Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε αναζήτηση για άλλη μια φορά περιοχών για την κατασκευή σύγχρονων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, βρίσκεται η Περιφέρεια, ενώ παράλληλα εξελίσσονται διαδικασίες για δύο έργα ΣΔΙΤ, αρχικού προϋπολογισμού 761,9 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι να μην καταστεί μονόδρομος η κατασκευή μιας μεγάλης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Φυλή που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, εκτός του Πειραιά και της Βορειοανατολικής Αττικής (περιοχές που είναι σε εξέλιξη προχωρημένες διαδικασίες για ΜΕΑ).
Η αναζήτηση των περιοχών για την κατασκευή σύγχρονων ΜΕΑ είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα λόγος που τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων καθυστερούν δεκαετίες με τις δημοτικές αρχές του Λεκανοπεδίου να αρνούνται να φιλοξενήσουν τη δραστηριότητα αυτή και την πολιτική ηγεσία διαχρονικά να μην επιλύει το πρόβλημα.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, απαντώντας σε ερώτημα της «Ν», είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική νέα μελέτη – προσπάθεια με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το Φθινόπωρο. Διατύπωσε επίσης με σαφήνεια την άποψή του, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν το μείζον αυτό πρόβλημα να το επωμίζεται μόνον μια περιοχή.
Αναζητούνται χώροι
Ειδικότερα, αναζητούνται οι χώροι που θα κατασκευαστούν οι τρεις από τις έξι συνολικά ΜΕΑ που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής και αφορούν τα απορρίμματα της Νοτιοανατολικής Αττικής, του βόρειου τομέα και του κεντρικού.
Ο Πειραιάς καλύπτεται από τη ΜΕΑ στο Σχιστό για την οποία υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάθεση έργου ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 300,7 εκατ. ευρώ (Β1 φάση της διαδικασίας). Εκτός απρόοπτου ανάδοχος θα υπάρχει σε περίπου ένα χρόνο.
Η Βορειοανατολική Αττική θα εξυπηρετηθεί από τις εγκαταστάσεις στο Γραμματικό. Έπειτα από το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών έχει παραμένει στη διαγωνιστική διαδικασία μόνον η κοινοπραξία των Ηλέκτωρ (Ελλάκτωρ) – Μεσόγειος για την κατασκευή ΜΕΑ, δημόσιο έργο προϋπολογισμού 69,5 εκατ. και εξετάζονται οι ενστάσεις των υπολοίπων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορές. Εκτός απρόοπτου ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί αρχές 2023.
Στη Φυλή που σήμερα δέχεται τα απορρίμματα όλης της περιφέρειας εφόσον τελικά χωροθετηθούν ΜΕΑ σε άλλες περιοχές, όπως θα έπρεπε, θα αναβαθμιστεί το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) σε πρότυπο πάρκο ανακύκλωσης και εν τέλει οι εγκαταστάσεις της θα δέχονται τα απορρίμματα του δυτικού τομέα.
Σε εξέλιξη είναι στο μεταξύ διαδικασία για την ανάθεση έργου ΣΔΙΤ για τη ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας, προϋπολογισμού 461,2 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) δυναμικότητας 450.000 τόνων/ετησίως υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων χωρίς να υπάρχει η χωροθέτησή της (αν και συνήθως γίνεται λόγος για το ΣΔΙΤ στη Φυλή).
Στο διαγωνισμό για τα δύο προαναφερόμενα ΣΔΙΤ συμμετέχουν οι κοινοπραξίες Τέρνα Ενεργειακή - Τιτάν, Motor Oil - Άβαξ - Τhalis, Μυτιληναίος - Μεσόγειος, Hλέκτωρ - Άκτωρ Παραχωρήσεις και Intrakat (η τελευταία, στη ΜΕΑ στο Σχιστό ως κοινοπραξία με Watt - Geocycle Hellas του ομίλου Lafarge και στη Φυλή σε κοινοπραξία με τη Watt).
Αυξημένα δημοτικά τέλη;
Οι πολίτες της Αττικής στο μεταξύ είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη, καθώς βάσει νομοθεσίας από τις αρχές του 2022 για κάθε τόνο σκουπιδιών που θάβεται επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση υπέρ του Πράσινου Ταμείου, 20 ευρώ, ποσό που για τους δήμους του Λεκανοπεδίου είναι συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ.
Η λύση για τους δήμους είναι να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανακύκλωση και σε αυτό θα βοηθήσει και το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα recycle attica.gr που παρουσιάστηκε χθες από την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ έχει στόχο τη διαφάνεια και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των δήμων καθώς κάθε εξάμηνο θα ανακηρύσσονται και θα επιβραβεύονται με διάφορους τρόπους οι πρωταθλητές στην ανακύκλωση.
Ειδικότερα, μέσα από την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου ο κάθε πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενημερωθεί για:
- Τα ποσοστά ανακύκλωσης έχει πετύχει ο κάθε Δήμος στα ανακυκλώσιμα υλικά και τα βιοαπόβλητα.
- Πως τοποθετείται όσον αφορά τις επιδόσεις του, σε σχέση με άλλους παρόμοιους σε χαρακτηριστικά δήμους.
- Ποια είναι η ετήσια απόδοση της ανακύκλωσης σε Δήμους και Περιφέρεια.
- Ποιες δράσεις υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, για να βοηθήσει τους Δήμους και τους πολίτες να ανακυκλώνουν περισσότερο.\
- Πως εξελίσσεται στο χρόνο η ανακύκλωση αν βελτιώνεται ή χειροτερεύει και πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε μέρα με τη μέρα στην επίτευξη των στόχων που τίθενται σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.