Wall Street: Στάση αναμονής με το βλέμμα στη δεύτερη κατάθεση Πάουελ

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 17:15
UPD:17:18
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές ενόψει της δεύτερης ημέρας κατάθεσης του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου, αφού προειδοποίησε ότι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων απειλεί με ύφεση.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,4% στις αρχές της συνεδρίασης της Πέμπτης. Ο δείκτης-βαρόμετρο για την τεχνολογία Nasdaq κερδίζει 0,4% ενώ ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε επίσης κατά 0,4%.

Οι επενδυτές έχουν απορρίψει ως επί το πλείστον περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία. Οι επενδυτές γίνονται λιγότερο αισιόδοξοι ότι η Fed μπορεί να σχεδιάσει μια λεγόμενη ήπια προσγείωση, όπου τα επιτόκια αυξάνονται για να περιορίσουν τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Ο κ. Πάουελ αναγνώρισε αυτούς τους κινδύνους στην κατάθεση στους νομοθέτες την Τετάρτη, λέγοντας ότι μια ύφεση είναι πιθανή και ότι μια ήπια προσγείωση για την οικονομία θα ήταν «μεγάλη πρόκληση». Ο κ. Πάουελ πρόκειται να συνεχίσει αυτή την κατάθεση την Πέμπτη ενώπιον μιας δεύτερης ομάδας βουλευτών.

Εν τω μεταξύ ο υπουργείο Εργασίας είπε ότι 229.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις ανεργίας - ένας από τους πρώτους δείκτες αδυναμίας στην αγορά εργασίας - παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ένας δείκτης δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών αναμένεται το απόγευμα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα