Διαπραγματεύσεις ΔΕΗ με ΔΕΠΑ για προμήθεια φυσικού αερίου

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 10:33

Ταχείς ρυθμούς διαπραγματεύσεων με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, για την προμήθεια φυσικού αερίου, επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς την προηγούμενη 3ετία, αυτές καρκινοβατούσαν, με αποτέλεσμα να διατηρείται εκκρεμότητα.

Η διαπραγμάτευση, αφορά στην εναρμόνιση της σύμβασης στο καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς. Η ισχύουσα του 1994, περιείχε όρους που σήμερα θεωρούνται ασυμβίβαστοι, όπως η ρήτρα του πλέον ευνοούμενου πελάτη, συμμετοχή της ΔΕΗ στα κέρδη της ΔΕΠΑ και άλλα.

Την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΗ απέστειλε στη ΔΕΠΑ την πρότασή της, που αφορά τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης προτείνοντας συγκεκριμένη διαδικασία και τα θέματα προς ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ προτείνει:

* Τελική εκκαθάριση των λογαριασμών αγορών φυσικού αερίου για τις χρήσεις έως και το 2008, με προσαρμογή των χρεώσεων της ΔΕΗ στα πραγματικά κόστη της ΔΕΠΑ.

* Από κοινού προσφυγή στη ΡΑΕ για συνδρομή στην περίπτωση που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο εταιρειών.

* Καθορισμό σύντομης προθεσμίας για την ολοκλήρωση της νέας, μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Επιπλέον και προκαταβολικά, η ΔΕΗ αποδέχεται την άμεση κατάργηση της ρήτρας του «πλέον ευνοούμενου πελάτη» που υπάρχει στην ισχύουσα σύμβαση.

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να αποστείλει την απάντησή της στη ΔΕΗ τις επόμενες μέρες. Πηγές της επιχείρησης, θεωρούσαν θετικό ότι μετά από μία 3ετία, η ΔΕΗ αναγνωρίζει πλέον ότι η ρήτρα του πλέον ευνοούμενου πελάτη δεν μπορεί να ισχύει πλέον. Ωστόσο παρατηρούσαν ότι αυτό που αντιλήφθηκε η ΔΕΗ σήμερα, είναι το αυτονόητο και επιπλέον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για την αγορά φυσικού αερίου.

Επίσης από τη ΔΕΠΑ εκφράζεται κατ΄αρχήν αντίθεση στο σκέλος της πρότασης, που αφορά στη μεθοδολογία εκκαθάρισης των λογαριασμών μέχρι το 2008.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα