Η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να κηρύξει το δεύτερο επίπεδο συναγερμού που προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο λόγω των μειωμένων ροών από την ρωσική Gazprom, μεταδίδει η Welt, επικαλούμενοι πληροφορίες που απέσπασε από κύκλους της ενεργειακής βιομηχανίας.
Αυτό, όπως επισημαίνεται, συνεπάγεται πιθανότατα ένα ακόμη κύμα αυξήσεων για καταναλωτές φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Πάτρικ Γκράιχεν προετοίμασε την ενεργειακή βιομηχανία προχθές Δευτέρα για το επερχόμενο βήμα, το οποίο αναμένεται εντός πέντε έως δέκα ημερών.
«Μέχρι και 2.000 ευρώ επιπρόσθετο κόστος»
«Προϋπόθεση για την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης είναι η σοβαρή μείωση των ροών αερίου ή η παρατεταμένη τεχνική βλάβη σημαντικών υποδομών» επισημαίνει ειδικότερα ο αρθογράφος. «Ο μεγάλος κίνδυνος μακροχρόνιας ανεπαρκούς προσφοράς (φυσικού αερίου) μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το επίπεδο του συναγερμού. Αυτά τα κριτήρια φαίνεται να πληρούνται. Μετά το επίπεδο συναγερμού ακολουθεί η τρίτη και τελευταία βαθμίδα, (σσ. το επίπεδο έκτακτης ανάγκης), η οποία κηρύσσεται όταν υπάρχουν φυσικά σημεία στενότητας στη Γερμανία» προσθέτει.
Όπως διευκρινίζει η Welt, μέχρι τώρα το επίπεδο συναγερμού είχε συνέπειες μόνο μέσα στην ενεργειακή βιομηχανία, αλλά με την τροποποίηση του νόμου περί ενεργειακής ασφάλειας μέσα Μαΐου δόθηκε στους προμηθευτές φυσικού αερίου το δικαίωμα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές απέναντι στους πελάτες τους μόλις η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δημοσιεύσει το επίπεδο συναγερμού σε δελτίο τύπου. Οι προμηθευτές που αναγκάζονται να αγοράσουν ακριβό φυσικό αέριο για να υποκαταστήσουν τις ρωσικές ποσότητες, μπορούν στη συνέχεια να μετακυλήσουν το πρόσθετο κόστος απευθείας στους πελάτες τους. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το εύρος των επιπρόσθετων αγορών (φυσικού αερίου).
«Επομένως είναι επίσης αβέβαιο πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της τιμής μετά την κήρυξη του επιπέδου συναγερμού» σημειώνει η εφημερίδα. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ενεργειακός τομέας, η βιομηχανία και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθούν να συζητούν εάν απαιτείται ξεχωριστή ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών για τη μετακύλιση του κόστους αγοράς. Γιατί η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει τον συναγερμό τώρα, δεν είναι απολύτως σαφές. Ίσως να θέλουν οι πολιτικοί να προστατεύσουν τους καταναλωτές από ακραίες πρόσθετες πληρωμές όταν πάρουν τον επόμενο ετήσιο εκκαθαριστικό λογαριασμό φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, τα κέντρα που παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές εκτιμούν ότι ένα νοικοκυριό τριών ατόμων θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετη πληρωμή 2.000 ευρώ» προσθέτει η εφημερίδα.
Διπλωματικός μαραθώνιος Σολτς
Στο μεταξύ, ένας διπλωματικός μαραθώνιος περιμένει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς αρχής γενομένης από το αυριανό Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε., την συνάντηση κορυφής των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στην πόλη Έλμαου της Βαυαρίας και τέλος, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ο Γερμανός καγκελάριος θα βρίσκεται στο προσκήνιο ιδιαίτερα στην ομάδα των G7 ως οικοδεσπότης. Οι προσδοκίες είναι πολλές, παρατηρεί ο αρθρογράφος της διαδικτυακής σελίδας Tagesschau.de.
«Τα μάτια, οι κάμερες και τα μικρόφωνα είναι στραμμένα προς τον άνθρωπο του οποίου οι μέχρι τώρα ενέργειες στην εξωτερική πολιτική έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό» υπενθυμίζει και εξηγεί: «Για παράδειγμα, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να παγώσει τον αγωγό Nord Stream 2. Σε συνεντεύξεις δεν ήθελε ούτε καν να αναφέρει το όνομα του έργου, το οποίο είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο στα ανατολικά της Ε.Ε. Επανειλημμένα του ζητήθηκε να ταξιδέψει επιτέλους στο Κίεβο, αλλά αυτός ο καγκελάριος δεν θέλει να τον παροτρύνουν να κάνει πράγματα». Ο αρθρογράφος αναρωτιέται τελικά εάν στα σχέδια του Όλαφ Σολτς είναι να κάνει τη Γερμανία ηγέτιδα δύναμη. «Δεν λείπουν σημαντικά καθήκοντα στην παγκόσμια σκηνή... Σύμφωνα με ποιες ιδέες θέλει ο Σολτς να μεταρρυθμίσει την ΕΈ έτσι ώστε να είναι σε θέση να εντάξει ακόμη και μια χώρα, όπως η Ουκρανία; Πώς θα ξεπεραστεί ο αποκλεισμός του σιταριού στην Ουκρανία; Πώς θα πείσει το ΝΑΤΟ την Τουρκία να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας; Η αλυσίδα των συναντήσεων κορυφής δεν πρέπει να είναι ένας περίπατος για τον καγκελάριο» καταλήγει ο σχολιαστής.
Παρόμοια κριτική ματιά στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του καγκελαρίου με αφορμή τις τρεις συναντήσεις κορυφής ασκείται και από το Spiegel. «Όποιος έχει ακούσει τον Σολτς σε διάφορες ευκαιρίες, έχει βιώσει έναν ακλόνητο καγκελάριο. Μετά από αρχικούς δισταγμούς, πορεύεται τώρα σύμφωνα με την αρχή ότι δεν "είμαι ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος" (σσ. ήταν ο τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας και βασιλιάς της Πρωσίας). Πρωταρχικός του στόχος είναι να κρατήσει τη Γερμανία έξω από τον πόλεμο, να αποφύγει ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία και επομένως μια πυρηνική σύγκρουση. Ρίχνει κριτική ματιά στην πολιτική της Ουκρανίας και κρατά αποστάσεις από τον πρόεδρο Ζελένσκι, χωρίς να έχει την παραμικρή συμπάθεια για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η σφοδρή, ενίοτε και οργισμένη, κριτική που δέχεται για την πολιτική του, τον αφήνει αδιάφορο. Γνωρίζει ότι ανάλογα με το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι πρόδωσε την Ουκρανία. Και όμως, o Σολτς υποσχέθηκε στιβαρή διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και από τώρα μπορεί να πει κανείς ότι παίζει ηγετικό ρόλο στο Ουκρανικό. Αλλά αναρωτιέται κανείς, αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» επισημαίνει το Spiegel.