Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Όλα ξεκίνησα την Τετάρτη 15 Ιουνίου, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συγκάλεσε από το Λονδίνο έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων στην ευρωπεριφέρεια. Επί δυόμισι ώρες προσπάθησε από έναν υπόγειο χώρο του ξενοδοχείου που διέμενε να πείσει το Δ.Σ. να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Μία δεκαετία αφότου ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, παρενέβη, επίσης από το Λονδίνο, για να αντιμετωπίσει την πολύ χειρότερη κρίση χρέους, οι κινήσεις της Λαγκάρντ υποδηλώνουν μια αλλαγή πλεύσης στη φιλοσοφία της ΕΚΤ για τις αγορές, κάτι που αναμένεται να υπογραμμιστεί και στην ετήσια συνεδρίασή της στη Σίντρα της Πορτογαλίας την Τετάρτη, όπου η Λαγκάρντ θα ανταλλάξει απόψεις με τους προέδρους των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας.
Η αρχή του «χρονικού προαναγγελθείσας βοηθείας» είχε γίνει όμως λίγο νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, στην πρώτη από το 2019 εκτός έδρας συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ ήταν αρκετά ήρεμη, παρά το καμπανάκι κινδύνου που είχε σημάνει εννέα μέρες νωρίτερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, για τις αγορές κρατικού χρέους. Οι εικασίες για τη δημιουργία ενός εργαλείου αντιμετώπισης της κρίσης είχαν ήδη δημιουργηθεί, με αποτέλεσμα η απουσία συγκεκριμένης λεκτικής από τη Λαγκάρντ να απογοητεύσει τις αγορές.
Σε ένα 24ωρο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είδαν την εικόνα να αλλάζει δραματικά, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από το 2014. Τότε ακριβώς άρχισαν να προβληματίζονται για το εάν η απραξία εξακολουθούσε να αποτελεί επιλογή. Την επομένη, 14 Ιουνίου, στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του εξαμελούς Δ.Σ., η Λαγκάρντ αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανατρέξει στα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσης που έχει στη διάθεσή της, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση την επομένη, κάτι που διέρρευσε από τον ιταλικό Τύπο.
Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα. Γιατί η Λαγκάρντ διάλεξε το υπόγειο του ξενοδοχείου για την ad hoc συνεδρίαση; Και μήπως η ΕΚΤ ανακοινώνει αποφάσεις κρυφά από τις αγορές, όπως ρώτησε την πρόεδρο Ισπανός ευρωβουλευτής. Μοναδική βεβαιότητα ότι οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυξάνονται. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS) έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για στασιμοπληθωρισμό και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να βιαστούν.