Μέτρα στήριξης: Τα «στηρίγματα» και τα «βαρίδια» για τον προϋπολογισμό

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 06:57
UPD:06:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους αμέσως επόμενους μήνες θα καθορίσει το αν θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του έτους. Κι αυτές όμως, όπως φαίνεται από την πορεία των εξελίξεων, θα εστιάζουν στο σκέλος του ρεύματος και των καυσίμων.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υπέρβασης που κατεγράφη στα έσοδα του Μαΐου. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να δοθεί στη συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ανάλογα με την πορεία των τιμών στο ρεύμα κι αν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον πόροι έως το τέλος του έτους με βάση το μόνιμο μηχανισμό επιδότησης ρεύματος που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την αισιοδοξία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου τους επόμενους μήνες είναι η πορεία του τουρισμού. Τα πρώτα μηνύματα για το διάστημα Απριλίου – Μαΐου είναι ιδιαίτερα θετικά ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή τουριστική περίοδος μπορεί να αποδειχθεί αντίστοιχη ή καλύτερη από το 2019. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι τα τουριστικά έσοδα φέτος θα διαμορφωθούν στο 80% του 2019  ενώ το πιο αισιόδοξο σενάριο ανεβάζει τον πήχη στο 90% του 2019. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που πιστεύουν ότι η φετινή σεζόν θα φτάσει στα ίδια επίπεδα του 2019, δηλαδή έσοδα από τον τουρισμό ύψους 18 δισ. ευρώ.

Υπάρχει όμως και ένας σημαντικός αστάθμητος παράγοντας. Η τιμή του ρεύματος η οποία θα μπορούσε να «εξανεμίσει» και να απορροφήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε λειτουργία ο νέος Μηχανισμός για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του Φθινοπώρου. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός θα επιβαρύνεται μηνιαίως με 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ποσό το οποίο θα φτάσει συνολικά τα 850 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022, με βάση την παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κυμανθεί στα επίπεδα των 225 ευρώ /MWh. Αν η τιμή αυξηθεί τότε το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι υψηλότερο από τα 150 εκατ. ευρώ το μήνα κι άρα θα ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ για φέτος.

Με βάση τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ξεπερνούν τα 8,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023. Σε αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως και τη διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Για να εφαρμοστούν, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί για το επόμενο έτος η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου περίπου 2 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα