ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αισιοδοξία για αύξηση αφίξεων και διανυκτερεύσεων στα περίπου 300 οργανωμένα κάμπινγκ της χώρας μας στη φετινή θερινή σεζόν σε σύγκριση με το 2021, αλλά όχι μεγάλη, εκφράζει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου.
Αν και οι κρατήσεις του Ιουνίου είναι περιορισμένες, όπως σημειώνει ο κ.Δεληδημητρίου, η ζήτηση για την «υψηλή» περίοδο, δηλαδή από 15 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου, είναι αυξημένη κατά 10%, με το ενδιαφέρον και τις κρατήσεις να προέρχονται κυρίως από Έλληνες.
Ενώ στη νότια Ελλάδα η κινητικότητα στα κάμπινγκ ξεκίνησε νωρίτερα, συγκεκριμένα από το Καθολικό Πάσχα, στη βόρεια Ελλάδα η σεζόν ξεκινά επί της ουσίας τώρα. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό προέρχεται παραδοσιακά κυρίως από Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και σε μικρότερο βαθμό από Βρετανία, καθώς και από Πολωνία και Τσεχία τα τελευταία χρόνια. Φέτος, ωστόσο, οι μεγαλύτερης τουλάχιστον ηλικίας πολίτες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης που συνήθιζαν να επιλέγουν ελληνικά κάμπινγκ είναι πιο επιφυλακτικοί να ταξιδέψουν λόγω της πολεμικής εστίας στην Ουκρανία-φοβούμενοι ακόμη και τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ ανασταλτικά λειτουργεί και η αύξηση των τιμών των καυσίμων διεθνώς και κάποιοι προτιμούν να μεταβούν σε πιο κοντινές τους χώρες, όπως η Ισπανία ή η βόρεια Ιταλία.
Κατά κανόνα οι Ευρωπαίοι επισκέπτες αναζητούν φυσικά τον ελληνικό ήλιο και θάλασσα για τις διακοπές τους - κάτι που κάνουν κατά κανόνα οι Έλληνες φίλοι των κάμπινγκ - αλλά αρκετοί επισκέπτες από το εξωτερικό επιλέγουν να περιηγηθούν με τα τροχόσπιτά τους σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς και πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας, όπως στην αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, ο Μυστράς, οι Μυκήνες, ακόμη και η Αθήνα.
Σε αντίθεση με την υποχώρηση των κρατήσεων από το εξωτερικό, πάντως, η ζήτηση από την εγχώρια αγορά φέτος είναι ανοδική, με το 80% περίπου των αυξημένων κρατήσεων της περιόδου από μέσα Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου να προέρχονται από Έλληνες, σε μεγάλο βαθμό οικογενειάρχες με μικρά παιδιά.
Το «αγκάθι»
Παρόλα αυτά, οι διανυκτερεύσεις στα ελληνικά κάμπινγκ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, θα έπρεπε κανονικά να ήταν διπλάσιες και αυτό μπορεί να γίνει εάν - όπως σημειώνει - αντιμετωπιστεί από την πολιτεία το χρόνιο πρόβλημα των ελεύθερων εστιών κατασκήνωσης, οι οποίες σύμφωνα με την Ένωση είναι πολύ περισσότερες από όσες είναι επίσημα καταγεγραμμένες, τόσο στη νότια Ελλάδα λ.χ. στην Πελοπόννησο, όσο και στη βόρεια, λ.χ. στη Χαλκιδική, Πιερία κ.α.
Από το ελεύθερο κάμπινγκ - τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ - η απώλεια είναι διπλή και αφορά τόσο τις οργανωμένες επιχειρήσεις κάμπινγκ, όσο όμως και την πολιτεία που χάνει μεγάλα ποσά από διαφυγόντες φόρους. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από την Ένωση, πλέον ο κλάδος πλήττεται και από μισθώσεις τύπου Airbnb σε ιδιωτικά οικόπεδα, που προσφέρονται μέσω της εν λόγω πλατφόρμας ή ειδικών ιστοτόπων για οχήματα, τροχόσπιτα και σκηνές και λειτουργούν άτυπα ως κάμπινγκ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2019 πανελλαδικά στα κάμπινγκ έγιναν 2,109 εκατ. διανυκτερεύσεις. Το 2020 μειώθηκαν σε 899.100, ενώ το 2021, σύμφωνα με τον κ. Δεληδημητρίου, οι διανυκτερεύσεις στα κάμπινγκ της χώρας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν σε 1,950 εκατομμύρια.