επί του θέματος η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Οι δείκτες Μεταποίησης και Υπηρεσιών υποχώρησαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων τον Ιούνιο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την σταδιακή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Στο Χ.Α., αλλά και στα Διεθνή Χρηματιστήρια συνεχίζεται η συσσώρευση, η οποία ενδέχεται να κρατήσει για αρκετό διάστημα, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις στα γνωστά μέτωπα. Το ενεργειακό βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο και προκαλεί σημαντική ανησυχία, κυρίως στην Ευρώπη. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου των Εγχώριων Εισηγμένων να εμφανίζουν σε αρκετές περιπτώσεις επιδείνωση και παραμένουμε επιφυλακτικοί. Διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ στην περιοχή των 780 - 880 μονάδων”.

Από την Merit Sec. τόνισαν μεταξύ άλλων: “Οι βασικοί κίνδυνοι που παραμένουν για την Ελληνική Αγορά είναι η επαναπροσέγγιση του 4% ως απόδοση για την Ελληνική δεκαετία, κάτι το οποίο θα ενεργοποιούσε περαιτέρω ρευστοποιήσεις στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Οι Αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης εισέρχονται σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε είναι πιθανόν η Ελληνική Αγορά να παρουσιάσει απουσία τάσης και τζίρου”.

Η παρατήρηση από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν εστιασμένη: “Ζητούμενο η άμεση αντιστροφή του σκηνικού στις Τράπεζες, ώστε να επανέλθει η προοπτική της αναμέτρησης με το ‘οχυρό’ των 850 μονάδων του ΓΔ”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Λίγες μέρες θα “χαρούν” τον άχαρο ρόλο τους οι Κεντρικές Τράπεζες

Μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, μόνο οι Κεντρικές Τράπεζες οδηγούσαν τις αγορές μετοχών και ομολόγων, σε μια άγρια πτωτική περιδίνηση. Θα τις επηρεάζουν δραστικά ως τις 12 Ιουλίου. Τότε ξεκινά η ανακοίνωση αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου και σε αυτά το σημαντικότερο δεν θα είναι μια αναμενόμενη μείωση της κερδοφορίας, αλλά οι προσδοκίες – αντιδράσεις των επιχειρήσεων. Καθώς στη διάρκεια του η Fed επιτάχυνε επιθετικότερα από το αρχικώς προβλεπόμενο τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παρόλα αυτά οι δείκτες ανέκαμψαν μετά την πτώση του S&P 500 την προπερασμένη εβδομάδα σε bear market, που ορίζεται ως πτώση 20% από ένα πρόσφατο υψηλό. Ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης της παγκόσμιας αγοράς ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 6,4%, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 18% χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο σε ρεκόρ βίου τον Ιανουάριο. Ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 5,4% για την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq σημείωσε ράλι 7,5%. Και οι τρεις δείκτες υπερκάλυψαν τις απώλειές τους από την προηγούμενη εβδομάδα. Η εξήγηση αυτού του rebound αποτέλεσε αιτία διχασμού των αγοραίων.

Άνοδος από κακά νέα

Θυμίζουμε ότι οι μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα αυτό το μήνα, λόγω των ανησυχιών ότι η Fed θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση. Επειδή συσφίγγει τη νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οι δείκτες των αγορών ανέκαμψαν αυτή την εβδομάδα, καθώς ορισμένα, χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά μεγέθη, τροφοδότησαν τις ελπίδες των επενδυτών, ότι η Fed μπορεί να γίνει λιγότερο επιθετική στη συνέχεια της προσπάθειας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η πτώση ανέδειξε το μέγεθος του τρόμου στο φρόνημα των Αμερικανών καθώς ο πληθωρισμός κατατρώει την αγοραστική τους δύναμη και ξεπροβάλλουν φόβοι για ύφεση. Ενώ την Πέμπτη ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών των ΗΠΑ, ο οποίος μετρά τη δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών.

Συνδυάζοντας αυτά τα αρνητικά στοιχεία με την δήλωση του προέδρου της Fed στον τακτικό του απολογισμό στα αρμόδια θεσμικά όργανα των ΗΠΑ, πως δεν είναι στις προθέσεις της Fed να προκαλέσει ύφεση για να φρενάρει ο πληθωρισμός, κάποιοι άρχισαν να ποντάρουν σε μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Η ανάπτυξη πέφτει, ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό θα επιτρέψει στη Fed να μαλακώσει κάποια στιγμή». Σύμφωνα με τον Esty Dwek, τον επικεφαλής επί των επενδύσεων στην ελβετική FlowBank. Ενώ ο Matt Stucky, της Northwestern Mutual Wealth Management, προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της εβδομάδας δεν σημαίνει πως η αγορά έχει χτυπήσει στο σκληρό πυθμένα. Η Fed θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία, που θα δείξουν ότι κερδίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, προτού αποσυρθεί από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι μάχες των Κεντρικών Τραπεζών

Η κάθε μια από τις Κεντρικές Τράπεζες δίνει ανεξάρτητες μάχες και αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που κυριαρχούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το νομισματικό κίνητρο των κεντρικών τραπεζών υπό την μορφή πλημμύρας από φθηνό χρήμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έστειλε τους ισολογισμούς τους σε ιλιγγιώδη ύψη και τα επιτόκιά τους κοντά στο μηδέν ή ελαφρώς χαμηλότερα. Τώρα που ο παγκόσμιος πληθωρισμός εκτινάσσεται,  σε μεγάλο ποσοστό από την υπερβολικά διευκολυντική νομισματική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σφίγγουν για να επιβραδύνουν  τις υπερθερμασμένες οικονομίες τους. Ωστόσο, με τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας να παραμένουν αδύναμες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) δεν ακολούθησαν το παράδειγμά τους. Το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έφτασε στο 8,6% ετησίως τον Μάιο, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των άλλων τριών οικονομιών είναι οι εξής: Ευρωζώνη (8,1% ετησίως τον Μάιο, το υψηλότερο ιστορικά και  τετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2,0%), Ιαπωνία (2,5% τον Απρίλιο, αλλά με τον δομικό στο 0,1% μόλις) και για την Κίνα (2,1% τον Μάιο).

FED: Στις 15 Ιουνίου, η FOMC αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης και έδειξε ότι θα ωθούσε τα επιτόκια υψηλότερα κατά 50-75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Fed έπρεπε να κινηθεί πιο επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό. Οι διάμεσες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανέρχονται πλέον στο 3,4% φέτος και στο 3,8% το 2023, με την πρώτη να είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την πρόβλεψη που έκαναν  τον Μάρτιο για 1,9% και τη δεύτερη να είναι 100 μονάδες βάσης πάνω από την πρόβλεψη του Μαρτίου που ήταν στο 2,8%. Προσθέτοντας τον κίνδυνο μιας ανώμαλης προσγείωσης, η Fed αρχίζει επίσης να μειώνει τον ισολογισμό της. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν σε αυτά τα σχέδια με μια ευρέως αναμενόμενη αστάθεια. Πιθανότατα, η άγρια πορεία θα συνεχιστεί, καθώς η Fed δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.

ΕΚΤ: Στη συνεδρίασή της στις 3 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι «η κατάσταση έχει πράγματι αλλάξει». Στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ σηματοδότησε ότι θα πραγματοποιούσε την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 στη συνεδρίασή της στις 20-21 Ιουλίου, με μια πιθανή μεγαλύτερη κίνηση στις 8 Σεπτεμβρίου ακολουθούμενη από περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις. Αμέσως μετά η ΕΚΤ έλαβε μια αγοραία ειδοποίηση για το πώς η σύσφιξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών των χωρών εκτοξεύθηκαν ξαφνικά. Στις 15 Ιουνίου, η ΕΚΤ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να αντιμετωπίσει την απότομη άνοδο της απόδοσης των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων. Ως ενδιάμεσο μέτρο, η ΕΚΤ είπε ότι θα πουλήσει ορισμένα ομόλογα που αγόρασε λόγω πανδημίας και θα αγοράσει αντ' αυτού αδύναμα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Πράγματι, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση. Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα «εργαλείο κατά του κατακερματισμού» για να μειώσει τις αποκλίσεις στις αποδόσεις μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα δύσκολο πολιτικό αίνιγμα: πώς να μειώσει το κόστος δανεισμού σε προβληματικές οικονομίες, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα επιτόκια σε άλλες χώρες.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου εμφάνισαν απώλειες μόνο οι δείκτες μετοχών της Γερμανίας της Βραζιλίας του Μεξικού και της Ν Κορέας από της 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 κέρδισε +6,45%, στο 2022 χάνει -17,93%. Ο Dow ακολούθησε με +5,39%, με επίδοση -13,31% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +5,13%, με απώλειες στο 2022 -17,86%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο +6,01%, στο 2022 χάνει -21,36%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +7,49%, στο 2022 υποχωρεί κατά -25,81%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +2,74% στη βδομάδα και στο έτος υποχωρεί -2,38%. Ο DAX  με πτώση -0,06%, στο 2022 υποχωρεί -17,42%, ο CAC με μεταβολή +3,24%, στο 2022 χάνει -15,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +1,21% ψηλότερα, ενώ στο 2022 εμφανίζει επίδοση -5,39%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε κέρδη +1,52%, με ετήσια επίδοση -19,12%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +2,40%, ενώ στο έτος χάνει -15,35%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -1,15% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 -5,87%. Ο IPC του Μεξικού με κάθοδο -0,57%, αποδίδει στο 2022 -10,38%. Ο χρυσός με πτώση -0,73%, βρέθηκε στα 1828,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -0,13%. Υποχώρησε κατά -3,08%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 107,08 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +41,92%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,04%, είχε απόδοση -7,99% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -3,05%, και στο 2022 υποχωρεί -20,52%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε κατά +2,66% με επίδοση στο έτος -9,49%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +3,06%, στο 2022 χάνει -7,17%. Με ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή +0,99% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. Της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -7,97%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Εβδομάδα συσσώρευσης ελαφρά ψηλότερα από το χαμηλό Ιουνίου

Μετά την εγγραφή των 813,6 μονάδων την Πέμπτη 16/6 (κατώτερο μήνα τριμήνου και τελευταίων τριών μηνών) με κλείσιμο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στις 825,41, η τέταρτη του τρέχοντος είχε ένα στατιστικά θετικό χαρακτηριστικό. Το κατώτερο εβδομάδας ήταν από την περασμένη Δευτέρα 20/6 οι 828 μονάδες ή 14,4 μονάδες ψηλότερα από τον σκληρό πυθμένα του δεύτερου τριμήνου. Τα κλεισίματα μετά από εκείνη τη μέρα ήταν όλα πάνω από τις 834 μονάδες. Το βασικό λοιπόν χαρακτηριστικό της περασμένης βδομάδας ήταν η συσσώρευση με κλεισίματα μεταξύ 834 και 841 μονάδων δηλαδή σε στενό εύρος τιμών με χαμηλούς τζίρους. Τους ενίσχυαν οι συναλλαγές των δημοπρασιών για ορισμό τιμών κλεισίματος. Σε εκείνο το διάστημα υπήρχε και διακίνηση σημαντικών πακέτων. Η Αθήνα δεν παρακολούθησε την πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, αλλά ούτε την ανοδική στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τους επενδυτές να οδηγούν τον ΓΔ στις 831,81 από 825,41 μονάδες την προηγούμενη με μεταβολή +0,78%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 2001,26 από 1986,75 μονάδες με τον ΔΤΡ με κέρδη +0,43% να περνά στις 521,21 από τις 518,96 στις 17/6, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +1,75%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 40,320 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0,894 εκατ.  Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,245 όταν η πτώση της τρίτης εβδομάδας την πέρασε κάτω από τα 60 δις ευρώ. Την Τρίτη είχαμε την εμφάνιση των υψηλότερων επιπέδων στη βδομάδα, καθώς ο ΔΤΡ  έκλεισε στις 543,63 με άνοδο +4,30%. Έτσι ο FTSE25 με κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο έκλεισε με άνοδο +1,30% στις 2027,26 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης στις 840,69 με μεταβολή +1,07%, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +1,98%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,084 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,104 εκατ. Την Τετάρτη ξεκίνησε η αλυσίδα των πτωτικών κλεισιμάτων με μικρά ωστόσο βήματα. Οι ισχυροί θεσμικοί εν μέσω σημαντικών απωλειών στην Ευρώπη οδήγησαν τον ΓΔ στις 836,48 μονάδες, με μεταβολή -0,50%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 51,086 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 13,332 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 539,16 με πτώση -0,82% συμβάλλοντας  στις απώλειες του FTSE25 κατά -0,60% που βρέθηκε στις 2015,08 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,01%.

Την Πέμπτη με ανεξάρτητη πορεία πάλι έναντι των ευρωπαϊκών ο ΓΔ έκλεισε με μεταβολή -0,03% στις 836,23 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 532,32 μονάδες με πτώση -1,27% και σαν αποτέλεσμα ο FTSE25 έκλεισε κατά -0,18% χαμηλότερα στις 2011,40. Ο FTSEΜ πάλι ξεχώρισε αφού κέρδισε +0,08%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 53,817 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 18,529 εκατ. Την Παρασκευή εν μέσω ανοδικού rebound παγκόσμια, ο Γενικός Δείκτης κατέληξε στις 834,83 μονάδες, με μεταβολή -0,17% από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 64,450 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 23,957 εκατ. Οι δημοπρασίες συνεισέφεραν με περίπου 28,740 εκατ. ευρώ στον συνολικό τζίρο εκ των οποίων 22,04 αφορούσαν πακέτα. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 522,32 με πτώση -1,88%. Ο FTSE25 υποχώρησε κατά -0,41% στις 2003,16 μονάδες , ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,19%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,400 δις ευρώ από 59,865 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,95 εκατ. ευρώ και των πακέτων 12,56 εκατ.

Η τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +1,14%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -6,27%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -6,55%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +0,83% και στον μήνα υποχώρηση -7,13% με ετήσια απόδοση -6,78%. Ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +4,06% και στον μήνα έχασε -5,98% ενώ στο έτος χάνει -11,08%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με οριακή άνοδο +0,65%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -14,59%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -9,15%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Τα στατιστικά των blue chip διαμορφώνουν το ενδιαφέρον στα ΣΜΕ επί μετοχών

Στις 26 μονάδες όρισαν την υστέρηση του κλεισίματος των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι αυτού για τον υποκείμενο δείκτη υπογραμμίζοντας τις δυσοίωνες προσδοκίες των traders των παραγώγων.

Η τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, έφερε στον FTSE25 κέρδη +0,83% και στον μήνα υποχώρηση -7,13% με ετήσια απόδοση -6,78%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με οριακή άνοδο +0,65%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -14,59%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -9,15%.

Μετά από δυο καθοδικές εβδομάδες με κλιμακούμενο πτωτικό βηματισμό τα πτωτικά blue chip περιορίστηκαν σε έξη και με υπολογίσιμη πτώση συναντήσαμε τις ΕΤΕ -3,91% και (-16,71% στο μήνα), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,55% και (-5,00%), ΚΟΥΕΣ -1,49% και (-14,37%), ενώ με μικρότερες απώλειες ακολουθούν οι ΑΡΑΙΓ -0,98% και (-0,39%), ΕΕΕ -0,89% και (+3,53%), ΕΥΔΑΠ -0,13% και (+6,90%).

Με άνοδο μεγαλύτερη του +2% βρέθηκαν έξη οι ΣΑΡ +8,01% και (-7,54%), ΛΑΜΔΑ +5,37% και (-7,54%), ΕΥΡΩΒ +4,43% και (-14,05%), ΟΛΠ +2,61% και (-3,92%),  ΜΟΗ +2,59% και (+11,18%), και ΟΤΕ +2,06% και (-7,46%).

Το ίδιο πλήθος συναντάμε και στα blue chip με μεταβολές  κοντά στον ΓΔ με τις ΑΔΜΗΕ +1,63% και (-12,37%), ΤΕΝΕΡΓ +1,52% και (+0,06%), ΠΕΙΡ +1,40% και (-15,39%), ΕΛΠΕ +1,39% και (-1,06%), ΒΙΟ +1,34% και (-13,36%), και ΔΕΗ +1,21% και (-10,95%).

Ακολουθούν επτά με μικρά κέρδη ήτοι ΜΠΕΛΑ +0,90% και (-5,89%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,59% και (+1,42%), ΜΥΤΙΛ +0,55% και (-12,47%), ΤΙΤC +0,36% και (-8,72%), ΟΠΑΠ +0,22% και (+0,29%), ΑΛΦΑ +0,14% και (-12,93%), ΕΛΧΑ 0,00% και (-14,48%).

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με νέα κυρίαρχη σειρά τη σειρά Ιουλίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο ως τις 15:45. Μετά όμως και ως το τέλος κινήθηκε στο αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2020,01 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 8,61 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,24 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:44 και ήταν οι 2029,30 μονάδες (+0,89%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:17 και ήταν οι 2001,78 μονάδες (-0,48%). Το κλείσιμο στις 2003,16 από 2011,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,41% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,314 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 24/6/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 314 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2004,00 μονάδες, κατώτερο τις 1973,00, και τιμή κλεισίματος τις 1977,25 και η σειρά απόκτησε 3515 από 3486 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 48 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου, με ανώτερο στις 1986,25 και κατώτερο τις 1976,00 με κλείσιμο στις 1973,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 156 από 113 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε στα puts. Στα calls λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Αυγούστου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου, διακινήθηκαν 63 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1850 ως τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επόμενη άλλαξαν χέρια 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 23/6 στις 532,32 με πτώση -1,27%. Την Παρασκευή 24/6 κινούμενος μεταξύ 521,45 μονάδων (-2,04%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 534,14 (+0,34%), και ανώτερο τις 535,70 (+0,63%), έκλεισε στις 522,32 με πτώση -1,88%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 20,881 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -2,92% απασχόλησε 2,061 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -3,50% 3,425 εκατ., η ΠΕΙΡ -0,16% απασχόλησε 566.843 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,33% απασχόλησε 1,669 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Οι Τράπεζες όμως εμφανίζουν τον Ιούνιο δυο κλεισίματα του δείκτη τους  κάτω από τις 520 μονάδες, όταν το κλείσιμο στον πυθμένα της κατρακύλας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ήταν οι 517,77. Άλλωστε και την Παρασκευή ο ΔΤΡ οδηγήθηκε στις 522,32 ενώ την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου είχε κλεισίματα στις 518,46 και 518,96 μονάδες. Ο κλάδος μετά από δυόμισι μήνες “τοποθετήθηκε” ξανά από τους ισχυρούς θεσμικούς, δυο τρεις μονάδες πάνω από το κατώτερο έτους. Για να κλείσουμε το θέμα των τραπεζικών μετοχών που αποτελούν την οδηγήτρια δύναμη της αγοράς ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 17 Ιουνίου ως και την Παρασκευή έχουν διακινηθεί σημαντικότατα πακέτα για όλα τα τραπεζικά blue chip. Ίσως ήταν αναγκαία αυτή η πρόσφατη δυσμένεια, που αποδόθηκε στις ανησυχίες που προκλήθηκαν από το πέρασμα της απόδοσης των 10ετών ομολόγων αναφοράς πάνω από το 4%. Σταμάτησε τελευταία στο 3,777%.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 542,50 από 542,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν στο 0.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της νέας κυρίαρχης σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 2998 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,858 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 95.014 από 94.562.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2426 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 2,96 ευρώ και έγιναν 13.491 από 14.164 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1869 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,900 ευρώ και έγιναν 21.702 από 21.840 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1383 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,999 ευρώ και έγιναν 21.843 από 21.716 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 568 της ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου, τα 393 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ, και τα 206 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo υποχώρησε αισθητά καθώς αφορούσε τα 9500 για  ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  τα 500 για ΕΛΧΑ και τα 400 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Το διάλλειμα από το πτωτικό σερί δεν είχε ίσως την αναμενόμενη ένταση, τηρουμένων των αναλογιών της πτώσης που προηγήθηκε, ωστόσο έδωσε την δυνατότητα σε κάποια επιμέρους κομμάτια της Αγοράς να διαφοροποιηθούν. Σε αυτό βοήθησε και η ανακωχή που καταγράφεται στο εξωτερικό, μετά τις έντονες διακυμάνσεις που καταγράφηκαν στις αρχές του μήνα.

Στα θετικά της εβδομάδας που πέρασε, καταγράφεται η αποκλιμάκωση των τιμών σε βασικά Εμπορεύματα που αντιπροσωπεύουν κόστος πωληθέντων, ενώ και το Πετρέλαιο δείχνει να σταθεροποιείται. Στον αντίποδα δεν υπάρχουν ακόμα οι ενδείξεις για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μια βασική παράμετρος για την αλλαγή του τοπίου στα Χρηματιστήρια.

Παρόλα αυτά, φθάνοντας στο τέλος του εξαμήνου ο απολογισμός είναι μάλλον “συμπαθητικός”. Το Χρηματιστήριο κινείται σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό απωλειών (-6,5%) με τις αντίστοιχες Ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Αγορές να καταγράφουν απώλειες έως και 26%.

Σε αυτό το διάστημα το ισοζύγιο έγειρε υπέρ των πτωτικών σε αναλογία 3 προς 1, ενσωματώνοντας τις αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τα ήδη ενσωματωμένα ρίσκα στις αποτιμήσεις, κυρίως του εξωτερικού, θα κριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου που ξεκινούν μετά τις 12 Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση 5,1%, εφόσον εξαιρεθεί ο ενεργειακός κλάδος.

Ωστόσο σε αυτό το γύρο δημοσίευσης, η εστίαση θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις των Εταιρειών, μετά την επιθετικότερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Τεχνικά, η συνέχεια της αντίδρασης από τα χαμηλά των 814 μονάδων έσβησε πολύ γρήγορα, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ να ακολουθήσει στην ανοδική διόρθωση.

Οι Τράπεζες δείχνουν να δυσκολεύονται να βγάλουν δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, με αποτέλεσμα η εικόνα της Αγοράς να χάνει σε δυναμική, ακόμα και σε ημέρες που το εξωτερικό δείχνει πιο θετικά φορτισμένο. Αν και το περιθώριο που θεωρείται ως ένα ελάχιστο σημείο επαναφοράς από τα πρόσφατα χαμηλά δεν προσεγγίστηκε αυτή την εβδομάδα, οι αγοραστές έχουν ακόμα κάποιες βάσιμες πιθανότητες να αναμένουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 850 μονάδες.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει την επικρατούσα βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση, η οποία απαιτεί υπέρβαση των 860 μονάδων και κάτι καλύτερο από μέσες ημερήσιες συναλλαγές κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Το ημερολογιακό τέλος του α’ εξαμήνου ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές δραστηριοποίησης την ερχόμενη εβδομάδα, έστω με την συνδρομή κάποιων ειδικών νέων στα οποία η Αγορά φαίνεται να έχει ενσωματώσει κάποιες προσδοκίες.

Σήμερα

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ασία σήμερα Δευτέρα εν μέσω βελτιωμένου κλίματος για ανάληψη κινδύνου μετά την έντονη ανάκαμψη της Wall Street στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Διότι η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου μετρίασε τους φόβους για παρατεταμένο πληθωρισμό και απομακρύνει τις ανησυχίες για επιθετική σύσφιξη της Federal Reserve που θα ακολουθούσε αν επέμεναν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν υποτονικές και το δολάριο κυμάνθηκε κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές για αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την πιθανότητα ύφεσης.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +1,41%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,94%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,93% ψηλότερα  
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδη +2,15%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή +0,54%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +1,79% και ήταν στις 538,60 μονάδες


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα