Ρωσία: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα- Στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από τον πόλεμο

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 14:30
UPD:14:32
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο προπολεμικό του επίπεδο προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. 

Ειδικότερα, μετά από μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από δύο εβδομάδες- στην οποία είχε μείνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού-, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αποφάσισαν την Παρασκευή να προχωρήσουν σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, αυτή τη φορά στο 9,5% από 11%.

Πρόκειται για την τέταρτη μείωση επιτοκίων μετά την έκτακτη αύξηση από 9,5% σε 20% στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «θα εξετάσει την ανάγκη μείωσης του βασικού επιτοκίου στις προσεχείς συνεδριάσεις της».  

Η εστίαση πλέον στρέφεται όλο και περισσότερο στην ανακούφιση των καταναλωτών και στην ανατροπή της οικονομίας που έχει πληγεί από την ύφεση, δεδομένου μάλιστα ότι οι διαταραχές στο εμπόριο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέους κινδύνους για τις τιμές.

«Υπάρχει ακόμη κίνδυνος αναζωπύρωσης της πίεσης των τιμών καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται. Οι Ρώσοι παραγωγοί θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές για ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα, ενώ τα νοικοκυριά μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος για τα εγχώρια υποκατάστατα ξένων καταναλωτικών αγαθών», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Αν και αναγνωρίζει ότι το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία παραμένει «μία πρόκληση και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα», το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μικρότερου μεγέθους» από ό,τι περίμενε τον Απρίλιο.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου ήταν χαμηλοί. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα των διακυμάνσεων της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και της εξάλειψης της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης στο πλαίσιο της σημαντικής μείωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφεραν επίσης.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ρωσία επιβραδύνθηκε στο 17,1% τον Μάιο από 17,83% τον Απρίλιο, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002, υποδεικνύοντας ότι το άμεσο πληθωριστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις ενδέχεται να «έπιασαν ταβάνι».

Στο μεταξύ, το ρούβλι επέζησε μιας βουτιάς σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου μετά την εισβολή για να γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, αν και οι οικονομολόγοι δυσπιστούν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ράλι.

Η πτώση των καταναλωτικών δαπανών και η εντατικοποίηση των κερδών στο ρούβλι συμβάλλουν στον έλεγχο του πληθωρισμού μετά από μια έντονη αλλά σύντομη ανοδική πορεία των τιμών.

Οι αρχές πρέπει τώρα να αναζωογονήσουν την εγχώρια ζήτηση για να εξισορροπήσουν τις αυξανόμενες εξαγωγές εμπορευμάτων που οδήγησαν στην ανάκαμψη του νομίσματος κοντά στο ισχυρότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Εκτός από τις μειώσεις των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα έχει επίσης χαλαρώσει τα capital controls για να ανακουφίσει την πίεση στο ρούβλι. 

Ωστόσο, αν και ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, οι κίνδυνοι παραμένουν. Οι περιορισμοί στο εμπόριο, που επιβλήθηκαν ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνουν τον κίνδυνο ελλείψεων, ενώ η αλλαγή δρομολόγησης των αποστολών για παράκαμψη των κυρώσεων αυξάνει το κόστος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα