Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Ημέρα πληθωρισμού η σημερινή, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει το ύψος του για τον μήνα Μάιο, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 11%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ σχεδόν 29 ετών. Βασικές αιτίες η συνεχιζόμενη εκρηκτική άνοδος των τιμών σε καύσιμα, μεταφορές, αλλά και βασικά είδη διατροφής, που ροκανίζει όλο και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Από την άλλη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει στην Άμστερνταμ και με ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις της Τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, με τον πρώτο να αποτελεί την κύρια ανησυχία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής. Τα βλέμματα, όμως, στρέφονται και στην τοποθέτηση που θα υπάρξει αναφορικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο (21/7), για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει το πόσο «επιθετική» θα είναι αυτή η αύξηση, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει «ομοφωνία» μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ετοιμάζει το επόμενο πακέτο παρεμβάσεων με έμφαση αυτή τη φορά στα καύσιμα. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εντός του μήνα. Καθοριστικό ρόλο για το τελικό μείγμα θα παίξει η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που θα ορίσει και το ύψος του δημοσιονομικού χώρου που τυχόν προκύψει για να διανεμηθεί στην κοινωνία.
Η παρέμβαση που φαίνεται ότι πλέον «κερδίζει έδαφος» είναι η επέκταση του fuel pass και μετά τις 30 Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», «ήδη τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης και προφανώς οι ανατιμήσεις καθιστούν αναγκαία την περαιτέρω παρέμβαση στο κομμάτι αυτό. Η κατεύθυνση είναι να αξιοποιήσουμε και τα τελευταία δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Όπως και στο ρεύμα, έτσι και στα καύσιμα, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, θα γίνει».
Στο ζήτημα των καυσίμων εστίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Αnt1». Όπως τόνισε, θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες προκειμένου το οικονομικό επιτελείο να δει εάν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να αποφασιστεί περαιτέρω στήριξη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η πολιτική του να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό των ανθρώπων θεωρούμε ότι είναι πιο αποτελεσματική, διότι μας εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν. Δεν είναι βέβαιο πως θα φτάσει στον πολίτη το 100% της βοήθειας, ένα υπάρξει στήριξη μέσω τρίτων».
Yπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 10,7%. Ποσοστό το οποίο είναι το 5ο υψηλότερο μεταξύ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.