Κίνα: 10 χρόνια αναβολή στην καταβολή μέρους του χρέους της Κούβας

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 09:07

Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο υποσχέθηκε να αναβάλλει για 10 χρόνια την καταβολή μέρους του χρέους της Κούβας, και ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας ύψους 80 εκατομμυρίων προς τη χώρα για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και άλλα έργα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα χθες Τρίτη.

Η διήμερη επίσκεψη του Χου, κατά την οποία υπήρξε και μια συνάντησή του με τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, αποσκοπούσε στην εμβάθυνση της ήδη σημαντικής παρουσίας της Κίνας στην Κούβα. Ο Κινέζος πρόεδρος πρόσφερε οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των τριών κυκλώνων που έπληξαν τη νήσο εφέτος και των συνεπειών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο Χου παρέτεινε τις πιστώσεις ύψους 7,2 εκατ. δολαρίων που είχαν διατεθεί στην Κούβα το 1998 για πέντε χρόνια.

Οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν αποκαλύψει το ποσό που η Κούβα οφείλει στην Κίνα, αλλά τα χρέη της προς τον Ασιατικό γίγαντα πλησίαζαν το χρόνο αποπληρωμής τους σε μια εποχή που η Αβάνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τα σαρωτικά πλήγματα των κυκλώνων Γκούσταβ, ¶ικ και Παλόμα.

Ο Χου και ο Ραούλ Κάστρο υπέγραψαν την Δευτέρα πάνω από 10 συμφωνίες που προέβλεπαν μεταξύ άλλων ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να αγοράζει ζάχαρη και νικέλιο από την Αβάνα και θα της διαθέτει αγροτικά προϊόντα.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κούβας μετά τη Βενεζουέλα, με συναλλαγές 2,3 δις δολαρίων το 2007. Αγοράζει 400.000 τόνους ζάχαρης από τη χώρα της Καραϊβικής και περίπου την μισή από την ετήσια παραγωγή νικελίου στη νήσο, που ανέρχεται σε 75.000 τόνους κι αποτελεί το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της.

Στη συνάντησή του με τον Φιδέλ Κάστρο, ο Χου φέρεται να δήλωσε ότι "βλέπω από κοντά ότι αναρρώσατε και είστε ενεργητικός κι είμαι πολύ ευχαριστημένος".

"Οι σκέψεις και η εμπειρία σας ασφαλώς θα καθοδηγήσουν το λαό της Κούβας να συνεχίσει την πορεία του στον δρόμο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού", πρόσθεσε.

Ο Χου θα αναχωρήσει από την Κούβα για το Περού, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του APEC.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα