Ικτίνος: Άνοιγμα νέων αγορών - Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Δράμας

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 16:35
UPD:16:42

Θεσσαλονίκη, της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Σε νέες αγορές στρέφει το βλέμμα και τις εξαγωγές της η Ικτίνος, στην κατεύθυνση της μείωσης της έκθεσής της στην αγορά της Κίνας, από την οποία πάντως τα μηνύματα για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου είναι αισιόδοξα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ιουλία Χαϊδά, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Μέχρι το 2020, το 60% των εξαγωγών της εταιρείας - μάρμαρα της οποίας σημειωτέον κοσμούν έργα στη Μέκκα, τη Μεδίνα, το Ντουμπάι, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, τη Ρωσία, το Μακάο, το Λας Βέγκας κ.α. - είχε προορισμό την Κίνα, ποσοστό που το 2021 μειώθηκε σε 40% και φέτος περαιτέρω σε 30%.  

«Από το 2020 λειτουργούμε με την Κίνα σε καταστάσεις lockdown. Τα ταξίδια έχουν ουσιαστικά σταματήσει και δουλεύουμε μέσα από φωτογραφίες και video» ανέφερε χαρακτηριστικά και «η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη για τις ελληνικές εξαγωγές, όταν δίπλα στο ενεργειακό κόστος, προστίθενται οι υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά, καθώς επίσης και η έλλειψη προμήθειας σημαντικών υλικών και ακριβών υπηρεσιών των θαλασσίων μεταφορών. Επομένως οι μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της Ικτίνος. Επίσης οι γεωπολιτικές, αλλά και κοινωνικές αναταραχές δημιουργούν διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα με σοβαρές  επιπτώσεις στις εμπορικές μας ροές».

Το τελευταίο δίμηνο, πάντως, υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα, ενώ η εταιρεία βλέπει επίσης ανάκαμψη και της ελληνικής αγοράς, έχοντας σε εξέλιξη πλήθος έργων, κυρίως τουριστικά projects, ενώ αύξηση καταγράφουν οι πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, ΗΑΕ, Νότια Αμερική με αιχμή του δόρατος το Μεξικό, και ταυτόχρονα η εταιρεία ανοίγει νέες αγορές, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία που απορροφούν μάρμαρα χαμηλότερης διαλογής.

Η Ικτίνος έχει σε εξέλιξη επένδυση ύψους 8,2 εκατ.ευρώ για ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού στο λατομείο του Βόλακα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, όπως επίσης και επενδύσεις 10 εκατ.ευρώ στο εργοστάσιό της στη ΒΙΠΕ Δράμας, που βαίνει προς ολοκλήρωση. Παράλληλα, η εταιρεία συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού, ενώ επίσης διαθέτει αιολικό πάρκο ισχύος 22 MW στο νομό Δράμας. 

Τα ενεργά λατομεία της εταιρείας είναι σήμερα δέκα, στην πλειοψηφία τους στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ προσεχώς αναμένεται η έκδοση άδειας για ένα ακόμη λατομείο στη Θάσο.

Πάντως σύμφωνα με την κα. Χαϊδά αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα το γεγονός πως στο τελευταίο δίμηνο υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα. Την ίδια ώρα, αν και η παραγωγή της εταιρείας εξάγεται κατά 97% σε χώρες του εξωτερικού, εντούτοις βλέπει ανάκαμψη και της ελληνικής αγοράς καθώς είναι σε εξέλιξη έργα με κυριότερα τα τουριστικά projects.

Την ίδια ώρα, οι αυξημένες πωλήσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε ΗΠΑ, ΗΑΕ, Νότια Αμερική με αιχμή του δόρατος το Μεξικό, αλλά και το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία που απορροφούν μάρμαρα χαμηλότερης διαλογής, έχουν περιορίσει την εξάρτηση των πωλήσεων της εισηγμένης από την Κίνα.

Τα μεγέθη της εταιρείας στο τρίμηνο

Με πτώση πωλήσεων και σημαντική υποχώρηση κερδών έκλεισε το α ´ τρίμηνο του 2022 για την Ικτίνος. Οι πωλήσεις κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ευρώ ενώ κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ανερχόταν σε 8,5 εκατ. ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή μείωση κατά 1,9 εκατ. και σε ποσοστό 23%. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανήλθαν σε 1,2 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ.ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1 Ιουνίου η εταιρεία έχει προχωρήσει σε νέα τιμολογιακή πολιτική εξαιτίας των αρρυθμιών που έχουν δημιουργήσει μεταξύ άλλων το ενεργειακό ράλι, η μείωση των εξαγωγών προς την Κίνα, τα υψηλά κόστη και οι πληθωριστικές πιέσεις, με μια αύξηση τιμών κατά μέσο όσο όρο κατά 8%. Πάντως όπως εξήγησε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης δεν προβλέπονται νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, η επένδυση, που αφορά σε ανανέωση σε μηχανολογικό εξοπλισμό, στο λατομείο του Βώλακα, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024 ενώ η επένδυση 10 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η Ικτίνος, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναπτύσσει και ένα καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού που είναι ύψους 200.000 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα