Fed: Το δίλημμα του Τζέρι Πάουελ

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 23:34
UPD:13/06/2022 00:02
REUTERS/CARLOS BARRIA

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την περασμένη εβδομάδα: Πιθανότατα πρέπει να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών.

Αφού πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους μοιάζοντας κάπως ανεκτικός στον πληθωρισμό, ο Πάουελ παίρνει όλο και περισσότερο τον μανδύα του «δολοφόνου του πληθωρισμού». Είναι ένας ρόλος που πιθανότατα θα ενστερνιστεί με ευχαρίστηση την Τετάρτη, όταν θα μιλήσει με δημοσιογράφους μετά από μια ευρέως αναμενόμενη απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αλλά τουλάχιστον μέχρι στιγμής, απέφυγε να υποστηρίξει τη σκληρή νομισματική πολιτική- και την τιμωρητικά βαθιά ύφεση. Αν και ο Πάουελ πρόσφατα αναγνώρισε ότι ο έλεγχος των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να έρθει με σοβαρές δυσκολίες και θα είναι επίπονος, ενώ ίσως φέρει και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, απέφυγε να μιλήσει για ύφεση

Αυτό είναι ίσως κατανοητό, δεδομένου του πόσο βαρύ πολιτικά είναι αυτό, ειδικά για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

«Ο πρόεδρος της Fed δεν θέλει να αφήσει τη λέξη «r» (σ.σ. recession, ύφεση) να φύγει από το στόμα του με θετική χροιά», δήλωσε ο πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Μπλίντερ. «Αλλά υπάρχουν πολλοί ευφημισμοί και θα τους χρησιμοποιήσει».

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων -- συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου της Fed Μπλίντερ-- λέει ότι μπορεί να χρειαστεί μια οικονομική συρρίκνωση και υψηλότερη ανεργία για να μειωθεί ο πληθωρισμός σε πιο ανεκτά επίπεδα, πολύ λιγότερο πίσω από τον στόχο 2% της Fed.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου, η επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ και οι συνάδελφοί της έθεσαν τις πιθανότητες ύφεσης φέτος σε μία στις τέσσερις και για την επόμενη χρονιά τρεις στις τέσσερις. «Μια ύφεση το 2022 είναι απίθανη, αλλά η ύφεση το 2023 θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί», έγραψαν.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε μια σπάνια συνάντηση με τον Πάουελ τον περασμένο μήνα, έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της Fed να κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών. Και ο πρόεδρος κατέστησε επίσης σαφές ότι θεωρεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι το Νο. 1 οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός είναι ο όλεθρος της ύπαρξής μας», είπε ο Μπάιντεν στον τηλεοπτικό σταθμό ABC αργά το βράδυ στον παρουσιαστή Τζίμι Κίμελ σε συνέντευξή του στις 8 Ιουνίου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα