Στο σχέδιο στήριξης η Alpha Bank

Γ. Κωστόπουλος: Θα πέσουν τα επιτόκια αλλά όχι στα επίπεδα των αρχών του 2008
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008 10:42

Την ένταξη της Alpha Bank στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

«Η Alpha Bank θα ενταχθεί στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών κάνοντας χρήση όλων των μέτρων, που το ελληνικό Δημόσιο μάς παρέχει, γιατί πιστεύουμε πως αυτό το σχέδιο είναι καλό για την οικονομία, και ό,τι είναι καλό για την οικονομία είναι καλό και για τις τράπεζες, αναφέρει στη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Κωστόπουλος.

«Έχοντας, συγκριτικώς, μια ιδιαιτέρως ισχυρή κεφαλαιακή βάση, μια πάντα πιστή και διαρκώς αυξανόμενη καταθετική βάση πλέον των 40 δισ. ευρώ, αλλά και ενεργούς μηχανισμούς άντλησης ρευστότητος από την ΕΚΤ, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ενταχθούμε πρώτοι στο σχέδιο χωρίς να κάνουμε διάκριση στα επιμέρους μέτρα, προσβλέποντας ακριβώς στο να δημιουργήσουμε άμεσα μια θετική δυναμική μεταξύ των τραπεζών. Έτσι, απαλλάσσουμε τις υπόλοιπες τράπεζες από κάθε δισταγμό για ένταξη στο σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητος της οικονομίας», τονίζει ο πρόεδρος της Alpha Bank και προσθέτει:

«Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να έχουμε και μια αίσθηση του τι γίνεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: δεν είναι δυνατόν, όταν κολοσσοί στην Αμερική και την Ευρώπη κάνουν χρήση των αντίστοιχων μέτρων κεφαλαιακής ενισχύσεως, εμείς στην Ελλάδα να ομφαλοσκοπούμε».

Ερωτηθείς για την συνεχιζόμενη φημολογία γα συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank ή με την Εθνική, ο κ. Κωστόπουλος δηλώνει πως δεν «υπάρχει τίποτε» ενώ ανάλογα, σημειώνει ότι δεν εξετάζεται και καμία συνεργασία με τη Marfin.

Όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων στην Ελλάδα και την πολεμική για το θέμα, ο επικεφαλής της Alpha Bank επισημαίνει: «Όλοι μιλάνε για τα επιτόκια των χορηγήσεων, ενώ κανένας δεν αναφέρεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια καταθέσεων». «Όταν υποχρεωνόμαστε να προσελκύουμε καταθέσεις με επιτόκια, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 7% και το 8%, πώς θα δανείσουμε με χαμηλά επιτόκια;», διερωτάται και προχωράει στην εκτίμηση:

«Σε σχέση με τα σημερινά επίπεδά τους, ασφαλώς θα πέσουν τα επιτόκια. Αλλά, μην περιμένετε ότι θα γυρίσουν εκεί που ήταν στην αρχή του 2008».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα