Έτος δυναμικής ανάκαμψης για τις ξένες άμεσες επενδύσεις ήταν το 2021, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο επέστρεψα σε προ πανδημίας επίπεδα. Στην Ελλάδα μάλιστα κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990, όταν και άρχισε η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCΤΑD). Πρόκειται για μία εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση της εικόνας της χώρας και της ανάδυσής της ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού. Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολλαπλές προκλήσεις που έφερε το 2022 και που θα μπορούσαν να βάλουν στον πάγο τα επενδυτικά σχέδια.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της UNCTAD το 2021 οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στα 5,732 δισ. δολάρια από μόλις 3,213 δισ. δολάρια το 2020, όταν η πανδημία της Covid-19, τα lockdown, η ύφεση και η οξυμένη αβεβαιότητα είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον άκρως αποθαρρυντικό για επενδύσεις.
Η επίδοση της περσινής χρονιάς ξεπέρασε εκείνη του 2019 (5,019 δις. δολάρια) αλλά και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε καταγραφεί το…2006 με την Ελλάδα να προσελκύει τότε άμεσες επενδύσεις ύψους 5,355 δισ. δολάρια.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το 2010, με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπία, οι ΞΑΕ είχαν βυθιστεί στο ναδίρ των 330 εκατ. δολαρίων. Η ανάκαμψή τους, που απαιτούσε βέβαια και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Το 2012 οι ΞΑΕ ανήλθαν στα 1,74 δις. δολάρια και το 2014 είχαν σκαρφαλώσει στα 2,687 δις. δολάρια.
Το 2015 με τα σενάρια για Grexit να έρχονται στο προσκήνιο έκαναν και πάλι βουτιά στα 1,268 δις. δολάρια. Ωστόσο έκτοτε έχουμε σταθερά ανοδική πορεία. Το 2016 αν΄ληθαν στα 2,765 δις. δολάρια, το 2017 έφτασαν στα 3,485 δις. δολάρια και το 2018 στα 3,973 δις. δολάρια.
H εικόνα διεθνώς
Οι παγκόσμιες ροές ξένων άμεσων επενδύσεων έκαναν άλμα 64% στα 1,58 τρισ. δολάρια, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την ανάκαμψη, καθώς είδαν τις επενδύσεις να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις ανέκαμψαν δυναμικά, χάρη στις χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν και τα τεράστια project υποδομών που περιλαμβάνονταν στα πακέτα ανάκαμψης.
Παρόλα αυτά η UNCTAD προειδοποιεί πως το παγκόσμιο περιβάλλον για διεθνείς δραστηριότητες και διασυνοριακές επενδύσεις έχει αλλάξει δραματικά επί τα χείρω το 2022. Ο πόλεμος στην Ουκρανία – που ήρθε να προστεθεί στις επίμονες επιπτώσεις της πανδημίας – προκαλεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο μία τριπλή κρίση: ενεργειακή, επισιτιστική και χρηματοδοτική.
Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται ότι στην καλύτερη περίπτωση οι ξένες άμεσες επενδύσεις θα παραμείνουν στάσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αν οι προοπτικές αναπτυξης και πληθωρισμού επιδεινωθούν δεν αποκλείεται να δούμε σημαντική πτώση τους. Τα προκαρκτικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 αποκαλυπτουν ότι ο αριθμός των νέων επενδυτικών project μειώθηκε κατά 21%. Πτώση 13% έχουμε και στις διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις.
naftemporiki.gr