Αντιμέτωπες με επώδυνες ζημιές έρχονται πολλές επιχειρήσεις της Δύσης που είχαν δραστηριότητες στη Ρωσία. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πολλές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν, με αξιοσημείωτο κόστος βραχυπρόθεσμα, τη χώρα ή να περιορίσουν αισθητά τις εκεί δραστηριότητές τους. Άλλες πάλι επέλεξαν να μείνουν, αλλά βλέπουν τις πωλήσεις τους να βυθίζονται ή και αναγκάζονται σε σοβαρές απομειώσεις της αξίας του ενεργητικού τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Wall Street Journal οι εταιρείες παγκοσμίως έχουν καταγράψει ήδη ζημίες άνω των 59 δισ. δολαρίων από τις δραστηριότητές του στη Ρωσία. Μάλιστα αυτές πιθανότατα θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες καθώς ο πόλεμος μαίνεται και οι κυρώσεις συνεχώς αυστηροποιούνται.
Σχεδόν 1.000 δυτικές επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν την παρουσία τους στην χώρα. Κάποιες δυσκολεύονται πάντως να βρουν πρόθυμους αγοραστές, αφού όλοι φοβούνται τις κυρώσεις. Πρόσφατα η McDonald's ανακοίνωσε ότι θα έχει επιβάρυνση 1,2 δισ. έως 1,4 δισ. δολαρίων μετά τη συμφωνία της για πώληση των ταχυφαγείων στη Ρωσία σε μία τοπική επιχείρηση.
Η Exxon Mobil είχε ζημιά 3,4 δισ. δολαρίων από το πάγωμα ενός ρωσικού πετρελαϊκού project. Η ζυθοποιΐα Anheuser Busch InBev δέχθηκε επιβάρυνση 1,1 δισ. δολαρίων μετά την πώληση μεριδίου της σε ρωσική κοινοπραξία. Για τη BP το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο. Φτάνει τα 25,5 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μεριδίου αξίας 13,5 δισ. δολαρίων που κατείχε στη Rosneft.
Ακόμη και εταιρείες που θα παραμείνουν στη Ρωσία, διαγράφουν ενεργητικό. Ενδεικτικό το παράδειγμα της TotalEnergies που ήρθε αντιμέτωπη με πλήγμα 4,1 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, καθώς αναγκάστηκε να απομειώσει την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
naftemporiki.gr