Ζιμπάμπουε: Στα χαμηλότερα μηνιαία επίπεδα η παραγωγή χρυσού

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 11:09

Στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των μηνών μειώθηκε τον Οκτώβριο η παραγωγή χρυσού στη Ζιμπάμπουε, φθάνοντας στα 125 κιλά, καθώς η οικονομική κρίση ανάγκασε στο κλείσιμο περισσότερων χρυσωρυχείων, ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του κλάδου.

Ο κλάδος ουσιαστικά δεν λειτουργεί καθώς οι μεταλλουργίες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Ντάγκλας Βέρντεν, υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Επιμελητηρίου Ορυχείων της Ζιμπάμπουε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η παραγωγή χρυσού στη Ζιμπάμπουε ήταν μεγαλύτερη από τα 2.400 κιλά μηνιαίως, αλλά οι μεταλλωρύχοι χρωστούν εκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα και πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν πληθωρισμό που βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.

«Τον Οκτώβριο η παραγωγή χρυσού μειώθηκε στα 125 κιλά από 275 κιλά τον Σεπτέμβριο και πιστεύουμε ότι τον Νοέμβριο θα μειωθεί στα 100 κιλά χρυσού, καθώς τα περισσότερα χρυσωρυχεία σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους, δήλωσε ο Βέρντεν.

Ο χρυσός συμβάλλει κατά το 1/5 στα έσοδα της Ζιμπάμπουε από τις εξαγωγές μετά την κατάρρευση της τοπικής αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Το Επιμελητήριο Ορυχείων λέει ότι τα χρυσωρυχεία, που εισέπραξαν μόλις το 40% των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα, χρωστάνε περισσότερα από 30 εκατ. δολ. στην Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ).

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού της Ζιμπάμπουε, η Metallon Gold, που χρώσταγε στην RBZ 20 εκατ. δολ., έκλεισε τα πέντε χρυσωρυχεία της και κατήργησε περίπου 3.500 θέσεις εργασίας.

Ο Βέρντεν είπε ότι η Metallon – που παράγει πλέον του ημίσεως της συνολικής παραγωγής της Ζιμπάμπουε – δεν άρχισε να λειτουργεί.

«Δεν λειτουργεί η εταιρεία. Κάναμε διαβήματα στο υπουργείο Ορυχείων και στην κεντρική τράπεζα. Οι αρχές γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζουν εάν θα κάνουν ή δεν θα κάνουν κάτι για την κατάσταση που έχει προκληθεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Εκτός από τα κεφάλαια που χρωστούν τα ορυχεία στην κεντρική τράπεζα της χώρας, έχουν να αντιμετωπίσουν για τις συχνές διακοπές ρεύματα, τη φυγή εξειδικευμένου προσωπικού και τα ελλείμματα σε συναλλαγματικά αποθέματα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα