Τουρκία: «Αντιστέκεται» στην αύξηση των επιτοκίων- Σταθερά στο 14%

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 14:47
UPD:14:51
REUTERS/CAGLA GURDOGAN

Στις αρχές του μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω πληθωρισμού πάνω από 70%, δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει νομισματική σύσφιξη και υποσχέθηκε μείωση των επιτοκίων. Μετά τις δηλώσεις του η λίρα έκανε θεαματική «βουτιά». 

Παρά την υπόσχηση Ερντογάν, ο οποίος συνηθίζει να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η αρχή αποφάσισε την Πέμπτη να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτο μήνα, στο 14%. Όχι όμως να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Μεταξύ των παραγόντων πίσω από τον πληθωρισμό που καλπάζει- σύμφωνα με την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας- είναι το σοκ της προσφοράς και η αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Εφόσον χρειαστεί, για την αντιμέτωπισή του, η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει πρόσθετα μακροπροληπτικά βήματα και «αναμένει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει μετά τα μέτρα που ελήφθησαν», ανέφερε σε δήλωσή της. 

Η απραγία της κεντρικής τράπεζας ήρθε μετά από ένα κύκλο επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που αποδυνάμωσε σημαντικά το τουρκικό νόμισμα και οδήγησε σε άνοδο των τιμών καταναλωτή, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι σύντομα θα φτάσει το 80%. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε σε υψηλό 24 ετών τον Μάιο, σχεδόν στο 74%.

Η Τουρκία εξακολουθεί να ακολουθεί την ανορθόδοξη προσέγγισή της να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό, ακολουθώντας ένα εντελώς αντίθετο μονοπάτι από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τα επιτόκια, ή σχεδιάζουν να τα αυξήσουν, σε μια πορεία που μπορεί να αποδειχθεί ως η πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980. Πάντως, σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας Σαχάπ Καβτζιόγλου, η Τουρκία δεν χρειαζόται να αυξήσει τα επιτόκια μόνο και μόνο επειδή το κάνουν άλλοι. 

Η επιμονή στην άνευ προηγουμένου χαλαρή νομισματική πολιτική θα καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτα τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού, ωστόσο, η πίεση από τον Ερντογάν για χαμηλά επιτόκια χαμηλά δεν αφήνει πολλές επιλογές στο τραπέζι. «Ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε υψηλό 20 ετών στο 73,5% απαιτεί αύξηση των επιτοκίων. Όμως η πολιτική ηγεσία το απέκλεισε, αντ' αυτού υποσχέθηκε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Ανήμπορη να αγγίξει τον κύριο μοχλό πολιτικής της, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί εναλλακτικά εργαλεία», σχολιάζει το Bloomberg Economics. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα