Θετικοί οιωνοί στον τουρισμό: Πάνω από 1,8 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές αφίξεις έως 10 Ιουλίου

Τι προβληματίζει τους φορείς του κλάδου
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 10:32
UPD:10:44
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ VOLITAKIS

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση της Ελλάδας για την τρέχουσα τουριστική χρονιά στις διεθνείς αγορές, κάτι που φαίνεται και από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις επόμενες δυο εβδομάδες στα ελληνικά αεροδρόμια. Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και τα μέχρι τώρα στοιχεία των αφίξεων στις πύλες της χώρας, τότε μοιαζει εφικτός ο στόχος οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών το 2022 στην Ελλάδα να αγγίξουν τα επίπεδα του 2019.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη εκφράζει την αισοδοξία της για την εξέλιξη της χρονιάς και θεωρεί ότι «οι αφίξεις πράγματι μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά». Ωστόσο μεταφέρει τον προβληματισμό της για τον κίνδυνο η επανεμφάνιση της πανδημίας, τα προβλήματα στα διεθνή αεροδρόμια αλλά και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσουν «αναταράξεις» που θα κλονίσουν την παρούσα καλή εικόνα των αφίξεων. «Οι προϋποθέσεις για επίτευξη των μεγεθών του 2019 είναι πολλές, αλλά και τα ερωτηματικά μεγάλα» αναφέρει.

Η κ.Τετράδη σημειώνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ενδυνάμωση της πανδημίας εκ νέου, ενώ για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια του εξωτερικού εκφράζει την ανησυχία της, για το τι θα γίνει στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει ότι είναι μια πληγή που δεν έχει κλείσει, κάτι που αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. «Κάθε εβδομάδα έχουμε και διαφορετικές τιμές στα τιμολόγια των προμηθευτών» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λειτουργικά κόστη των μονάδων, όπως λέει.

Με τιμές 2019 τα περισσότερα ξενοδοχεία φέτος

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι η πλειονότητα των ξενοδοχείων ουσιαστικά είναι «παγιδευμένα» στα συμβόλαια, τα οποία έχουν τιμές του 2019 και την ίδια στιγμή έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά κόστη. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση για τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια με tour operators, σε σχέση με αυτά που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μεμονωμένους πελάτες. Κι αυτά δεν ξεπερνάνε τα 50, όπως τονίστηκε. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, απογοητευτικές είναι προτάσεις των tour operators για το 2023, καθώς οι αυξήσεις που προσφέρουν είναι μόλις 5% σε σχέση με τα φετεινά συμβόλαια. Ακόμα και αυξήσεις 20% να κάνουν, είναι τόσο πολλά τα αυξημένα κόστη, που δεν σώζουν την κατάσταση, σημειώνει. Στο σημείο αυτό η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ αναφερόμενη στο ζήτημα των τιμών των ξενοδοχείων κάνει λόγο για αύξηση της τιμής του «πακέτου συνολικά» και συγκεκριμένα του αεροπορικού εισιτηρίου και όχι των προσφερομένων δωματίων.

Οι τιμές και οι πληρότητες

Αναφορικά με τις τιμές στα ξενοδοχεία, η πρόσφατη έκδοση του Ξενοδοχειακού Παρατηρητηρίου για τον μήνα Μάιο κάνει λόγο για μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 82 ευρώ, ενώ η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ανήλθε στο 40,8%. Την περίοδο του Ιουνίου ωστόσο η πληρότητα σκαρφάλωσε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, όπως τονίζεται.

Απευθυνόμενη στον Ελληνα επισκέπτη σημειώνει ότι «οι τιμές των ξενοδοχείων είναι ίδιες τόσο για τον Ελληνα, όσο και για τον ξένο επισκέπτη και δεν είναι τόσο ακριβές. Δεν γίνεται το ξενοδοχείο να δίνει άλλη τιμή στον Ελληνα και άλλη στον ξένο επισκέπτη, αφού όλα είναι άμεσα συγκρίσιμα στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ένας μύθος που δεν ισχύει στα ελληνικά ξενοδοχεία».

Η κ. Τετράδη μάλιστα προτρέπει τον δυνητικό πελάτη να πάρει τηλέφωνο το ξενοδοχείο που τον ενδιαφέρει και να διασταυρώσει τις τιμές. Βέβαια αν όλοι θέλουν να κάνουν διακοπές στις 15 Αυγούστου είναι βέβαιο ότι δεν θα βρουν όλοι κατάλυμα, εξηγεί.

Πάνω από 1.819.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από 27 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου

Σύμφωνα με στοιχεία του Insete, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το διάστημα από τις 27 Ιουνίου εως την 3η Ιουλίου ανέρχονται σε 879.069 θέσεις και για το διάστημα από την 4η Ιουλίου έως την 10η Ιουλίου ανέρχονται σε 939.943 αεροπορικές θέσεις. Συνολικά δηλαδή, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα στο εξεταζόμενο διάστημα είναι 1.819.012 θέσεις. Αν φυσικά καλυφθούν αυτές οι θέσεις, θα μιλάμε για 1,81 εκατομμύρια επισκέπτες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα από την 27η Ιουνίου εως την 10η Ιουλίου φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τουριστικών μεγεθών στις επόμενες εβδομάδες.

Πώς θα κινηθούν τα ελληνικά αεροδρόμια το επόμενο διάστημα

Αναφορικά με τα αεροδρόμια που θα έχουν για το διάστημα 27/6 εως 10/7 αυξημένη επιβατική κίνηση, το Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνας με 484.155 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις είναι στην κορυφή. Το Ηράκλειο και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης ακολουθεί, καθώς έχει προγραμματισμένες 271.323 αεροπορικές θέσεις, ενώ στην τρίτη θέση είναι η Ρόδος με 213.754 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Στο μεταξύ η Κέρκυρα για το ίδιο πάντα διάστημα έχει προγραμματισμένες 162.547 αεροπορικές θέσεις, η Θεσσαλονίκη 122.735 θέσεις, η Κως 116.344 θέσεις, τα Χανιά 104.131 θέσεις, η Σαντορίνη 82.229 θέσεις, η Ζάκυνθος 82.229 θέσεις, η Μύκονος 72.233 θέσεις, η Κεφαλονιά 37.164 θέσεις, το Ακτιο 26.303 θέσεις και τέλος η Σκιάθος με 19.268 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

Αγγλία-Γαλλία-Γερμανία οι κορυφαίες αγορές

Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές προέλευσης των ξένων επισκεπτών το επόμενο διάστημα, αυτό δηλαδή της 27ης Ιουνίου εως την 10η Ιουλίου, ξεχωρίζουν οι εξής χώρες: Αγγλία με προγραμματισμένες 397.298 αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα, η Γερμανία με 345.927 αεροπορικές θέσεις, η Ιταλία με 208.759 αεροπορικές θέσεις και η Γαλλία με προγραμματισμένες 133.874 αεροπορικές θέσεις.

Η εικόνα του α΄ πεντάμηνου σε αεροπορικές και οδικές αφίξεις

Από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2022, προκύπτει ότι η φετινή συνολική επιβατική κίνηση πρώτου πενταμήνου 2022 προσέγγισε το 86% της επιβατικής κίνησης του πρώτου πενταμήνου του 2019. Στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 16,3 εκατομμύρια το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου του 2019, για το ίδιο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα του 2022 σημειώθηκε πτώση 14%. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθε στα 14 εκατομμύρια. Σε ό,τι αφορά τις οδικές αφίξεις, αυτές τον Μάιο ήταν 301% αυξημένες σε σχέση με τον περυσινό Μάιο και υπολείπονται κατά 16% σε σχέση με το 2019.

Ανακάμπτει η επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε σχέση με το 2019

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια του Μαΐου ανήλθε σε 2,05 εκατομμύρια επιβάτες και ήταν μειωμένη κατά 10,2% σε σχέση με την κίνηση του Μαΐου 2019. Καθώς προχωρούμε προς τους μήνες αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου, η κίνηση προοδευτικά ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την επιβατική κίνηση εσωτερικού να εμφανίζει μείωση κατά 4,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση κατά 12,8%, σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, κατά τους πέντε πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια και παρέμεινε μειωμένη κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 16,9%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 27,8%.

Ανακάμπτει ο τουρισμός στην Αθήνα

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ η επιτυχία της Αθήνας δεν είναι διόλου τυχαία, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων που σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στοχεύει στην ανάδειξη και καθιέρωση της Αθήνας ως βιώσιμο και ελκυστικό προορισμό για επισκέπτες, επενδύσεις και ταλέντο». Aυτό τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), με αφορμή τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τον ΔΑΑ, αλλά και την την πραγματική εικόνα των επισκεπτών που κατακλύζουν την πόλη, όπως αναφέρει ο κ. Βλάχος και συμπληρώνει: «Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι που ο αθηναϊκός τουρισμός φαίνεται να ανακάμπτει ουσιαστικά. Μάλιστα υπάρχει και η πιθανότητα μέχρι το τέλος της σεζόν να ξεπεράσουμε τον προ-πανδημικό αριθμό επισκεπτών, κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών στην πόλη και τις εμπειρίες που προσφέρει».

Αναφερόμενος πάντα στα πεπραγμένα της ΕΑΤΑ, ο κ. Βλάχος υπενθυμίζει ότι η συστηματική δουλειά που γίνεται από το Γραφείο Συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων (This is Athens-CVB) έχει ανεβάσει την Αθήνα στην κορυφή των συνεδριακών προορισμών (6η θέση στην Ευρώπη και 8η στον κόσμο στην κατάταξη της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων και Συναντήσεων (ICCA).

«Η εντυπωσιακή άνοδος του αριθμού των επισκεπτών αποτελεί σίγουρα μια σημαντική επιβράβευση για την προσπάθεια φορέων και επιχειρήσεων αλλά συγχρόνως είναι και ένα μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα καθώς για εμάς η άφιξη των επισκεπτών είναι μόνο η αρχή. Το πιο σημαντικό, είναι να καταφέρουμε να φύγουν οι επισκέπτες της Αθήνας ικανοποιημένοι από την εμπειρία τους με την πόλη, να γίνουν πρεσβευτές της και φυσικά να επιστρέψουν ξανά και ξανά» αναφέρει ο κ. Βλάχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα