Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Κυνήγι μεγαλοοφειλετών, με έμφαση σε όσους βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, με χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ετοιμάζει να εκκινήσει από τον Ιούλιο το ΚΕΑΟ.
Ο στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να πιεστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», ώστε να επανενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης, καταβάλλοντας τις πρώτες δόσεις, ή να εξοφλήσουν άπαξ το χρέος τους προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, έτσι ώστε να αντληθεί ένα σημαντικό ποσό από το χρέος και εν συνεχεία θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα, που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία.
Στο μεταξύ, θετική είναι η πορεία των εσόδων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν ξεπεράσει τα 670 εκατ. ευρώ.
Διαρκής βελτίωση
Αποκλειστικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Ν» δείχνουν ότι η βελτίωση στα έσοδα είναι διαρκής και αυξάνεται από μήνα σε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τρίμηνο είχαν εισπραχθεί συνολικά 395.398.705 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο προστέθηκαν άλλα 125 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο σύνολο τα 525 εκατ. ευρώ, και τον Μάιο κατέστη εφικτό να εισπραχθούν άλλα 147 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα του πενταμήνου θέλει να έχουν εισπραχθεί περίπου 672 εκατ. ευρώ και, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε ο στόχος του 1,2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από την πολιτική ηγεσία για το σύνολο της χρονιάς θα ξεπεραστεί με σχετική άνεση. Ήδη στις πρώτες άτυπες συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτό τα έσοδα να υπερβούν το 1,3 δισ. ευρώ και γιατί όχι να προσεγγίσουν το ρεκόρ του 2019, όταν είχαν ανέλθει σε 1,47 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τον ΕΦΚΑ, σε μια περίοδο όπου οι εισπράξεις του Φορέα, από τις τρέχουσες εισφορές, κινούνται σε «ρηχά νερά».
Παρενέργεια της πανδημίας
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω πανδημίας, τα έσοδα του ΚΕΑΟ παρουσίασαν σημαντική κάμψη την τελευταία διετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στις εκθέσεις του Κέντρου, το 2020 τα έσοδα υποχώρησαν σε 1,12 δισ. ευρώ, για να καταλήξουν στα μόλις 992.844.631 ευρώ το 2021, αποτέλεσμα που είναι το χειρότερο από το 2016 και μετά. Είναι προφανές ότι αυτή η υποχώρηση των εσόδων έπρεπε να αντιστραφεί και φαίνεται ότι, με συντονισμένες προσπάθειες από την πλευρά των επιτελικών στελεχών του ΚΕΑΟ, ο στόχος επιτυγχάνεται. Στην παρούσα φάση και ενώ απομένει μία εβδομάδα για να συμπληρωθεί το β’ τρίμηνο του έτους, η προσπάθεια που καταβάλλεται επικεντρώνεται στο να μην ξεφύγει και άλλο το συνολικό χρέος προς το Κέντρο, από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Στο α’ τρίμηνο το χρέος ανήλθε στα 42,83 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 1,8 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 41,02 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η αύξηση αυτή προέκυψε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις κύριες οφειλές που κατέγραψαν άνοδο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 459.574.911 ευρώ υπολογίστηκαν ως πρόσθετα τέλη. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αναμένεται μια μικρή αύξηση χρέους κατά 75 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση από μισθωτούς, για τους οποίους δεν καταβλήθηκαν εισφορές που τους αναλογούσαν. Στους μη μισθωτούς φαίνεται ότι η κατάσταση ομαλοποιείται, μια και ολοκληρώθηκαν και τα μέτρα μη καταβολής τρεχουσών εισφορών, που εφαρμόστηκαν λόγω πανδημίας.
Τραπεζικοί λογαριασμοί
Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ετοιμάζονται τον Ιούλιο να προχωρήσουν στην εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων, ειδικά για αφαίρεση οφειλόμενων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το σκέλος της επανεκκίνησης των ατομικών ειδοποιήσεων έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον έχουν παρέλθει και οι 20 μέρες αναμονής, όπως ορίζει ο νόμος. Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί για πολλοστή φορά σε ρυθμίσεις οι οποίες χάθηκαν, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής. Οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες, αφού πλέον οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα στοιχεία για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση. Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εξασφαλίζεται η κεντρική παρακολούθηση των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΑΟ αναλύει και επεξεργάζεται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενες περιπτώσεις έντονης παραβατικότητας και συστηματικής δημιουργίας οφειλών, καθώς και να διακριβωθεί ο τρόπος λειτουργίας (modus operandi) στις περιπτώσεις αυτές. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα. Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα. Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.
Εντείνονται οι έλεγχοι αφερεγγυότητας
ΣΤΟ ΚΕΑΟ εντείνεται ο έλεγχος αφερεγγυότητας των Κοινών Επιχειρήσεων που είναι οφειλέτες. Ο συγκεκριμένος δείκτης μιας κοινής επιχείρησης οφειλέτη ΚΕΑΟ προκύπτει από στοιχεία που αφορούν:
-Στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών.
-Στη δραστηριότητα της επιχείρησης (επιχειρήσεις καθαριότητας, φύλαξης, εκπαιδευτικοί όμιλοι, κέντρα αισθητικής).
-Στο αν πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
-Στα χαρακτηριστικά των υπευθύνων (π.χ. ορισμός ως υπεύθυνων πρώην εργαζομένων της επιχείρησης).
-Στη νομική μορφή των επιχειρήσεων (μονοπρόσωπες, ΕΠΕ, ΙΚΕ).
-Στο αν οι ειδικότητες των απασχολουμένων στην επιχείρηση είναι άσχετες με τις δραστηριότητες της επιχείρησης (ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση επιχείρησης με δραστηριότητα «καθαρισμοί» με απασχολούμενους μάγειρες, νοσοκόμους και νηπιαγωγούς).
-Στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης.