Χρηματιστήρια: Νευρικότητα και ασκήσεις ισορροπίας, εν μέσω διεθνών πιέσεων

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 13:34
UPD:13:34
Shutterstock

Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει ήπια άνοδο 0,67% στις 842 μονάδες, προσπαθώντας να ισορροπήσει εν μέσω διεθνών πιέσεων και αρνητικού κλίματος λόγω των ανησυχητικών στοιχείων για τον πληθωρισμό και των πιθανοτήτων διεθνούς ύφεσης. Οι τράπεζες κινούνται άτονα ανοδικά στο +0,24%.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, ενισχύονται Πειραιώς (+1,5%) και Εθνική (+0,40%). Οριακές μεταβολές καταγράφουν Alpha Bank και Eurobank. Τιτάν, Μυτιληναίος σημειώνουν άνοδο άνω του 1%. Πτώση για Coca Cola, ΟΠΑΠ.

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές βλέπουν ανανεωμένη αστάθεια μετά από μια σύντομη ανάκαμψη μετά τις ταραχώδεις συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,5% μέχρι αργά το πρωί, έχοντας ανακτήσει πάνω από το ήμισυ των προηγούμενων απωλειών του. Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,5% ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής κατέγραψαν κέρδη 1,1%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,84%. Οριακές μεταβολές για FTSE στο Λονδίνο και FTSE MIB.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση την Τετάρτη, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς η παγκόσμια αστάθεια συνεχίστηκε και το κλίμα της αγοράς μετατοπίστηκε σε πιο αρνητικό περιβάλλον εν μέσω φόβων για αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν νωρίς την Πέμπτη, αφού οι κύριοι δείκτες έπεσαν στο κόκκινο στο τέλος των τακτικών συναλλαγών και οι επενδυτές στάθμισαν την πιθανότητα ύφεσης μετά από σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζέρι Πάουελ.

Ο Πάουελ είπε στο Κογκρέσο την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα είναι «σθεναρά δεσμευμένη» να μειώσει τον πληθωρισμό αφού το επιτόκιο έφτασε σε υψηλό 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε επίσης ότι μια ύφεση είναι μια «πιθανότητα» - ένας φόβος που συνέχισε να βαραίνει τη Wall Street.

«Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αν θέλουμε να έχουμε μια διαρκή περίοδο ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας που θα ωφελήσουν τους πάντες», δήλωσε ο Πάουελ. Η Fed θα αναζητήσει τους προσεχείς μήνες «σοβαρές αποδείξεις» για την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων προτού χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα