Χρηματιστήρια: Στάση αναμονής στις αγορές με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 13:43
UPD:13:53
REUTERS/STAFF

Στάση αναμονής διατηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 897 μονάδες, και το +0,47%, με το ενδιαφέρον στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα δώσει το σήμα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 11,3% από 10,2% τον Απρίλιο και 8,9% τον Μάρτιο με τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης να γίνεται όλο και πιο αισθητός. Το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 172,7%, ο ηλεκτρισμός κατά 80%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1% και τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 36,6%. Στα τρόφιμα, τα έλαια-λίπη έκαναν άλμα 23,2%,  τα γαλακτοκομικά – αυγά 14,1%, τα κρέατα 13,8%. 

Στο ταμπλό στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες, ανοδικά κινούνται Eurobank +0,40% και Εθνική +0,20% ενώ ήπια πτώση καταγράφουν Πειραιώς και Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζουν Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα. Υποχωρούν ΔΕΗ και Coca Cola.

Στην Ευρώπη, όλοι οι βασικοί δείκτες υποχωρούν εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ και των δηλώσεων Λαγκάρντ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,7% στις αρχές του εμπορίου, με τους βασικούς πόρους να μειώνονται κατά 1,6% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που σημείωσαν άνοδο 0,2%.

Όσον αφορά την κίνηση της τιμής των μεμονωμένων μετοχών, η σουηδική εταιρεία κρανών MIPS έπεσε περισσότερο από 7% στο κάτω μέρος του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip μετά την ενημέρωση των οικονομικών της στόχων. Στην κορυφή του Stoxx 600, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κέρδισε 5% μετά από μια αναφορά των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης να εθνικοποιήσει την εταιρεία.

Οι ευρωπαϊκές αγορές επικεντρώνονται στη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική και την απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Η κίνηση έρχεται αφότου ο πληθωρισμός για τη ζώνη του ευρώ των 19 μελών έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα