Γ. Ρουπακιάς: «Καμπανάκι» για ενεργειακό κόστος και καθυστερήσεις του νέου α.ν.

Ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022 08:09
UPD:08:20

Θεσσαλονίκη, της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, όσο και στις κρατικές δομές και υπηρεσίες και η ανάπτυξη των κατάλληλων δομών εκπαίδευσης στη χώρα, ώστε να  αντιμετωπιστεί η έλλειψη στελεχών και εργατικού δυναμικού είναι δυο τομείς βασικής προτεραιότητας της νέας διοίκησης του ΣΘΕΒ (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανικών και Επιχειρήσεων).

Ανανεωμένο σε μεγάλο βαθμό και με μέσο όρο ηλικίας τα 38-40 έτη το νέο δ.σ. του ΣΘΕΒ αποτελείται επί το πλείστον, όπως επισημαίνει στo naftemporiki.gr ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Γεώργιος Ρουπακιάς, από εκπροσώπους της δεύτερης γενιάς οικογενειακών επιχειρήσεων της περιοχής, δηλαδή της γενιάς που μεγάλωσε μέσα στην κρίση και δεν γνώρισε ποτέ καλές ημέρες, εξ ου και προσπαθούν να έχουν - όπως σημειώνει ο κ. Ρουπακιάς - «μια πιο ανοιχτή ματιά».

«Μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, μας προβληματίζει πολύ έντονα το λεγόμενο brain drain-η φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό, γιατί μπαίνοντας σε μια νέα ημέρα-εποχή που σιγά σιγά φαίνεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται, δεν μπορείς να αναπτυχθείς χωρίς το κατάλληλο δυναμικό, είτε αυτό λέγεται εργατικό, είτε λέγεται στελέχη», επισημαίνει ο κ.Ρουπακιάς και προσθέτει: «Τα μεν στελέχη φεύγουν στο εξωτερικό και μας προβληματίζει πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε στις συνθήκες της ελληνικής αγοράς ένα τέτοιο περιβάλλον ώστε να μπορέσουμε να τους κρατήσουμε και από την άλλη πλευρά ο μεγάλος προβληματισμός μας είναι ότι πουθενά δεν υπάρχει εργατικό και τεχνικό προσωπικό και δεν υπάρχει η κατάλληλη σχετική εκπαίδευση, δεν μπορείς να βρεις εργαζόμενους που να μπορούν να στελεχώσουν τις γραμμές παραγωγής». Εδώ ακριβώς, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΘΕΒ, «κουμπώνει» η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό-αυτοματοποιήσεις, ενώ παράλληλα το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δημιουργήσει σε όλες τις βαθμίδες του άτομα με τις αναγκαίες νέες ψηφιακές δεξιότητες, όπως επίσης και να εφαρμοστεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στο δικαστικό σύστημα της χώρας, τουλάχιστον στις αστικές υποθέσεις.

Προβληματισμό προκαλεί, επίσης,  στις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΘΕΒ, όπως τονίζει ο κ. Ρουπακιάς, «η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, δηλαδή αυτή η χαρμολύπη, από τη μια να βλέπουμε ότι όντως γίνονται βήματα αναπτυξιακά, ότι όντως έρχεται κάτι καλύτερο εγγύτερα, από την άλλη  ο πόλεμος και το ενεργειακό πρόβλημα που αναπτύχθηκε τόσο έντονα και τόσο απότομα, όπως και ο πληθωρισμός. Μέσα σε αυτά όλα προσπαθούμε πώς να χαράξουμε καλύτερα μια γραμμή βοηθώντας και τους συναδέλφους, βοηθώντας τις επιχειρήσεις».

Ενεργειακό

Ιδιαίτερα για το θέμα του ενεργειακού κόστους, ο νέος πρόεδρος του ΣΘΕΒ επισημαίνει πως οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Λάρισας έχουν υποβάλει αίτημα για αναβάθμιση του δικτύου και των υποσταθμών για να μπορέσουν να κάνουν net metering στις στέγες τους. «Όταν είναι τόσο μεγάλο το ενεργειακό κόστος πρέπει να μπορούμε να συμψηφίσουμε, οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να κάνουν επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι αλλά αυτή τη στιγμή δεν δίνεται πουθενά αυτή η δυνατότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Κατά συνέπεια, καλά είναι τα μεγάλα έργα που μπορούν να βγάλουν τη χώρα ασπροπρόσωπη ενεργειακά αλλά θα πρέπει να δοθεί λύση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να γίνουν βιώσιμες».

Αναπτυξιακός

Πρόσθετο μείζον θέμα για το οποίο «φωνάζει» όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως και ο ΣΘΕΒ, σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιά, είναι οι καθυστερήσεις στον νέο αναπτυξιακό νόμο. «Υπάρχει ένα νομοσχέδιο ψηφισμένο από τον Φεβρουάριο αλλά ακόμη δεν έχουν βγει οι προσκλήσεις για τον αναπτυξιακό. Η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο ενεργό αυτή τη στιγμή, διανύουμε ήδη τον Ιούνιο-το καλοκαίρι και δε νομίζω ότι προβλέπει κανείς να βγουν οι προσκλήσεις νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο στον αέρα. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι η πολλές επιχειρήσεις έχουν βάλει φρένο στις επενδύσεις τους προκειμένου να ενταχθούν στον α.ν. και η καθυστέρηση είναι τροχοπέδη όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν και να κάνουν ένα βήμα μπροστά αλλά και σε όλη την αλυσίδα πίσω από τις επενδύσεις πίσω που ζει από αυτό το κομμάτι, τον προμηθευτή των μηχανημάτων, τον κατασκευαστή των εγκαταστάσεων κ.ο.κ., είναι μια οικονομία παγωμένη. Δεν φτάνει, δηλαδή, το γεγονός ότι έχει εκτοξευτεί το κόστος σε επίπεδα δυσθεώρητα πλέον, δεν έρχεται και ο α.ν. για να δώσει μια ανάσα, για να προχωρήσει κάτι».

Για το θέμα αυτό, ο ΣΘΕΒ έχει καλέσει τον γενικό διευθυντή της Γ.Δ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Παναγιώτη Λαμπρινό, να συμμετέχει στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΘΕΒ, στις 21 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα