«ΥΕS to Shipping Forum 2022»: Η νέα γενιά της ναυτιλίας είναι εδώ

Βραβεύτηκε ο επί 13 χρόνια Πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 17:30

Του Γιώργου Γεωργίου
[email protected]

Για τη συμβολή του στην ελληνική ναυτιλία τιμήθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων, ο απερχόμενος και επί 13 έτη Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «ΥΕS to Shipping Forum 2022», ενώπιον εκπροσώπων της Πολιτείας, ανώτερων στελεχών του εφοπλισμού και πολυπληθούς κοινού μαθητών και φοιτητών της ναυτιλίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη και στη νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας, η νέα Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού ευχαρίστησε τον κ. Βενιάμη για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, χαρακτηρίζοντάς τον «μέντορα» για τη συμμετοχή στα κοινά της ναυτιλίας. «Ο Θοδωρής ήταν ο άνθρωπος που με το δικό του τρόπο με ενέπνευσε να ασχοληθώ ενεργά με την Ένωση και σήμερα να είμαι Πρόεδρός της» σημείωσε.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Βενιάμης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη βράβευση και στη συνέχεια μίλησε για τη σχέση νέας γενιάς και ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι όλοι οι νέοι οφείλουν να έχουν όνειρα. «Αν όντως ονειρεύεστε να ζήσετε και να προσφέρετε στη ναυτιλία με οποιοδήποτε τρόπο, πρέπει να την αγαπάτε και να είστε ερωτευμένοι με αυτή, διότι η ναυτιλία δεν είναι μόνο οικονομικός χώρος είναι και ο μοναδικός κλάδος στον κόσμο που κάθε μέρα είναι διαφορετικός. Το λέω εγώ που ξεκίνησα από τη Χίο και ακόμα εξακολουθώ να έχω όνειρα. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε οπουδήποτε και να ανέβουμε ψηλότερα» σημείωσε.

Τον κ. Βενιάμη ευχαρίστησαν ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Πατέρας και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Αλεξανδράτος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα «κατορθώματά» του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ναυτιλιακής πορείας του.

Συστράτευση εφοπλισμού – Πολιτείας για τη ναυτική εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κα Τραυλού απηύθυνε κάλεσμα στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη συντονισμένων ενεργειών ενημέρωσης των νέων για τις ευκαιρίες που προσφέρει η σταδιοδρομία στη ναυτιλία.

«Πρέπει να ενημερώσουμε τους νέους για τη σημασία της ναυτιλίας, τις δυνατότητες εκπαίδευσης στο χώρο και τις πολυεπίπεδες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει» σημείωσε η κα Τραυλού.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την εκδήλωση, η Πρόεδρος της ΕΕΕ έκανε λόγο για τη «συνάντηση κορυφής του μέλλοντος» για την παγκόσμια ναυτιλία, συμπληρώνοντας πως αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» η προσέλκυση των νέων για ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή στα κοινά της ναυτιλίας.

«Οι νέοι είναι το μέλλον μας, χωρίς αυτούς δεν πάμε πουθενά» επεσήμανε η κα Τραυλού, συμβουλεύοντας τους παρευρισκόμενους να προσεγγίζουν τη ναυτιλία με αγάπη, όραμα, πίστη, πειθαρχία, συνέπεια και πάνω απ’ όλα σκληρή δουλειά.

«Θέλουμε να είμαστε οι μέντορές σας, ώστε να συμμετέχετε ενεργά στη ναυτιλία. Ενδυναμώστε την οικογένεια της ναυτιλίας και θα επιβραβευθείτε» κατέληξε η Πρόεδρος της ΕΕΕ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας Υπουργός Ναυτιλίας είναι ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης» σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως είπε, έχουν διοχετευτεί περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ προετοιμάζεται, σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα κείμενο διαβούλευσης, το οποίο θα καταλήξει σε ένα συνολικό νομικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης εξειδικευμένων επαγγελματιών σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών και παρα-ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. «Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας για να υπάρχουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες, διότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν σε πάρα πολλούς κλάδους» τόνισε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «η θάλασσα προσφέρει ωκεανό ευκαιριών» και η «ναυτιλία έχει παρόν, αλλά κυρίως ανθηρό μέλλον».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε και η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα