«Πορτοκαλί» συναγερμός στην Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια

Στο πλάνο και η πιθανή μετατροπή καυσίμου στην ηλεκτρική παραγωγή
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 10:38
UPD:10:39
Dimitris Papamitsos

Τερματικός σταθμός Ρεβυθούσας. 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια εν μέσω θέρους βρίσκεται η Ελλάδα μετά την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας ότι από σήμερα και έως τις 27 Ιουνίου κόβονται οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom λόγω της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης του αγωγού Turk Stream. 

Για τη διακοπή είχε υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση από ρωσικής πλευράς, σύμφωνα με έγκυρες πηγές. Από την πλευρά της ΔΕΠΑ διαμηνύεται ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού δεν αναμένεται να επηρεαστεί, θέση που συμμερίζονται και άλλοι παράγοντες με γνώση της κατάστασης.

Όπως σημειώνεται αρμοδίως, «αυτή τη στιγμή οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο εκτιμώνται σε 170.000 περίπου MWh. Μέσω των ροών από τον αγωγό TAP -που φέρνει στη χώρα αζέρικο αέριο- αλλά και των φορτίων LNG της Ρεβυθούσας μπορεί να καλυφθεί κατανάλωση της τάξης των 180.000 ΜWh». Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα αποθέματα επαρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμα και σε περίπτωση που υπάρχει ολιγοήμερη καθυστέρηση σε σχέση την καταληκτική ημερομηνία της περιόδου συντήρησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ, χθες εκφορτώθηκε φορτίο LNG 250 MW στη Ρεβυθούσα για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ για την περίοδο 22-26 Ιουνίου προβλέπονται εκφορτώσεις LNG στη Ρεβυθούσα της τάξης του 1,6 TWh (τρία φορτία που παραλαμβάνει η Mytilineos). «Είχαμε κανονίσει λόγω της συντήρησης να έχουμε τη Ρεβυθούσα γεμάτη» επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για παραγγελίες έκτακτων φορτίων.

 

Κανένας εφησυχασμός

 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, υπενθυμίζοντας ότι από την αρχή της ρωσο-ουκρανικής κρίσης η κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδιο για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Αυτό προβλέπει -μεταξύ άλλων- μετατροπή του καυσίμου, από φυσικό αέριο σε ντίζελ, πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (δυνατότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα), αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων (καθώς έχει δοθεί εντολή διά στόματος πρωθυπουργού για αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% το επόμενο διάστημα) και αύξηση κατά 70% της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας με την προσθήκη νέας πλωτής δεξαμενής (FSU) που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Ιουλίου, ενισχύοντας τα «αναχώματα» του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Η Gazprom ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου μέσω του επίσημου καναλιού της ότι θα διακοπούν προσωρινά οι ροές φυσικού αερίου και στους δύο κλάδους του αγωγού Turk Stream, προσθέτοντας ότι «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμφώνησαν εκ των προτέρων». Η διακοπή των ροών μέσω του Τurk Stream έρχεται σε συνέχεια της δραστικής μείωσης των ποσοτήτων ρωσικού αερίου που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 από την περασμένη εβδομάδα, κάτι που εγείρει το ερώτημα εάν μετά τη Δυτική Ευρώπη μπαίνει τώρα στο κάδρο των «παιχνιδιών» της Ρωσίας με το φυσικό αέριο και η Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Δύο κλάδοι

 

Ο πρώτος από τους δύο κλάδους του Turk Stream, του οποίου η δυναμικότητα είναι 15,75 δισ. κυβικά μέτρα (bcm)/έτος, καταλήγει στη Στράντζχα της Βουλγαρίας και από εκεί το ρωσικό αέριο τροφοδοτεί την Ελλάδα -μέσω του σημείου εισόδου στο Σιδηρόκαστρο- τη Δυτική Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος κλάδος τροφοδοτεί την Τουρκία.

Σε ερώτημα εάν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ των «τεχνικών θεμάτων» του Nord Stream 1 και του Turk Stream, πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η συντήρηση του δεύτερου είναι λιγότερο περίπλοκη καθώς δεν απαιτεί ειδικά μηχανήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι από τον «ευρωπαϊκό» κλάδο του αγωγού τροφοδοτούνται μια σειρά χωρών φιλικά προσκείμενες προς τη Ρωσία, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία. Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, οι ροές φυσικού αερίου μέσω Turk Stream τον Μάιο ανήλθαν σε 0,82 bcm/έτος. Οι συνολικές παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη από τον εν λόγω αγωγό το 2021 διαμορφώθηκαν σε 11,6 bcm ή 32 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα. [SID: 15337273]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα