Γαλλία: Δέσμευση για τη στήριξη της οικονομίας του Λιβάνου

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 10:38

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν που αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύουν σήμερα τρεις εφημερίδες του Λιβάνου, ότι η Γαλλία «έχει δεσμευτεί να βοηθήσει» τη χώρα στην «ανάκαμψη της οικονομίας της».

«Η επίσκεψή μου έχει πολιτικό και ταυτόχρονα οικονομικό χαρακτήρα, καθώς οι διαστάσεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους. Μετά τη βοήθεια που προσέφερε στον Λίβανο να ανακτήσει πολιτική σταθερότητα, η Γαλλία έχει δεσμευτεί στο εξής να τον βοηθήσει να ανακάμψει οικονομικά», εξηγεί ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στις εφημερίδες Αν-Νάχαρ, Ασαφίρ και Λ' Οριάν-Λε Ζουρ.

«Για το λόγο αυτό βρίσκονται δίπλα μου σήμερα, πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι γαλλικών επιχειρήσεων οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει ο Λίβανος», πρόσθεσε ο Φιγιόν ο οποίος συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 διευθυντές μικρομεσαίων και μεγάλων γαλλικών εταιρειών.

Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την υπογραφή «αρκετών σημαντικών συμφωνιών», κυρίως οικονομικών.

Η κρίση δεν θα εμποδίσει τη Γαλλία να τηρήσει μια υπόσχεση για βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε τον Ιανουάριο του 2007, επισήμανε ο Φιγιόν, υπογραμμίζοντας ότι η "βοήθεια αυτή δίδεται στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης του Λιβάνου", κυρίως στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας. Ο προϋπολογισμός της στρατιωτικής συνεργασίας θα συνεχιστεί και το προσεχές έτος.

Οσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου, ο Φιγιόν δήλωσε ότι το Παρίσι είναι έτοιμο, αν ο Λίβανος το ζητήσει, να «παρακολουθήσει την καλή διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών» την άνοιξη, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι χώρα «φίλη όλων των Λιβανέζων».

Ο Φιγιόν προτίθεται να επαναλάβει «τη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της εφαρμογής» της απόφασης του 1701 του ΟΗΕ με την οποία τερματίστηκε η σύγκρουση το 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα