ΕΕ: Πέφτει το πολωνικό «τείχος» για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 14:12
UPD:14:15
Shutterstock

Κάμπτονται οι ενστάσεις της Πολωνίας για το ζήτημα του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες ότι θα υιοθετηθεί ο φόρος στην ΕΕ. 

Η διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε σε πλαίσιο ΟΟΣΑ και που αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: Τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, που είναι γνωστός ως πυλώνας 2 και τον πυλώνα 1, ο οποίος προβλέπει τη φορολόγηση μέρους των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες που λαμβάνει χώρα η οικονομική τους δραστηριότητα.

Ειδικότερα, η Βαρσοβία αναμένεται να γνωστοποιήσει την προθυμία της να συμφωνήσει με το μέτρο στη συνάντηση των αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πέντε άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. 

Εφόσον δεν εκφράσει ενστάσεις κανένα άλλο κράτος μέλος- με την προσοχή να στρέφεται στην πλευρά της Ουγγαρίας-, η κίνηση της Πολωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμφωνία την Παρασκευή, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ εργάζεται για να μεταφέρει τη συμφωνία για τον δεύτερο πυλώνα στο εσωτερικό της δίκαιο μέσω μιας οδηγίας, η οποία θα απαιτεί ομόφωνη συναίνεση.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υποστηρίξει ότι η Πολωνία αργούσε να συμφωνήσει της εν μέρει λόγω της άρνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την προσφορά της για Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 36 δισ. ευρώ.  Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε σε συμφνία με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι για το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, καταργώντας τουλάχιστον αυτό το εμπόδιο. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα