Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής κατά 60% σε μία εβδομάδα, λόγω των περικοπών της Gazprom

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 13:39
UPD:13:40
REUTERS/Agencja Gazeta

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδεύουν προς τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς οι περικοπές της προσφοράς της Μόσχας επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,4%, ανεβάζοντας το κέρδος αυτής της εβδομάδας σε περίπου 60%.

Η Eni θα λάβει μόλις τα μισά από αυτά που ζήτησε από την Gazprom την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου τα δύο τρίτα την προηγούμενη ημέρα. Οι περικοπές αφορούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές σε ένα πλήγμα για την περιοχή που ήδη παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την πενιχρή ανάπτυξη.

Η Γαλλία επηρεάζεται άμεσα και από τη δραστική μείωση των εξαγωγών που ανακοίνωσε η Gazprom αυτή την εβδομάδα. Η GRTgaz, η θυγατρική της Engie, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στη Γαλλία, σήμανε συναγερμό σήμερα το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις 15 Ιουνίου η GRTgaz έχει παρατηρήσει διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας», της χώρας από την οποία διέρχεται το ρωσικό αέριο πριν φτάσει στη χώρα μας, ανακοινώνει η εταιρεία. Με άλλα λόγια, η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο με αγωγό φυσικού αερίου από την Τετάρτη (συνεχίζει να εισάγει υγροποιημένο αέριο που μεταφέρεται από τη Ρωσία με τάνκερ LNG).

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για πολιτικούς σκοπούς και οι περικοπές συμπίπτουν με ένα συμβολικό ταξίδι των ηγετών της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι οι περικοπές δεν είναι σκόπιμες αλλά μάλλον λόγω τεχνικών σφαλμάτων είναι «ψέματα». Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου καθώς η κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα