Market Beat: Η δυναμική των διεθνών δεν ευνοεί συνέχεια στην άνοδο

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 09:08
UPD:09:09

Δυο είναι τα κεντρικά ερωτήματα των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρώτο αφορά τον χώρο των μακροοικονομικών εξελίξεων. «Θα σφίξει η Fed τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση»; Το δεύτερο είναι καθαρά αγοραίο και σχετικό με την επενδυτική ψυχολογία: «Πόσο κοντά στον σκληρό πυθμένα είμαστε;» Οι απαντήσεις πιθανά να μην αποκρυσταλλωθούν ακόμα και μετά το τέλος του Ιουνίου.  

    Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Ο Nikkei υποχωρεί κατά 1,2%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξάνονται κατά 0,35% αλλά σήμερα υπάρχει αργία στις ΗΠΑ
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν πτωτική εικόνα μεταβολών στους βασικούς δείκτες με μεγάλες απώλειες στην Κορέα και την Ιαπωνία ενώ μικρή άνοδο μετά την αρχική βουτιά εμφανίζουν οι δείκτες στην Ινδία και στα κινεζικά χρηματιστήρια. Καθώς η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας παρέμεινε υπέρ χαλάρωσης ενώ σχεδόν παγκόσμια οι Κεντρικές Τράπεζες επιλέγουν πολιτικές σύσφιξης.
  • Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά την πτώση της Παρασκευής ήταν στα 113,04 δολάρια το βαρέλι. Το Brent, διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, υποχώρησε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας 6,69 δολάρια ή 5,6%, στα 113,12 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση προέκυψε από την εκτίμηση πως οι πολιτικές σύσφιξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία σε ύφεση ενώ η Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογους κινδύνους  συντομότερα.
  • Η κίνηση της Μόσχας να περικόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε, έχει φέρει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου σε μια νέα επικίνδυνη φάση. Διότι απειλεί να εξαντλήσει τα ζωτικά αποθέματα καυσίμων και να γονατίσει την οικονομία της.
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ειδοποιούν για καθοδικό ξεκίνημα. Πιθανά από την κατάσταση στη ροή φυσικού αερίου αλλά και από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών που δεν έδωσε το δικαίωμα στο κόμμα του προέδρου Μακρόν το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.
  • Η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου με την εκπνοή των σειρών του, έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -4,31%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -7,33%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -7,60%. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -4,43% και στον μήνα υποχώρηση -7,89% με ετήσια απόδοση -7,54%. Έδωσε στον  FTSEΜ πτώση -6,24% όταν στον μήνα έχασε -9,65% ενώ στο έτος χάνει -14,55%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με βουτιά -8,53%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -15,13%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -9,74%.

Εβδομάδα με πτώση ακόμα μεγαλύτερου βήματος αυτή της εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα με τις αποφάσεις και τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών στα διεθνή να καθορίζουν την κατεύθυνση του μήνα. Μετά το -3,83% για τον ΓΔ στη δεύτερη εβδομάδα, ήταν η ώρα της Fed για αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης και για ξεκαθάρισμα της απόφασης να φρενάρει τις πληθωριστικές πιέσεις πάνω από όλα. Η έκπληξη ήρθε από την Τράπεζα της Ελβετίας που επίσης αύξησε τα επιτόκιά της επηρεάζοντας τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη συνολικά. Στο εσωτερικό δεν υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις ενώ οι εξελίξεις σε ενδεχόμενα deals παρέμειναν θολές. Επηρέασε συναλλακτικά μόνο το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE που έλαβε χώρα στο τέλος της εβδομάδας.

Το φαινόμενο με μια σύνοδο λιγότερη, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, η Αθήνα να εμφανίσει πτώση 4,3% την εβδομάδα που οι απώλειες του  EuropeStoxx600 ήταν 4,6% με την εβδομαδιαία πτώση των DAX και CAC ακόμα μεγαλύτερη, αποκαλύπτει την ταύτιση των θεσμικών στις επιλογές τους σε κάθε αγορά αξιών.

Το βασικό χαρακτηριστικό από την εικόνα της αγοράς ήταν πως το κατώτερο εβδομάδας που εμφανίστηκε την Πέμπτη αποτελεί και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών και άρα 30 ημερών για όλους τους βασικούς δείκτες. Επίσης είναι κατώτερο τελευταίων 30 ημερών για όλα σχεδόν τα  blue chip εκτός των ΑΡΑΙΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΜΟΗ ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Τονίζοντας πως οι συναλλαγές αφορούν αναζήτηση πυθμένα σε μια πτώση που ξεκίνησε από τις 21 Απριλίου και μετά από συσσώρευση ανάμεσα στις 880 και τις 900 μονάδες βουλιάζει, σε συντονισμό με τα διεθνή χρηματιστήρια.

Υπάρχουν γεγονότα, όπως οι αποκοπές μερισμάτων, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα συντελούσαν σε μεγάλο ποσοστό σε πτώσης της αγοράς. Ωστόσο αυτά τώρα θα προσθέσουν πτωτική ορμή, καθώς η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα καταλαβαίνει το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων που προσδίδουν επείγουσα προτεραιότητα στις  παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να τις τιθασεύσουν.

Την Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές, ενώ οι συνελεύσεις και οι αποκοπές μερισμάτων κυριαρχούν στην εγχώρια οικονομική ατζέντα της τέταρτης εβδομάδας του Ιουνίου. Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται την Τρίτη οι μετοχές της Inform Λύκος (€0,04), της Μοτοδυναμικής (€0,041) και του Πλαισίου (€0,10). Την Τετάρτη είναι η ημερομηνία αποκοπής μερίσματος της ΕΥΔΑΠ ύψους €0,28/μετοχή και η μετοχή της AS Company θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (€0,11) ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Μυτιληναίος (€0,42).

Η αίσθηση από την επικοινωνία των εγχώριων αναλυτών με το επενδυτικό κοινό είναι πως τα σχόλιά τους βρίσκονται ανάμεσα στη διακριτική ειδοποίηση για επιφύλαξη σε τοποθετήσεις και στην έμμεση προτροπή να γίνεται μείωση θέσεων, όπου οι περιστάσεις συναλλακτικά την ευνοούν.

Έτσι η Leon Depolas Sec. υπογραμμίζει την αυξημένη βαρύτητα που αξίζει να δίνεται πλέον στις επιλογές τίτλων. Ενώ για τη μεγάλη εικόνα ανέφερε: “Ο δείκτης MSCI World Index καταγράφει την χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας. Το σημείο ισορροπίας πιθανότατα να μην έχει βρεθεί, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή ενός κύκλου ανοδικών επιτοκίων και η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι πλέον εισερχόμαστε σε μία ζώνη αποτιμήσεων, όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν απότομες ανοδικές αντιδράσεις στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις θα δυσκολέψει την διαχείριση χαρτοφυλακίου”. Η Merit Sec. από την άλλη πλευρά τονίζει: “H τάση του ΓΔ παρέμεινε πτωτική, ιδιαίτερα στα Τραπεζικά ‘χαρτιά’, λόγω των ισχυρών πιέσεων στα Διεθνή Χρηματιστήρια αλλά και του προβληματισμού που υπάρχει από πολλούς παράγοντες της Αγοράς για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αντίδραση υπάρξει, θα είναι μια ευκαιρία για μείωση της έκθεση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια και άντληση ρευστότητας”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Απλά τα επενδυτικά ερωτήματα αλλά… αναπάντητα

Δυο είναι τα κεντρικά ερωτήματα των επενδυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρώτο αφορά τον χώρο των μακροοικονομικών εξελίξεων. «Θα σφίξει η Fed τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση»; Το δεύτερο είναι καθαρά αγοραίο και σχετικό με την επενδυτική ψυχολογία: «Πόσο κοντά στον σκληρό πυθμένα είμαστε;» Οι απαντήσεις πιθανά να μην αποκρυσταλλωθούν ακόμα και μετά το τέλος του Ιουνίου.  

Αν παρατηρήσουμε τις μεταβολές των βασικών δεικτών σε Αμερική και Ευρώπη τις τρεις εβδομάδες του φετινού Ιουνίου, θα δούμε πως οι εβδομαδιαίες απώλειες σταδιακά διογκώνονται.  Αλλά όσο οι κύριοι δείκτες συνεχίζουν και μεγαλώνουν τα ανεβοκατεβάσματα τους με τελικό αποτέλεσμα το κλάδεμα των κεφαλαιοποιήσεων,  τόσο προκαλείται επιπλέον αστάθεια στις αγορές. Καθώς την πρώτη εβδομάδα η πτώση ήταν γύρω από το -1% και χαμηλότερα, αλλά τη δεύτερη στην Ευρώπη πλησίασαν το -4% και παραπάνω ενώ στις ΗΠΑ πλησίασαν το -5%. Όσο για την περασμένη στην Κεντρική Ευρώπη οι απώλειες των χρηματιστηρίων ήταν πάνω από -4,6% ενώ ο S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average εμφάνισαν τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις από το 2020. Και οι τρεις ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με μεγάλες απώλειες. Ο S&P 500 υποχώρησε 5,8% για την εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση του από την πανδημία του Covid που έπληξε τις αγορές τον Μάρτιο του 2020. Ο Dow υποχώρησε 4,8% για την εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2020.

Η αναταραχή γενικεύτηκε

Οι αγορές όλων των κατηγοριών βρίσκονται υπό έλεγχο και επαναξιολόγηση. Η ακρίβεια δοκιμάζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις τους. Η πιθανότητα επιστροφής υψηλού πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα ταράζει τους καταναλωτές. Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve, ενδέχεται να ενεργήσουν πολύ επιθετικά για να τον καταπολεμήσουν και τελικά να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η Fed σηματοδότησε αυτή την εβδομάδα ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω τις μετοχές. Σύμφωνα με τον Jay Willoughby, της TIFF Investment Management. «Το μεγάλο ερώτημα είναι: «Θα σφίξει η Fed τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει ύφεση;»

Η στήλη εκτός από μια δυο επεξηγηματικές αναφορές συνειδητά δεν ασχολήθηκε με την προ μηνών καυτή αγορά των κρυπτονομισμάτων, που επίσης προσέφερε μια εξαντλητική για τους συμμετέχοντες εβδομάδα. Καθώς η εικόνα της διόγκωσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι δεν υπάρχει επενδυτικό λιμάνι για να κρυφτούν από την τρέχουσα αναταραχή της παγκόσμιας αγοράς.

Το Brent, διεθνές σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου, υποχώρησε 6,69 δολάρια ή 5,6%, στα 113,12 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 5,4% την Παρασκευή, με άνοδο κατά 51% την εβδομάδα. Η κίνηση της Μόσχας να περικόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη την εβδομάδα που πέρασε, έχει φέρει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου σε μια νέα επικίνδυνη φάση. Διότι απειλεί να εξαντλήσει τα ζωτικά αποθέματα καυσίμων και να γονατίσει την οικονομία της.

Διατηρήθηκαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνταν ασφαλή, όπως το δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Ο δείκτης WSJ Dollar Index, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού 16 νομισμάτων, σημείωσε άνοδο 0,9%. Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,238%. Οι αποδόσεις πέφτουν καθώς οι τιμές αυξάνονται.

Το δεύτερο ερώτημα

«Είμαστε πιο κοντά στον πάτο». Δήλωσε ο Josh Emanuel, της Wilshire Funds Management. Επειδή οι ρευστοποιήσεις δεν ξεχωρίζουν κάδους, ή μέγεθος της κεφαλαιοποίησης των εταιριών και γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα, υπάρχει η άποψη πως «πρόκειται για μια παγκόσμια ανατιμολόγηση των μετοχών με βάση τις αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες». Σύμφωνα με τον Tom Hainlin, της US Bank Wealth Management. Ωστόσο, η Wall Street έχει παρουσιάσει πολλά και διάφορα αποτελέσματα στην πρόβλεψη της ύφεσης αλλά και της πτώσης των εταιρικών κερδών. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2008, παραμονές της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αναλυτές εκείνη την εποχή προέβλεπαν αύξηση 15% στα κέρδη του S&P 500. Κατέληξαν σε πτώση 72%.

Η ιστορία δείχνει ότι τα bear market συνήθως χρειάζονται χρόνο για να βρουν ένα πυθμένα, ειδικά όταν συνοδεύονται από ύφεση. Αυτό που έμοιαζε με ξεπούλημα για λόγους κάθαρσης των στρεβλώσεων του παρελθόντος τον Ιούνιο του 2008, με  πτώση σχεδόν ίδια με τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το ακολούθησαν τρεις μήνες που ήταν αισθητά χειρότεροι και άλλοι δύο σχεδόν ιδίου μεγέθους. Το ίδιο ίσχυε και κατά το σκάσιμο της φούσκας του Διαδικτύου.

Παραδείγματα πολύ πιο γρήγορων αντιδράσεων φυσικά υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου το τελευταίου περάσματος από την bear market  το 2020, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν η ταχύτερη στην ιστορία καθώς ξεπεράστηκε σε μόλις ένα μήνα. Αυτό συνέβη λόγω της άνευ προηγουμένου νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί τώρα, με τη Fed αυστηρά επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Για τους αισιόδοξους που αναζητούν σημάδια ότι οι μετοχές έχουν πέσει πολύ χαμηλά, πολύ γρήγορα και είναι έτοιμες για ανάκαμψη, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Αλλά για να αποκτήσει αυτή η προσδοκία ισχύ που να φρενάρει την πτώση θα απαιτηθούν χειροπιαστά στοιχεία από την κερδοφορία το δεύτερο και φουρτουνιασμένο τρίμηνο που θα δείξουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα κέρδη τους. Για την ώρα οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν υπάρχει διαρκές ενδιαφέρον για αγορές ακόμα και από τους αισιόδοξους. 

Η Ευρωζώνη διαφέρει

Από τo κέντρο ανάλυσης της Barclays προβλέπεται ότι η ζώνη του ευρώ θα βιώσει τεχνική ύφεση στο τέλος του έτους, αλλά είναι πιθανή μια σοβαρή πτώση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη νωρίτερα. Εξαρτάται από το εάν σταματήσουν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου και η πιθανότητα για τη διακοπή βλέπουνε να αυξάνεται. Αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο ανόδου των επιτοκίων της τον Οκτώβριο. Εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονα υψηλός βραχυπρόθεσμα. Για την ώρα εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει την τελευταία της αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (bp) τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 25 bp τον Ιούλιο και 50 bp τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να σχεδιάσει ένα νέο εργαλείο κατά των μεγάλων διαφορών στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ. Εάν συμβεί, η ΕΚΤ ενδέχεται να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ότι αναφέραμε πως προβλέπουν.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου εμφάνισε κέρδη μόνο ο δείκτης μετοχών της Σαγκάης από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 υποχώρησε -5,79%, στο 2022 χάνει -22,90%. Ο Dow ακολούθησε με -4,79%, με επίδοση -17,75% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -7,60%, με απώλειες στο 2022 -21,87%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε ανάλογη πτώση -7,48%, στο 2022 χάνει -25,81%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -4,78%, στο 2022 υποχωρεί κατά -30,98%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -4,12% στη βδομάδα και στο έτος -4,99%. Ο DAX  με πτώση -4,62%, στο 2022 υποχωρεί -17,37%, ο CAC με μεταβολή -4,92%, στο 2022 χάνει -17,76%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε κατά -2,92%, ενώ στο 2022 κατέληξε με επίδοση -6,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση -3,36%, με ετήσια επίδοση -20,35%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -4,60%, ενώ στο έτος χάνει -17,33%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -5,36% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 -4,77%. Ο IPC του Μεξικού με κάθοδο -0,94%, αποδίδει στο 2022 -9,87%. Ο χρυσός με πτώση -1,79%, βρέθηκε στα 1841,60 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +0,61%. Υποχώρησε κατά -8,31%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 110,48 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +46,43%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -6,69%, είχε απόδοση -9,82% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -5,97%, και στο 2022 υποχωρεί -18,02%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βούλιαξε -5,42% με επίδοση στο έτος -11,83%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng μειώθηκε κατά -3,35%, στο 2022 χάνει -9,93%. Με ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή +0,97% έκλεισε μόνο ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -8,87%.

ΧΑ

Σκληρό στατιστικό αποτύπωμα στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουνίου

Μετά το -3,83% για τον ΓΔ στη δεύτερη εβδομάδα, αυτή της εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα είχε πτώση ακόμα μεγαλύτερου βήματος. Ήταν η ώρα της Fed για αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης και για ξεκαθάρισμα της απόφασης να φρενάρει τις πληθωριστικές πιέσεις πάνω από όλα. Η έκπληξη ήρθε από την Τράπεζα της Ελβετίας που επίσης αύξησε τα επιτόκιά της επηρεάζοντας τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρώπη συνολικά. Στο εσωτερικό επηρέασε συναλλακτικά μόνο το rebalancing από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE στο τέλος της εβδομάδας.

Το βασικό χαρακτηριστικό από την εικόνα της αγοράς ήταν πως το κατώτερο εβδομάδας που εμφανίστηκε την Πέμπτη αποτελεί και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών και άρα 30 ημερών για όλους τους βασικούς δείκτες. Επίσης  για όλα σχεδόν τα  blue chip εκτός των ΑΡΑΙΓ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΥΔΑΠ ΜΟΗ ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Τονίζοντας πως οι συναλλαγές αφορούν αναζήτηση πυθμένα σε μια πτώση που ξεκίνησε από τις 21 Απριλίου και μετά από συσσώρευση ανάμεσα στις 880 και τις 900 μονάδες βουλιάζει, σε συντονισμό με τα διεθνή χρηματιστήρια.

Τη Δευτέρα η αργία του Αγίου Πνεύματος “προστάτευσε” τις αποτιμήσεις καθώς τα διεθνή είχαν συντονισμένη πτώση. Αλλά την Τρίτη με τζίρο στα 115,773 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,070 εκατ. οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 822,84 από 862,55 μονάδες την Παρασκευή 10/6, με μεταβολή -4,60%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -6,34% ενώ ο FTSE25 με απώλειες -4,69% βρέθηκε στις 1981,17 από 2078,74 μονάδες την προηγούμενη, όταν ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -4,75%. Την Τετάρτη η Αθήνα αντέδρασε ικανοποιητικά. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 75,936 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,444 εκατ. αλλά ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 838,94 μονάδες, με μεταβολή +1,96%. Πιθανά μερίδα θεσμικών  θεώρησε πως οι αποφάσεις ενός έκτακτου ΔΣ της ΕΚΤ, για να αποτρέψει τις μεγάλες διαφορές στα ομόλογα του ευρώ θα τερματίσουν την επενδυτική δυσμένεια για τις ελληνικές Τράπεζες και τα ελληνικά ομόλογα. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +2,82% και ο FTSE25 με κέρδη +2,38% στις 2028,26 μονάδες, ο FTSEΜ ωστόσο ενισχύθηκε μόλις κατά +0,14%. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης με παγκόσμια φυγή από το ρίσκο ο μέσος όρος κατέληξε στις 815,27 μονάδες, με μεταβολή -2,82%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,750 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 9,804 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με απώλειες -5,11%. Ο FTSE25 με πτώση -3,09% βρέθηκε στις 1965,49 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ έπεσε -3,21%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,166 εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα 61,940 δις στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας. Η τελευταία συνεδρίαση με τη βοήθεια του rotation στο αγοραστικό ενδιαφέρον και εκτίναξη του τζίρου από το rebalancing, λόγω αλλαγών στους δείκτες FTSE, έφερε κέρδη στον ΓΔ που τον έκλεισαν τρεις μονάδες ψηλότερα από εκεί που έκλεισε την Τρίτη. Αφού οδηγήθηκε στις 825,41 μονάδες, με μεταβολή +1,24%. Στο ανώτερο μέρας, τις 834,79 μονάδες, η μεταβολή ήταν +2,39%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 170,727 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 40,029 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +0,10% όταν ο FTSE25 με κέρδη +1,08% κατέληξε στις 1986,75 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +1,55%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 59,865 δις ευρώ. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 110,8 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων ανά μέρα 15,09 εκατ.

Η τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου με την εκπνοή των σειρών του, έφερε στον Γενικό Δείκτη πτώση -4,31%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο -7,33%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -7,60%. Στον FTSE25 προκάλεσε απώλειες -4,43% και στον μήνα υποχώρηση -7,89% με ετήσια απόδοση -7,54%. Έδωσε στον  FTSEΜ πτώση -6,24% όταν στον μήνα έχασε -9,65% ενώ στο έτος χάνει -14,55%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με βουτιά -8,53%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον μήνα απόδοση -15,13%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -9,74%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η ολοκλήρωση της μετακύλησης θέσεων διατήρησε τον τζίρο ψηλά

Με δυσοίωνα στοιχήματα ξεκινούν τη διαπραγμάτευσή τους σήμερα οι νέες κυρίαρχες σειρές αν κρίνουμε από την απόσταση ανάμεσα στο κλείσιμο του 25άρη και του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς που ξεπερνά τις 20 μονάδες. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο ενώ το πέρασαν κάτω από αυτό από τις 10:42 ως τις 10:46. Το άνοιγμα στις 1967,56 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 2,07 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,26 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 14:23 και ήταν οι 2013,51 μονάδες. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:45 και ήταν οι 1960,31 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1986,75 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 36,719 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 17/6/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1363 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1985,00 μονάδες κατώτερο τις 1939,00 και τιμή κλεισίματος τις 1964,50 και η σειρά απόκτησε 2778 από 2205 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 249 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου με κλείσιμο στις 1964,50 μονάδες και η σειρά απόκτησε 145 από 30 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε πάλι. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου το ενδιαφέρον έφερε 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 89 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2000 και τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επόμενη διακινήθηκαν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1850 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση κινούμενος μεταξύ 515,73 μονάδων (-0,53%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 519,43 (+0,19%), και ανώτερο τις 533,24 (+2,85%), έκλεισε στις 518,96 με άνοδο +0,10%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 71,410 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +1,42% απασχόλησε 12,414 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,20% 9,224 εκατ., η ΠΕΙΡ +1,51% απασχόλησε 3,270 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,49% απασχόλησε 8,581 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 44 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με κατώτερο τις 523,50 και ανώτερο 532,50 μονάδες και κλείσιμο 529,00 μονάδες με τα ανοικτά ΣΜΕ 2.

Η εικόνα των blue chip

Με κέρδη εντοπίσαμε τις ΕΕΕ +5,40% και (+4,47%) στο μήνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,23% και (+0,83%). Με απώλειες από -0,3% ως -3,3% βρέθηκαν ΜΟΗ -0,34% και (+8,37%), ΟΠΑΠ -0,71% και (+0,07%), ΜΠΕΛΑ -0,89% και (-6,73%),  ΤΕΝΕΡΓ -1,17% και (-1,45%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,53% και (-3,50%), ΕΥΔΑΠ -2,19% και (+7,04%), και ΑΡΑΙΓ -3,22% και (+0,59%). Με μεταβολές ισοδύναμες των δεικτών εμφανίστηκαν οι ΔΕΗ -4,52% και (-12,01%), ΑΛΦΑ -4,72% και (-13,06%), ΟΛΠ -4,85% και (-6,36%), και ΛΑΜΔΑ -4,93% και (-12,24%). Ακολουθούν τα δώδεκα με πτώση άνω του -5%. Ήτοι ΟΤΕ -5,14% και (-9,33%), ΕΛΠΕ -5,14% και (-2,42%), ΤΙΤC -5,70% και (-9,5%), ΒΙΟ -7,05% και (-14,50%), ΕΛΧΑ -7,31% και (-14,48%), ΣΑΡ -8,24% και (-14,40%), ΚΟΥΕΣ -9,27% και (-13,07%), ΑΔΜΗΕ -9,40% και (-13,77%), ΕΤΕ -9,68% και (-13,32%), ΠΕΙΡ -10,08% και (-16,56%), ΜΥΤΙΛ -10,14% και (-12,95%), και ΕΥΡΩΒ -10,16% και (-17,70%).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι μειώθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 18.188 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου Διακινήθηκαν επίσης 21.527 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 94.604 από 79.897.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2192 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Διακινήθηκαν  επίσης 4558 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 12396 από 10485 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 5833 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 0,880 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 9335 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 20.589 από 13.955 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2371 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 0,992 ευρώ. Διακινήθηκαν 2460 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 20886 από 18856 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5326 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Ιουνίου με 4276 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου, τα 4440 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Ιουνίου και τα 2405 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 2073 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου και 3172 για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διευρύνθηκε και αφορούσε τα 22.000  συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, τα 14881 για  ΟΠΑΠ,  τα 12500 για ΜΠΕΛΑ, τα 2500 για ΜΟΗ, τα 1211 συμβόλαια για ΦΡΛΚ, τα 1000 συμβόλαια για ΕΕΕ τα 1.000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 34 για ΣΑΡ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Η υποδοχή των νέων για τον αυξημένο πληθωρισμό και την επιτάχυνση της πολιτικής οικονομικής σύσφιξης στις ΗΠΑ, με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την FED, δεν μπορούσε να έχει άλλη υποδοχή από τις Αγορές.

Η αναπροσαρμογή για το ασφάλιστρο κινδύνου και η “απαίτηση” υψηλότερης αμοιβής από τις Αγορές αξιογράφων, οδήγησαν σε δύο αλλεπάλληλα “sell-off”, απόλυτα εναρμονισμένα με την τάση στο εξωτερικό. Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς το ενδεχόμενο επιχειρηματικής συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βελτίωσε το κλίμα.

Αν τελικώς βρισκόμαστε κοντά σε μια επιχειρηματική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων, η Ελληνική Αγορά δικαιούται ένα διάλλειμα από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων εβδομάδων. Εκτός από τα ποσοτικά δεδομένα του deal, η Αγορά θα αξιολογήσει και τις ποιοτικές παραμέτρους, αναθεωρώντας ανάλογα την στάση σε ομοειδείς Εταιρείες και κλάδους. Σε αντίθετη περίπτωση η εσωστρέφεια θα επιστρέψει και η Αγορά θα γίνει πιο αυστηρή με τις αποτιμήσεις, αλλά και με ενδεχόμενη φημολογία που αφορά άλλες Εταιρείες.

Το εξωτερικό ήταν ο βασικός φορέας της τάσης και αυτής της εβδομάδας και είναι αναμενόμενο ο τόνος να συνεχίσει να υπαγορεύεται από εκεί, αφού και ο επόμενος μήνας αναμένεται πυκνός σε ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και το κόστος επιτοκίων. Παρόλα αυτά η ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει τόσο σημαντικές ανακοινώσεις σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων, που να δίνουν ένα δυνατό στίγμα στους επενδυτές. Ξεχωρίζουν οι δείκτες Μεταποίησης στην Ευρώπη για τον Ιούνιο την προσεχή Τετάρτη και οι δείκτες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή, οι οποίοι έχουν περιορισμένη επίδραση στις Αγορές.

Το γεγονός ότι το καθοδικό ράλι έχει συμπιέσει σημαντικά και γρήγορα τις αποτιμήσεις και η απουσία κάποιων μακροοικονομικών αναφορών υψηλού ενδιαφέροντος, ενδεχομένως να αποφορτίσει την εικόνα των διακυμάνσεων και να δώσει κάποιες ευκαιρίες ανοδικής διόρθωσης των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί από την έντονη πτώση. Επίσης, η ημερολογιακή λήξη του εξαμήνου σε εννέα συνεδριάσεις, μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιες αντίρροπες αγοραστικές δυνάμεις.

Τεχνικά, οι 850 μονάδες φάνηκαν αδύναμες να συγκρατήσουν την δυναμική της πτώσης, η οποία εκτονώθηκε βραχυπρόθεσμα στις 814,37 μονάδες. Οι ημερήσιοι ταλαντωτές στο σημείο αυτό δεν εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες, ωστόσο τα ωριαία διαγράμματα βρέθηκαν σε σφοδρές υποτιμήσεις, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν κάποια ανοδικά αντανακλαστικά. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ελάχιστο πέρας τις 850 μονάδες, ενώ στην ζώνη 854 – 859 εντοπίζεται καθοδικό “χάσμα” τιμών, το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης κατά την τρέχουσα εβδομάδα.

Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν την συναλλακτική δραστηριότητά τους προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά, δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά την διάσπαση των 850 μονάδων. Παρόλα αυτά οι προϋποθέσεις επιστροφής της ανοδικής τάσης αποκαθίστανται σε επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 885 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ένα μάλλον δύσκολο εγχείρημα, τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν εντός και εκτός της Ελληνικής Αγοράς.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την ανοδική τους δυναμική σήμερα Δευτέρα 20/6, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street εμφάνιζαν κέρδη εν μέσω ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υπογράμμιζε αυτή την εβδομάδα τη δέσμευσή της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με όποιες αυξήσεις επιτοκίων χρειαζόταν.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης ελαφρώς αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, μια σημαντική οπισθοδρόμηση που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα σε πολιτική παράλυση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 υποχώρησαν -0,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE -0,3%.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,21%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -0,60%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -2,73% χαμηλότερα  
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -0,06%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε οριακή μεταβολή -0,07%
  • Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,31% και ήταν στις 519,82 μονάδες


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα