Φυσικό αέριο: Νέο άλμα στις τιμές, με την ενεργειακή επάρκεια να απειλείται

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 12:02
UPD:12:03
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περαιτέρω καθώς οι περικοπές των προμηθειών από τη Μόσχα επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή με τις κυβερνήσεις να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κέρδισαν έως και 5,2%. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία στρέφονται κατά της προηγούμενης πολιτικής, βασιζόμενοι σε πιο βρώμικο άνθρακα για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος. Οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση για να επιτρέψουν στο φυσικό αέριο να αποθηκευτεί, ώστε να υπάρχουν αρκετά αποθέματα για θέρμανση το χειμώνα, είπε ένας υπουργός.

Οι μεγάλες ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια εποχή ήδη υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης. Η Uniper, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες εάν η κατάσταση επιμείνει. Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται επίσης, με τη Δανία να κηρύσσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για τις ελλείψεις.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,6% υψηλότερα στα 126,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 9:41 π.μ. στο Άμστερνταμ. Ανέβηκαν 2,5% τη Δευτέρα. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 6,1% στις 213 πένες.

Οι αποστολές της Gazprom μέσω του Nord Stream - του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση - παραμένουν περίπου στο 40% της χωρητικότητας. Λέγεται ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν προκαλέσει προβλήματα με τις επισκευές τουρμπινών ξένης κατασκευής που αντλούν αέριο στη ζεύξη. Αυτό το έργο θα κλείσει επίσης λόγω συντήρησης για 10 ημέρες τον επόμενο μήνα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου είναι περίπου 55% πλήρη, με τους χώρους αποθήκευσης να ξαναγεμίζονται κανονικά μέχρι στιγμής.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα