Πετρέλαιο: Τι έφερε πτώση άνω του 10% στις τιμές τον τελευταίο μήνα

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 10:04
UPD:10:05
REUTERS/ESSAM AL-SUDANI

Ο Ιούνιος αποδεικνύεται μήνας αποκλιμάκωσης για τις τιμές του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα και πιέσεις στην αγορά είναι στο «κόκκινο». H αντιπαράθεση Μόσχας - Δύσης κλιμακώνεται και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την προσφορά πετρελαίου επιμένουν. Τι είναι αυτό λοιπόν που οδηγεί τις τιμές σε πτώση; 

Η τιμή του μπρεντ κυμαινόταν γύρω από τα 120 δολάρια το βαρέλι πριν από έναν μήνα και σήμερα διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 106 δολάρια. Έχουμε λοιπόν πτώση μεγαλύτερη του 10% σε έναν μήνα. Ανάλογες είναι οι απώλειες και για το αμερικανικό αργό (WTI). 

Ο ειδικός της αγοράς ενέργειας και αντιπρόεδρος της S&P Global, Νταν Γιέργκιν, εξηγεί πως την αποκλιμάκωση αυτή πρέπει να «πιστωθεί» η Federal Reserve. Προχωρώντας σε άκρως επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων καταδεικνύει την απόλυτη δέσμευσή της να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ακόμη και εάν αυτό πλήξει την ανάπτυξη. Οι αγορές θεωρούν ότι με την πολιτική της θα οδηγήσει την οικονομία αν όχι σε ύφεση, τουλάχιστον σε απότομη επιβράδυνση, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει κάμψη της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό είναι αρκετό για να υποχωρήσουν οι τιμές από τα υψηλά έτους, χωρίς πάντως να υπάρχουν ελπίδες ότι θα επιστρέψουν κάτω από τα 100 δολάρια. 

Όπως επισημαίνει ο Νταν Γιέργκιν η Federal Reserve έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά της και θα πρέπει να προσέξει πολύ ώστε να πετύχει μία «ομαλή προσγείωση» αντί να πυροδοτήσει μία βαθιά ύφεση. 

Δεν είναι όμως μόνο η Fed που με τις κινήσεις της κινεί τα νήματα στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Γιέργκιν η προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να σπάσει την ενότητα των Ευρωπαίων απειλώντας τους με διακοπή των ροών του φυσικού αερίου, έχει στρέψει στο συγκεκριμένο καύσιμο την προσοχή και τη ζήτηση και έχει εντείνει τις προσπάθειες να αυξηθούν οι αγορές LNG ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Την ίδια ώρα αβέβαιη είναι και η προοπτική της ζήτησης από την Κίνα, της μεγαλύτερης καταναλώτριας πετρελαίου στον κόσμο, αφού η άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της Covid-19 και η ανάκαμψη της οικονομίας προχωρούν με αργούς ρυθμούς. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα