Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη κάθοδος με το βλέμμα στην σκληρή προσγείωση στα ευρωπαϊκά

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 11:05
UPD:11:06
SOOC/Nikos Libertas

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Η επικράτηση της διάθεσης για ρευστοποιήσεις άμεσα και μαζικά στις αγορές στην Ευρώπη στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης, ισχυροποιήθηκε μετά το πρώτο τέταρτο. Την προκαλούν οι φόβοι για ύφεση που πυροδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στη Μ Βρετανία και οι απειλές για διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στις ισχυρότερες βιομηχανικά ευρωπαϊκές χώρες. Οι πιέσεις αφαίρεσαν απότομα τα κέρδη των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων, και η δυναμική στην ευρωζώνη επηρέασε αρνητικά το φρόνημα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς. Δηλαδή και εδώ κυριάρχησε η διάθεση για πωλήσεις θέσεων που διακόπτει την αλυσίδα των τριών ανοδικών κλεισιμάτων της αγοράς, μετά την εγγραφή χαμηλού μήνα στις 813,60 μονάδες την Πέμπτη.

 

Στη συνέχεια σήμερα είχαμε μέτριου μεγέθους πτωτικές μεταβολές για αρκετό διάστημα και διατήρηση στην ελεγχόμενη καθοδική δυναμική. Έτσι η τιμή ανοίγματος ήταν στις 835,39 μονάδες ήτοι 5,30 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο την περασμένη σύνοδο (840,69) και στα πρώτα 30 λεπτά το επίπεδο των 835,39 μονάδων που εμφανίστηκε στο πρώτο λεπτό παρέμεινε ανώτερο μέρας. Καθώς οι επενδυτές επιμένουν στις εντολές πώλησης στα περισσότερα blue chip που χθες αγόραζαν και έχουν οδηγήσει την αγορά οριακά χαμηλότερα ακόμα και από τις 830  μονάδες με απώλειες -1,30%.

 

  • Η διάθεση για ρευστοποιήσεις  εκδηλώθηκε σχεδόν αμέσως μετά από το άνοιγμα, αφορούσε σχεδόν όλα τα blue chip ενώ στα αμετάβλητα ήταν ΕΕΕ ΣΑΡ ΤΙΤC. Εντοπίσαμε κέρδη μόνο σε ΕΛΧΑ και ΚΟΥΕΣ. Στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν διατηρήσει απώλειες 19 μετοχές του 25άρη και οι τρεις ανοδικές ΕΛΧΑ ΚΟΥΕΣ ΣΑΡ είχαν κέρδη από +0,57% ως +1,57%. Απουσίασαν  ενδείξεις ανατροπής της σχέσης πτωτικών / ανοδικών. Ωστόσο, εμφανίστηκαν σημάδια σταθερότητας  στις εντολές πώλησης  με αντίστοιχη διατήρηση της ισορροπίας πάνω από τις 830 μονάδες. Πάνω από -2,00% ήταν οι απώλειες για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΟΛΠ ΕΤΕ ΛΑΜΔΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης . Αυτό ενισχύει την αναζήτηση τιμών κοντά και ίσως χαμηλότερα από τις 830 μονάδες. Διότι αμφισβητήθηκε ο ρόλος τους ως στήριξη πρόσφατα και σήμερα ήδη το κατώτερο στο πρώτο δεκάλεπτο είναι στις 829,77 μονάδες.  
  • Η τάση ρευστοποίησης θέσεων στις 4 συστημικές Τράπεζες κυριάρχησε από την αρχή και καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό  τη δυναμική του μέσου όρου που αναζητούσε από αυτές κατεύθυνση με το καλημέρα.
  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πωλητών με απώλειες βρέθηκαν 21 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και το μέγεθος των απωλειών τους ήταν ικανό να καθορίσει την πορεία των βασικών δεικτών. Η διαπραγμάτευση λειτούργησε σταθερά υπέρ εμφάνισης υπεροχής των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών και ξεχώρισαν στο σύνολο  με αξιόλογη πτώση οι ΑΤΤΙΚΑ -7,10%, ΑΣΚΟ -4,11% και ΕΠΣΙΛ -3,64%. Στον αντίποδα με μεγάλα κέρδη οι ΜΙΝ +8,00%, ΕΥΡΟΦ +7,25% ΑΝΔΡΟ +5,26%. Η νευρικότητα δεν λείπει από τις συναλλαγές καθώς εμφανίζονται ξαφνικές εντολές πώλησης που αλλάζουν την εικόνα των ανοδικών μεταβολών μετοχών του FTSE25 σε μερικά λεπτά.
  • Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου αναφοράς από 3,913% την προηγούμενη, σήμερα ήταν στις 10:48 στο 3,901%.
  • Στις 10:50 ο ΓΔ βρέθηκε γύρω από τις 832 μονάδες  με μεταβολή της τάξης του -1,04% με τον τζίρο στα 2,043 εκατ. ευρώ με μηδενική αξία πακέτων. Ο τραπεζικός δείκτης είχε μεταβολές  από -1,13% στο άνοιγμα ως -3,00% στα πρώτα 10 λεπτά ενώ άνοιξε 6,15 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Ο FTSE25 εμφάνισε αντίστοιχες διακυμάνσεις και ετοιμάζεται για πορεία έντονα ανοδική με την πάροδο του χρόνου. Οι ανοδικές μετοχές στο πρώτο 20επτο ήταν 21 οι καθοδικές 44 με 5 σταθερές. Υπογραμμίζοντας σήμερα την ανάγκη των επενδυτών κάθε τύπου να μειώσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά blue chip χωρίς να περάσουν τον μέσο όρο κάτω από τις 830 μονάδες.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, εμφανίζουν αρνητικές  μεταβολές μεγαλύτερες από εκείνες που εμφάνιζαν το πρωί, αφού οι μεταβολές για τα ΣΜΕ του Dow Jones είναι στο -1,55% και του S&P500 είναι στο -1,75%. Δείχνοντας την τάση να ανοίξουν με απώλειες μεγάλες ενώ η αγορά χθες εκεί είχε εμφανίσει κέρδη για όλους τους δείκτες της τάξης του +2%. Οι δείκτες στην Ευρώπη με σφικτό συντονισμό εμφανίζουν πτωτική εικόνα μετά από μικρά πτωτικά χάσματα της τάξης του -0,2% στο άνοιγμα που στο πρώτο 10λεπτο ξεπέρασαν το -1,8%.
  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 είχε στις 10:40 μεταβολή της τάξης του -1,62% μετά  από 25 λεπτά στις πρωινές συναλλαγές, γιατί ο δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στο -1,22%. Άλλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν μεταβολές της τάξης του -1,9%. Στη Γερμανία ο DAX ήταν στο -2,01% και ο γαλλικός CAC 40 υποχωρούσε -1,71%, στην Ιταλία και την Ισπανία, οι δείκτες είχαν μεταβολές  -1,88% και -1,42% αντίστοιχα, 40 λεπτά από τότε που άνοιξαν. Η δυναμική τους χαρακτηρίζεται από υψηλή  μεταβλητότητα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του κλεισίματος της προηγούμενης μέρας. Μπορεί ωστόσο αργότερα να αλλάξουν οι μεταβολές τους αν αλλάξει προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης που χθες εμφάνισαν άνοδο κοντά στο +2%.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα