Σοφόν... το ασαφές: Πτώση υπολογισμένη με μοιρογνωμόνιο

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 07:00

Από την έντυπη έκδοση

ΣΤΙΣ 15:30, την ώρα που θα ξεκινούσε η χθεσινή συνέντευξη της Λαγκάρντ, η Αθήνα είχε τζίρο 29,8 εκατ. ευρώ και μεταβολή -0,01%. Από τις 12:13 ως τις 15:26 ο Γ.Δ. κινήθηκε σε θετικό πεδίο, παρά την επιμονή των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι δείκτες τους εμφάνιζαν απώλειες κοντά στο 1%. Αυτή η κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών συμπεριφορά έγινε με τη συνήθη μόχλευση από τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου.

Ο ΔΤΡ τεχνικά δεν προκαλούσε ανησυχία όσο κρατιόταν πάνω από τις 600 μονάδες. Με κλείσιμο προχθές λίγο πάνω από τις 601 μονάδες, χθες σκαρφάλωσε έως τις 603,3 και στις 15:30 έχανε 0,7%, ευρισκόμενος στις 597,3 μονάδες, αλλά μετά οι πιέσεις όρισαν πυθμένα στις 583,86. ΑΥΤΑ προειδοποιούν για τις αρνητικές προσδοκίες των θεσμικών από τις τράπεζες στη συνέχεια. Εάν ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα από τις 600 στη συνέχεια, για να ξεφύγει από τα βάσανα ο κλάδος θα χρειαστεί καιρός. Η συνέντευξη της προέδρου της ΕΚΤ πανευρωπαϊκά είχε αυξήσει τις πιέσεις, δηλαδή τη διάθεση φυγής από τις μετοχές του ευρώ. Σταδιακά η πανευρωπαϊκή τάση δυνάμωσε τις πιέσεις και στις ελληνικές μετοχές. Έτσι από κατώτερο ημέρας στις 888,60 από τις 10:12 προέκυψε νέο στη διάρκεια της συνέντευξης στο Άμστερνταμ. Προκάλεσε τη συμπάθειά μας η ανεπιτυχής προσπάθεια των θεσμικών να παραμείνει ο Γ.Δ. άνω των 888 μονάδων.

ΕΦΘΑΣΕ ακριβώς εκεί στις 16:15, με τον ΔΤΡ να γράφει απώλειες άνω του 2%, με νέο χαμηλό ημέρας κάτω από τις 590 μονάδες. Εν τω μεταξύ, η ρητορική της ΕΚΤ ανέβασε την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς στο 3,6% «δικαιολογώντας» το πέρασμα πάνω από το 4% για τα ελληνικά δεκαετή αναφοράς. Παρακολουθήσαμε πτώση υπολογισμένη με μοιρογνωμόνιο. Με τζίρο που δεν έπιασε στο εξάωρο τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτά υπογραμμίζουν τον απόλυτο έλεγχο στην κατεύθυνση της αγοράς από τους ξένους θεσμικούς. Τη διαμόρφωσαν οι απώλειες άνω του 2% και έως 3,3% των ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ την τελευταία ώρα.

ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΙΚΟ συμπέρασμα» αναφέρθηκαν οι Λαγκάρντ και Ντε Γκίντος από την έδρα της Τράπεζας της Ολλανδίας. Οι αγοραίοι όμως κοίταξαν τη δυναμική των κρατικών χρεογράφων και κατάλαβαν πως αποφασίστηκε από την ΕΚΤ δραστική αλλαγή του καθεστώτος στα επιτόκια δανεισμού. Το δικό τους συμπέρασμα ήταν πως ξανοίγεται μακρύ «ταξίδι» (όρος της Λαγκάρντ) για τις οικονομίες της Ευρωζώνης μέχρι να αποκατασταθεί ενός τύπου κανονικότητα. Ειδοποιούμε: Έρχονται δύσκολοι καιροί για διάφορους «πρίγκιπες» της επενδυτικής βιομηχανίας, είτε είναι μετοχές τεχνολογίας είτε διαχειριστές μετοχικών επενδύσεων. Οι όγκοι στο stock repo είναι μαρτυριάρηδες. Στο τριήμερο προτείνουμε… περισυλλογή.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Συναίνεση μόνο

Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ θα παραμείνει σε μη επιθυμητά υψηλά επίπεδα για κάμποσο καιρό, αποφάνθηκαν από την ΕΚΤ. Χρήσιμο είναι να εκληφθούν ως αξιόπιστες οι προβλέψεις τους. Ώστε οι εκτός εξουσίας ηγέτες να μη ζητάνε από την κυβέρνηση να «τα δώσει όλα» τώρα. Γιατί θα ξεμείνει αργότερα από «πυρομαχικά» στην προσπάθεια να κρατήσει σε ανάπτυξη την οικονομία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αντί για μείωση της έντασης στα πεδία των μαχών συνεχίζεται. Σχηματίζοντας πόλεις-φαντάσματα. Ειδικοί ειδοποιούν για διάρκεια και διόγκωση των προβλημάτων στον επισιτιστικό τομέα. Οι κοινωνίες της Ευρώπης θα περάσουν υποχρεωτικά από την καταιγίδα της αύξησης των τιμών και της κλιματικής αλλαγής. Δικαιολογώντας την προετοιμασία για τα χειρότερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Το κακό είναι πως αν βρεθεί στον βούρκο η ανάπτυξη, για να ξεκολλήσει θέλει συναινετικές προσπάθειες από όλους. Οι κόντρες στο εσωτερικό συμβάλλουν μόνο στο να βουλιάξει ακόμα περισσότερο η χώρα στη μιζέρια και τον διχασμό. Μόνο η συναίνεση λειτουργεί πραγματικά υπέρ αδυνάτων.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα