Πλησιάζει το «τοξικό» Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης- Ποιοι θα συμμετάσχουν

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 10:14
UPD:11:01
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Στις 15 Ιουνίου ξεκινάνε οι εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF). Στο παρελθόν το φόρουμ ήταν δημοφιλές, ωστόσο, σήμερα αρκετά στελέχη επιχειρήσεων προβληματίζονται για την συμμετοχή τους φοβούμενοι ότι η παρουσία τους στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να τους καταστήσει στόχους κυρώσεων.

Αυτό αποκαλύπτουν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Τουλάχιστον δύο στελέχη δήλωσαν επίσης ότι σκοπεύουν να φύγουν νωρίς από το φόρουμ για να αποφύγουν την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν το αποκορύφωμα των εργασιών.Ευνόητο είναι ότι δεν σχεδιάζεται καμία σημαντική ξένη παρουσία. Επίσης πολλά πάρτι, στο πλαίσιο του φόρουμ, έχουν ακυρωθεί. 

Το SPIEF ετοιμάζεται για την 25η διοργάνωσή του, παρόλο που η Ρωσία αντιμετωπίζει κυρώσεις άνευ προηγουμένου ως απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι προβάλλουν μια προσέγγιση «business-as-usual» και έχουν υιοθετήσει το σύνθημα «νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο». Η αντιπαράθεση με τη Δύση δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στον ιστότοπο του SPIEF, αν και οι ξένοι επισκέπτες καλούνται να φέρουν μετρητά καθώς οι κυρώσεις σημαίνουν ότι οι τραπεζικές κάρτες Mastercard και Visa που εκδίδονται εκτός Ρωσίας δεν θα λειτουργούν εκεί.

Η εμβληματική διοργάνωση του Πούτιν κάποτε προσέλκυε παγκόσμιες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.  Στη φετινή διοργάνωση ο αριθμός των ξένων αντιπροσώπων είναι κατά πολύ μειωμένος από τα προηγούμενα χρόνια. 

Φέτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, το SPIEF φιλοξενεί έναν εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, τον υπουργό Επενδύσεων από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας. Συμμετέχουν επίσης αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Στα highlight του φετινού προγράμματος είναι ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ, ο οποίος δεν συμμετείχε συχνά σε προηγούμενα φόρουμ. Θα συμμετάσχει σε μια συζήτηση για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, σύμφωνα με το SPIEF.

Στην επιστολή του προς τους συμμετέχοντες, ο Πούτιν δεν έκανε κάποια αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως τον αποκαλεί. Μίλησε όμως για «δύσκολους καιρούς» και κατηγόρησε τη Δύση για τον πληθωρισμό, τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και τις ελλείψεις τροφίμων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα