Wall Street: «Έκλεισε» ακόμη μία εβδομάδα παθών

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 23:46
UPD:23:53
REUTERS/Carlo Allegri

Παρέμεινε η επιφυλακτικότητα στην Wall Steet , που έκλεισε με μικτό πρόσημο και με το ξεπούλημα της Πέμπτης να αφήνει βαριά σκιά στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,13% στις 29.888 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,22% στις 3.674 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,43% στις 10.798 μονάδες.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει εκνευρισμό τους επενδυτές φέτος καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να στρέφονται σε αυστηρότερα μέτρα που θα επιβραδύνουν την οικονομία και δυνητικά θα μειώσουν τα εταιρικά κέρδη.

Οι αμερικανικοί δείκτες δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες της εβδομάδας που υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. 

Ο S&P 500 υποχώρησε περίπου 5,8% και θα μπορούσε να οδεύει προς τη χειρότερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τον Μάρτιο του 2020. Και οι 11 τομείς του είναι τουλάχιστον 15% κάτω από τα πρόσφατα υψηλά τους.

Ο Dow, έπεσε κάτω από τις 30.000 για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 την Πέμπτη. Ο δείκτης υποχώρησε 4,8% για την εβδομάδα, ολοκληρώνοντας για την 11η αρνητική εβδομάδα στις τελευταίες 12. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε επίσης κατά 4,8% για την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές κατέγραψαν ράλι την Τετάρτη, αφού η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησαν επίσης το κόστος δανεισμού.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ τόνισε για άλλη μια φορά την εστίαση της κεντρικής τράπεζας στην επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, μιλώντας σε συνέδριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα