Χρηματιστήρια: Τεχνική άνοδος στην Αθήνα, σε ΕΚΤ και Fed τα βλέμματα

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 13:18
UPD:13:27
REUTERS/STAFF

Τεχνική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ήπια ανοδικά στο +0,55% και τις 827 μονάδες, μετά τη βουτιά της Τρίτης. Οι τράπεζες ενισχύνονται 0,5%.

Στο ταμπλό, θετικά κινούνται Εθνική +1,3%, Alpha Bank +0,70% και Πειραιώς +0,50%. Ήπια πτώση για τη Eurobank -0,30%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ο ΟΤΕ κερδίζει +3,5%, ΔΕΗ και Coca Cola στο +1,8%.

Εν τω μεταξύ αντιμέτωπo με την ραγδαία αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει ad hoc σήμερα για να εξετάσει «τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές».  Το μόνο εργαλείο που μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά την κατάσταση αυτή και μάλιστα άμεσα, θα ήταν η εκ νέου ενεργοποίηση του PEPP τονίζουν στη «N» εγχώριες τραπεζικές πηγές.

Τα spread μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο υπερχρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το ελληνικό ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7% για να κλείσει τελικά κοντά στο 4,6%. Σήμερα η απόδοση υποχωρεί ελαφρώς στο 4,47%. 

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Δύο μήνες αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών. Η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε υπογραμμίσει ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο θα αξιοποιηθούν «νέα μέσα» για τη στήριξη των χωρών του Νότου, ώστε να μην ξεφύγει σε επικίνδυνα επίπεδα το κόστος δανεισμού τους. Χθες και η Ίζαμπελ Σνάμπελ τόνισε πως θα απλωθεί δίχτυ ασφαλείας για την περιφέρεια της Ευρωζώνης. 

ΕΚΤ και Fed στο επίκεντρο

Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ και τις αποφάσεις της Federal Reserve για την αύξηηση των επιτοκίων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν θετικά πρόσημα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1% μέχρι αργά το πρωί, με τις τράπεζες να προσθέτουν 2,8% για να κερδίσουν το προβάδισμα ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν 0,7%. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,17%, ενώ ισχυρά κέρδη 2,71% καταγράφει το Μιλάνο.

Το θετικό εμπόριο για τις περιφερειακές αγορές την Τετάρτη ήρθε μετά από αρκετές αρνητικές συναλλαγές σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ.

Οι συναλλαγές χαρακτηρίζονται από αστάθεια καθώς αυξάνεται η προσδοκία ότι η Fed, καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες, θα καταφύγουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα