Χρηματιστήριο: Η συσσώρευση υπογραμμίζει τη μερική ανεξαρτησία της Αθήνας

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 10:58
UPD:11:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με κινήσεις που βοηθούν στη σταθεροποίηση των αποτιμήσεων απαντούν οι θεσμικοί στη σταθερή τάση φυγής από το ρίσκο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που χάνουν πάνω από -1% συντονισμένα.

Η επικράτηση της διάθεσης για ρευστοποιήσεις άμεσα και μαζικά στις αγορές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, ισχυροποιήθηκε μετά το πρώτο τέταρτο. Από τα σχόλια του Bloomberg διαφαίνονται τα αίτια της τρέχουας νευρικότητας στις διεθνείς αγορές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ έδωσε την πιο ρητή παραδοχή του μέχρι σήμερα ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση και χαρακτήρισε μια ήπια προσγείωση «πολύ προκλητική». Στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε ότι οι αξιωματούχοι «αναμένουν ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες», για να μετριάσουν τις πιο καυτές πιέσεις τιμών τα τελευταία 40 χρόνια. Η Deutsche Bank και η Citigroup βλέπουν τώρα μια πιθανότητα ύφεσης 50% καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

Η δυναμική στην ευρωζώνη επηρέασε ελαφρώς αρνητικά το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Δηλαδή εδώ κυριάρχησε αρχικά μια ήπια διάθεση για πωλήσεις θέσεων για να αρχίσει να σχηματίζεται αλυσίδα καθοδικών κλεισιμάτων της αγοράς. Αλλά μαζί εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον για δεικτοβαρή blue chip και οι μεταβολές του ΓΔ ήταν οριακές στα πρώτα λεπτά. Η προηγούμενη ανοδική αλυσίδα ήρθε μετά την εγγραφή χαμηλού μήνα στις 813,60 μονάδες την προηγούμενη Πέμπτη.

Στη συνέχεια σήμερα είχαμε μέτριου μεγέθους πτωτικές μεταβολές για αρκετό διάστημα και διατήρηση στην ελεγχόμενη καθοδική δυναμική. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν στις 836,26 μονάδες ήτοι 0,22 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (836,48) και στα πρώτα 30 λεπτά το επίπεδο των 836,26 μονάδων που εμφανίστηκε από το πρώτο λεπτό παρέμεινε ανώτερο μέρας. Καθώς οι επενδυτές επιμένουν στις εντολές πώλησης στα περισσότερα blue chip που χθες αγόραζαν και έχουν οδηγήσει την αγορά οριακά ψηλότερα από στις 833,5  μονάδες με απώλειες -0,35%.

  • Η διάθεση για ρευστοποιήσεις  αλλά και για αγορές εκδηλώθηκε σχεδόν αμέσως μετά από το άνοιγμα, αφορούσε σχεδόν πάνω από 10 blue chip ενώ στα αμετάβλητα ήταν ΕΕΕ ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΡΩΒ ΛΑΜΔΑ. Εντοπίσαμε κέρδη σε ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ ΣΑΡ ΤΙΤC ΜΥΤΙΛ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν διατηρήσει απώλειες 14 μετοχές του 25άρη και οι 6 ανοδικές ΣΑΡ ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ ΤΙΤC  ΜΥΤΙΛ ΓΕΚΤΕΡΝΑ είχαν κέρδη από +0,20% ως +1,86%. Απουσίασαν  ενδείξεις ανατροπής της σχέσης πτωτικών / ανοδικών. Ωστόσο, εμφανίστηκαν σημάδια σταθερότητας  στις εντολές πώλησης  με αντίστοιχη διατήρηση της ισορροπίας πάνω από τις 833 μονάδες. Πάνω από -1,00% ήταν οι απώλειες για ΑΛΦΑ ΛΑΜΔΑ ΤΕΝΕΡΓ ΟΠΑΠ ΜΟΗ και ΕΕΕ στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης . Αυτό ενισχύει την αναζήτηση τιμών κοντά και ίσως χαμηλότερα από τις 830 μονάδες. Διότι αμφισβητήθηκε ο ρόλος τους ως στήριξη πρόσφατα και σήμερα ήδη το κατώτερο στο πρώτο δεκάλεπτο είναι στις 833,54 μονάδες.  
  • Η τάση ρευστοποίησης θέσεων στις 4 συστημικές Τράπεζες δεν κυριάρχησε από την αρχή με την ΕΥΡΩΒ να διατηρεί κέρδη, αλλά καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό  τη δυναμική του μέσου όρου που αναζητούσε από αυτές κατεύθυνση με το καλημέρα.
  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πωλητών με απώλειες βρέθηκαν οι μισές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το μέγεθος των απωλειών τους ήταν ικανό να καθορίσει την πορεία των βασικών δεικτών. Η διαπραγμάτευση λειτούργησε σταθερά υπέρ εμφάνισης υπεροχής των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών και ξεχώρισαν στο σύνολο  με αξιόλογη πτώση οι ΙΑΤΡ -4,52%, ΕΚΤΕΡ -2,97% και ΞΥΛΚ -2,87%. Στον αντίποδα με μεγάλα κέρδη οι ΛΑΝΑΚ +5,02%, ΒΙΟΚΑ +3,23% ΙΝΤΚΑ +2,50%. Η νευρικότητα δεν λείπει από τις συναλλαγές καθώς εμφανίζονται ξαφνικές εντολές πώλησης που αλλάζουν την εικόνα των ανοδικών μεταβολών μετοχών του FTSE25 γρήγορα.
  • Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 3,863% την προηγούμενη, σήμερα ήταν στις 10:30 στο 3,875%.
  • Στις 10:50 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 836 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του -0,08% με τον τζίρο στα 1,181 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολές  από –0,05% στο άνοιγμα ως -0,75% στα πρώτα 10 λεπτά ενώ άνοιξε 0,28 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για πορεία πλάγια σταθεροποιητική με την πάροδο του χρόνου. Οι ανοδικές μετοχές στο πρώτο 20λεπτο ήταν 24 οι καθοδικές 27 με 11 σταθερές. Υπογραμμίζοντας για δεύτερη μέρα στη σειρά την ανάγκη των επενδυτών κάθε τύπου να μειώσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά blue chip χωρίς να περάσουν τον μέσο όρο κάτω από τις 830 μονάδες.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, εμφανίζουν αρνητικές  μεταβολές κοντά σε εκείνες που εμφάνιζαν το πρωί, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο -0,14% και του S&P500 είναι στο -0,13%. Δείχνοντας την τάση να ανοίξουν με απώλειες μικρές ενώ η αγορά χθες εκεί είχε εμφανίσει επίσης μικρές πτωτικές μεταβολές για όλους τους δείκτες της τάξης του -0,2%. Οι δείκτες στην Ευρώπη με σφικτό συντονισμό εμφανίζουν πτωτική εικόνα μετά από υπολογίσιμο πτωτικά χάσματα της τάξης του -0,5% στο άνοιγμα που στο πρώτο 10λεπτο παρέμειναν στο -0,4% ως -0,8%.
  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε στις 10:25 μεταβολή της τάξης του -1,13% μετά  από 25 λεπτά στις πρωινές συναλλαγές, γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο -0,89%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του -1,9%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο -1,06% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε -1,04%, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  -0,88% και -1,17% αντίστοιχα, 25 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους χαρακτηρίζεται από υψηλή  μεταβλητότητα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του κλεισίματος της προηγούμενης μέρας. Μπορεί ωστόσο αργότερα να αλλάξουν οι μεταβολές τους αν αλλάξει προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης που χθες εμφάνισαν πτώση κοντά στο -0,2%.                                                                                                                                                           

Η Merit Sec. στο πρωινό της σχόλιο ανέφερε: Ο ΓΔ υποχώρησε κατά 0,50% και έκλεισε στις 836,48 μονάδες. Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι πτωτική με τον εκθετικό ΚΜΟ στις 883,25 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 830 και 820μονάδες και σημεία αντίστασης οι 850και 860 μονάδες.

Από τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ/ΕΤΑΙΡΙΚA ΝΕΑ ξεχώρισαν από το Τμήμα Ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τέρνα Ενεργειακή η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διανομή κερδών και αποθεματικών συνολικού ποσού 39.390.730,60 ευρώ, ήτοι €0,34 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία Αποκοπής Δικαιώματος Μερίσματος ορίστηκε η Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022.

INTRAKAT: Στόχο τα 2 GW στην επόμενη διετία βάζει η Intrakat θέτοντας σε εφαρμογή τον ενεργειακό της σχεδιασμό με την ανακοίνωση συνεργασίας με την Parkwind για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες. Αυτή τη στιγμή η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά. Όπως δήλωσε χτες ο Λούκας Λαζαράκης, CEO της Inkat Energy, επόμενη κίνηση αποτελεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή πιθανότατα με πλειοψηφική συμμετοχή με στόχο την χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης ΑΠΕ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την BC Partners , οι οποίες όμως όπως σημείωσε έχουν αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι να πάρουν τελική μορφή και εκτιμάται ότι πριν το Φθινόπωρο δεν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία. Για την υλοποίηση της στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας συστάθηκε προ ημερών η INKAT Energy, 100% θυγατρική της Intrakat στην οποία έχουν ήδη εισφερθεί τα σημαντικότερα assets. Τέλος, ο κ. Λαζαράκης αναφερόμενος στο μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη θέση του στο ενεργειακό παζλ ότι η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, ενώ είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών, αναφερόμενος κυρίως στο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται προ των πυλών και φιλοδοξεί να λύσει κυρίως τα αδειοδοτικά και περιβαλλοντικά θέματα που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν την αγορά ενέργειας.

INTRALOT: Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, κατά ποσό €66.840.064,50 με την έκδοση έως 222.800.215 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφουμετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 Ευρώ εκάστης με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Εταιρίας. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν Νέες Μετοχές με αναλογία 1,4999665907674 Νέες Μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή της Εταιρίας. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, θα υπάρξει δυνατότητα μερικής κάλυψης εφόσον το ποσό της κάλυψης ανέλθει σε τουλάχιστον €126.500.000. Στην περίπτωση που το ποσό της κάλυψης είναι μικρότερο από€126.500.000, η Αύξηση θα ματαιωθεί εξολοκλήρου. Η τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίστηκε σε €0,58 ανάΝέα Μετοχή (η «Τιμή Διάθεσης»). Η Τιμή Διάθεσης θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης. Η συνολική διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας των Νέων Μετοχών και της τιμής διάθεσης αυτών, ποσού (σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Αύξησης (€62.384.060,20), θα αχθεί σε πίστωση του λογαριασμού «Διαφορά από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο».

TRASTOR: έληξε η περίοδος αποδοχής για την συμμετοχή στην διαδικασία της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση του συνόλου των κοινών μέτοχων της «TRASTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» έναντι ανταλλάγματος €1,25/μετοχή.  Κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής, 197 Μέτοχοι αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση, προσφέροντας συνολικά 2.427.450 Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 1,61% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών, ο Προτείνων και τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα θα κατέχουν άμεσα και έμμεσα συνολικά 148.250.467 Μετοχές και 148.255.067 δικαιώματα ψήφου στα οποία περιλαμβάνονται 4.600 δικαιώματα ψήφου που ασκεί δυνάμει συμβάσεων ενεχύρου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 98,36% περίπου του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.Η καταβολή του Προσφερόμενου Ανταλλάγματος στους Αποδεχθέντες Μετόχους θα ξεκινήσει περί την 24.06.2022.

ΑΓΟΡΕΣ/ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ

  • ΔΕΗ: αγόρασε στις 22.06.2022, 60.000ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης€5,4311/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά1.338.738 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,3505% του συνόλου των μετοχών.
  • ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: αγόρασε στις 21.06.2022, 4.570ίδιες μετοχές με μέση σταθμισμένη τιμή κτήσης€15,20/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 4.627.089 ίδιες μετοχές, ποσοστό 3,2382% του συνόλου των μετοχών.
  • ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: αγόρασε στις 21.06.2022, 700 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης€2,4886/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 46.541 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,172% του συνόλου των μετοχών. CNLCAPITAL: αγόρασε στις 21.06.2022, 63 ίδιες μετοχές με μέση τιμή κτήσης€8,00/μετοχή. Η Εταιρεία κατέχει συνολικά 39.605  ίδιες μετοχές, ποσοστό 5,04% του συνόλου των μετοχών.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα