Στα 447 εκατ. ευρώ η συνεισφορά του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer για τη Θεσσαλονίκη

Για την περίοδο 2020- 2030
Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 13:30
UPD:13:31
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τη σημαντική συνεισφορά του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τόσο στην οικονομία όσο και την αγορά εργασίας για την περίοδο 2020-2030, καταγράφει νέα έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η συνεισφορά του CDI στην οικονομία και την αγορά εργασίας για την περίοδο 2020-2030 έχει καταλυτική συμβολή τόσο στην απασχόληση όσο και στην ενίσχυση του ΑΕΠ. Η λειτουργία του Κέντρου θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Ενώ, η άμεση συμβολή της δραστηριότητας του στην απασχόληση, για το ίδιο διάστημα, εκτιμάται από την έρευνα σε 3.600 ετήσιες θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1 θέση στο CDI υποστηρίζει 2,3 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Ανάλογα σημαντική είναι και η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία για το συγκεκριμένο διάστημα εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ. Στα 169 εκατ. ευρώ εκτιμάται η συνεισφορά του Κέντρου σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη λειτουργία του CDI συνεισφέρει δύο ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ειδικότερα για την οικονομία της Θεσσαλονίκης η έρευνα υπολογίζει ότι ο συνολικός αντίκτυπος από τη λειτουργία του Κέντρου την περίοδο 2020-2030 θα φτάσει στα 447 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ο finance partner του CDI Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, επεσήμανε ότι στόχος του Κέντρου εκτός του να αναπτύξει ανακαλύψεις που θα αλλάξουν τη ζωή των ασθενών, συμβάλλει και στην εθνική και την τοπική οικονομία δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης με ποιοτικές θέσεις εργασίας ενώ, συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος συνεργασιών υψηλού επιστημονικού δυναμικού.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα