Χρηματιστήρια: Σφυροκόπημα παρά τις εξαγγελίες ΕΚΤ - Έχασε τις 820 μονάδες η Αθήνα

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022 14:01
UPD:14:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέες πιέσεις ασκούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,5% στις 819 μονάδες και τις τράπεζες να καταγράφουν πτώση 3,7%. Οι αγορές δεν έχουν πειστεί από τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή της χθες, αναφορικά με τις επανεπενδύσεις ομολόγων του PEPP, αλλά και με την αξιοποίηση ενός νέου εργαλείου θα προσπαθήσει η ΕΚΤ να στηρίξει τις πλέον ευάλωτες στις «επιθέσεις» των αγορών οικονομίες προκειμένου να αποφύγει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού τους και τον «κατακερματισμό» της αγοράς κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη. 

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Πειραιώς -5% και ακολουθούν Εθνική, Alpha Bank (-4%) και Eurobank στο -3,5%. Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν Viohalco, Jumbo, ΟΤΕ. Άνοδος άνω του 1% για ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές, στο ίδιο μήκος κύματος, υποχωρούν απότομα την Πέμπτη καθώς η αρχική ανακούφιση μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εφαρμόσει τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,9% μέχρι αργά το πρωί, με τις μετοχές λιανικής να βυθίζονται 4,9% οδηγώντας σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με το κόκκινο. Ο DAX βυθίζεται 3%, όπως και το Μιλάνο. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί 2,48%.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων της σε ένα εύρος από 1,5% έως 1,75% — το υψηλότερο από λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας του Covid19, τον Μάρτιο του 2020.

Η Fed αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος (η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%) και θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι πιο αδύναμη από όσο προέβλεπε, στο 1,7%, αντί του 2,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 3,7% αντί για 3,5%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα