Πετρέλαιο: Βουτιά 5% για τις τιμές δια χειρός Μπάιντεν

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 10:45
UPD:10:45
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Σημαντική πτώση καταγράφουν το πρωί της Τετάρτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να περιορίσει τον «πόνο» από τις δραματικές ανατιμήσεις της βενζίνης και άλλων καυσίμων. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να «παγώσει» τον φόρο καυσίμων, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στις μεγάλες ενεργειακές των ΗΠΑ. 

Το αργό τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 5,1% στα 108,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 5,6% στα 103,4 δολάρια το βαρέλι. 

Αύριο, Πέμπτη, οι εκπρόσωποι επτά μεγάλων ενεργειακών θα βρεθούν στον Λευκό Οίκο και αναμένεται να δεχθούν ισχυρές πιέσεις από τον Λευκό Οίκο για μείωση των τιμών, αφού έχουν εμφανίσει υπερκέρδη χάρη στο ενεργειακό ράλι. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ, πάντως την Τρίτη σχολίασε πως η άσκηση κριτικής και πιέσεων στους πετρελαϊκούς κολοσσούς δεν είναι ο τρόπος για να πέσουν οι τιμές. 

«Αυτές οι δράσεις δεν ωφελούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας» έγραψε σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά πως οι πετρελαιοβιομηχανίες είναι « υπερβολικά ευαίσθητες». 

Από τις σημερινές ανακοινώσεις, αλλά και τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του Μπάιντεν με τους εκπροσώπους των πετρελαϊκών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το αν η πτώση των τιμών θα έχει συνέχεια ή εάν θα έχουμε τουλάχιστον μία σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα, μένοντας μακριά από τα εφιαλτικά σενάρια για εκτίναξη των τιμών στα 150 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα