«Θεματοφύλακας της ευημερίας του πλανήτη είναι η ναυτιλία»

Η πρόεδρος της ΕΕΕ Μελίνα Τραυλού για τις προκλήσεις του κλάδου
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 10:37
UPD:11:44

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

 

ΜΗΝΥΜΑ σχετικά με τον ζωτικό ρόλο της ναυτιλίας για τη λειτουργία του παγκόσμιου οικοσυστήματος εξέπεμψε η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα από τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, τα Ποσειδώνια 2022, που ρίχνουν σήμερα το απόγευμα αυλαία και ανανεώνουν το ραντεβού με τη βιομηχανία για το 2024.


Με τον κλάδο να έχει εισέλθει σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών, ακολουθώντας πορεία προς την απανθρακοποίηση, και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση να αλλάζει για πάντα την καθημερινότητα, τον τρόπο λειτουργίας πλοίων και γραφείων ναυτιλιακών εταιρειών, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού εστιάζει στον ρόλο της ναυτιλίας, που μέσα σε περιβάλλον ρευστό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί «φάρο» σταθερότητας, ανταποκρινόμενη στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια με τη διεθνή υγειονομική κρίση και τους τελευταίους μήνες με τη γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη.


Πολυεπίπεδες υπηρεσίες


«Έχοντας επίγνωση ότι το κοινωνικό σύνολο δεν έχει πλήρη εικόνα για τις αναντικατάστατες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος μας, σας καλώ, όλοι εμείς που ανήκουμε στη ναυτιλιακή οικογένεια, να λειτουργούμε ως αγγελιοφόροι του
ζωτικού ρόλου της ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο. Η ελληνική ναυτιλία, κατέχοντας το 21% του παγκόσμιου στόλου και το 59% της
κοινοτικής ναυτιλίας, έχει ευθύνη να αναλαμβάνει και να στηρίζει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διαφώτισης του ευρύτερου κοινού για τη στρατηγική σημασία του κλάδου, καθώς και για την ανάγκη προτεραιοποίησης αυτού, από τους πολιτικούς ιθύνοντες σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει η κ. Τραυλού προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το 2022.

Τα αριθμητικά στοιχεία για τον ρόλο της ναυτιλίας στη διατήρηση της ευημερίας του πλανήτη είναι αποκαλυπτικά. Η ναυτιλία μεταφέρει πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και πάνω από το 70% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η ναυτιλία μας αποτελεί θεματοφύλακα της ευημερίας και της εύρυθμης λειτουργίας λαών, κρατών και των οικονομιών τους. Γεγονός είναι ότι η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος. Είναι ένας παγκόσμιος, οικονομικός, στρατηγικός εταίρος» επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Τραυλού και προσθέτει: «Κράτη, διεθνείς οργανισμοί, κέντρα λήψης αποφάσεων οφείλουν να το λαμβάνουν υπόψη τους. Οφείλουν να συνεργάζονται στενά με τη ναυτιλιακή κοινότητα για την προάσπιση της λειτουργίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομίας. Οφείλουν να διασφαλίζουν την ομαλή διαβίωση των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, είναι γεγονός ότι η ναυτιλία διαχρονικά γίνεται αποδέκτης πίεσης κι επίρριψης ευθυνών που δεν της αναλογούν. Εμείς, που ζούμε τη ναυτιλία, γνωρίζουμε ότι είναι πολυδιάστατη. Γνωρίζουμε ότι η κατανόησή της προϋποθέτει τη γνώση των πολυεπίπεδων χαρακτηριστικών της. Προϋποθέτει, μελέτη, υψηλή εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία ετών».


Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΕ, η ναυτιλία οφείλει να ενισχύσει τη συμμετοχή της στην ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων.
«Να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, έχοντας γνώση για το τι πραγματικά είναι βιώσιμο. Απαιτούνται λύσεις οικουμενικές και πάνω απ’ όλα εφικτές. Λύσεις που δεν θα στρεβλώνουν τον διεθνή ανταγωνισμό και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».
 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα