«Ο Ρίγκαν απέδειξε ότι τα ελλείμματα δεν έχουν σημασία». Η φράση αποδίδεται στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, και όπως δείχνουν τα πραγματα ασπάζεται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε μία στροφή της μέχρι τώρα στάσης του.
Σε πρόσφατη ομιλία του ο Κισίντα αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου η Ιαπωνία θα λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του, που έκαναν λόγο για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού έως το 2025 .
Πρόκειται για μια τολμηρή στάσηm όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι της WSJ, δεδομένου ότι το χρέος ξεπερνά τα 1,1 τετρ. γιεν ή 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα τρέχοντα επιτόκια, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας.
Στην χώρα, ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε είναι οπαδοί της αμερικανικής οικονομικής σχολή σκέψης γνωστής ως Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία ή MMT που υποστηρίζει ότι οι χώρες που εκδίδουν χρέος σε δικό τους νόμισμα, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το αθετήσουν καθώς μπορούν απλώς να εκτυπώσουν περισσότερο νόμισμα για να το επιστρέψουν.
Από την άλλη, το αντίπαλο στρατόπεδο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών προειδοποιεί με κάθε τρόπο ότι η χώρα είναι σαν τον Τιτανικό, που οδεύει προς ένα τεράστιο παγόβουνο χρέους.
Αυτή η υποβάθμιση του χρέους —ή η άρνηση ότι είναι πραγματικά χρέος— ανησυχεί και άλλους στο κυβερνών κόμμα.
Όπως λένε, κάθε γιεν που δαπανάται από την κυβέρνηση πρέπει τελικά να ανακτηθεί μέσω φόρων ή άλλων εσόδων - με άλλα λόγια, ο μεγάλος δανεισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.
Τώρα που τα χειρότερα της πανδημίας έχουν η Ιαπωνία πρέπει να περιορίσει το χρέος σύντομα, επισημαίνουν.
Να σημειωθεί ότι το αδύναμο γεν - το οποίο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου αυτή την εβδομάδα - έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η στήριξη στην Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αγορά του δημόσιου χρέους, με χαμηλά επιτόκια, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα.
naftemporiki.gr