Ράλι στην Wall Street μετά την αύξηση του επιτοκίου από την Fed

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 23:36
UPD:23:40
REUTERS/Brendan McDermid

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στη Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης - στη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994 - δίδοντας ταυτόχρονα το σήμα ότι θα συνεχίσει με ανάλογη αύξηση και τον Ιούλιο, σε μία αποφασιστική κίνηση που δείχνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Ο Dow Jones «έσπασε» το καθοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, παρουσιάζοντας άνοδο 303,70 μονάδων ή 1%, ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,46%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,5%. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, οι μετοχές παρουσίασαν κάποια νευρικότητα για να σταθεροποιηθούν όμως και να αγγίξουν υψηλό συνεδρίασης από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 ή 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Να σημειωθεί ότι η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, όμως ήταν η αποφασιστικότητα του Πάουελ να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση ανάλογου μεγέθους που εξέπληξε τις αγορές θετικά. 

H Boeing και άλλες μετοχές που είναι περισσότερο συνυφασμένες με τον κύκλο της οικονομίας σημείωσαν άνοδο στην προσδοκία ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν χωρίς να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 9,5%. 

Την ανάκαμψη της αγοράς καθοδήγησαν  οι μετοχές τεχνολογίας, με τις Amazon και Tesla να καταγράφουν κέρδη άνω του 5% και τη Netflix 7,5%. 

Σε ριμπάουντ και ο κλάδος ταξιδίων. Κατά 2% ενισχύθηκαν και οι μετοχές του αεροπορικού κλάδου, 

Όλοι οι κορυφαίοι κλάδοι, με εξαίρεση την ενέργεια που υποχώρησε 2%, έκλεισαν τη συνεδρίαση ανοδικά. Ο κλάδος υπηρεσιών επικοινωνίας σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξης του 3%. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα