WWF: Σε αδιέξοδο οδηγεί το σχέδιο της ΔΕΗ

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 11:40
UPD:11:46

Το σχεδιασμό εναλλακτικού επιχειρηματικού προγράμματος, «που θα βασίζεται πραγματικά στους τρεις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής, δηλαδή την ασφάλεια του εφοδιασμού, την οικονομικότητα των επενδύσεων και την περιβαλλοντική προστασία», ζητά η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, το σχέδιο της ΔΕΗ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο, καθώς «εξακολουθεί να δίνει έμφαση στα στερεά ρυπογόνα καύσιμα, ενώ περιορίζει ασφυκτικά τις επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών (μόλις 2 δισ. € σε διάστημα πενταετίας). Μηδενίζει έτσι τις πιθανότητες τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών».

«Η ΔΕΗ ΑΕ οφείλει να σχεδιάσει το πρόγραμμά της λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας, προωθώντας τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δημιουργώντας καλύτερα δίκτυα και εφαρμόζοντας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Αν σήμερα το κόστος των 150 εκ. € για την αγορά ρύπων φαντάζει υψηλό, η ετήσια καταβολή 2 δισ. € θα είναι δυσβάσταχτη, τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν την αδράνεια της ΔΕΗ», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

Η πρακτική μετακύλισης του κόστους είναι συνηθισμένη στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής του εξωτερικού. Έτσι, για παράδειγμα, στη Γερμανία υπολογίζεται ότι την περίοδο 2008-2012 οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού θα έχουν απροσδόκητα κέρδη (windfall profits) 14-27 δισ. €, καθώς θα χρεώσουν τους καταναλωτές με τα δικαιώματα ρύπων, παρά το γεγονός ότι τα έχουν λάβει δωρεάν από την Ε.Ε.

Το WWF Ελλάς έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση με τίτλο «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050». Μεταξύ άλλων προτείνει το ενεργειακό μίγμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα 40 χρόνια, ώστε η χώρα να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση και να μειώσει επαρκώς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το ενεργειακό μοντέλο που προτείνει το WWF Ελλάς, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020 μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 69.000 GWh, καλυπτόμενη από ΑΠΕ κατά 35%, από λιγνίτη κατά 29% και από φυσικό αέριο κατά 32%, ενώ η χρήση πετρελαίου σχεδόν μηδενίζεται (4%).

«Σκοπός μας μέσα από την επιστημονική έκθεση είναι να προτείνουμε τρόπους ώστε η χώρα να μεταβεί εγκαίρως σε μια οικονομία βιώσιμης ανάπτυξης και καθαρής ενέργειας. Απαραίτητα στοιχεία για αυτό είναι η ισχυρή πολιτική βούληση και η αλλαγή πλεύσης από τη ΔΕΗ. Δυστυχώς το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε η ΔΕΗ ΑΕ οδηγεί τη χώρα σε ένα ρυπογόνο και δαπανηρό αδιέξοδο, για αυτό αναμένουμε από την Πολιτεία να απαιτήσει τη ριζική του αναθεώρηση», καταλήγει ο κ. Πληθάρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα