Prodea: Με αμείωτους ρυθμούς οι επενδύσεις

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 07:25
UPD:07:26

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ (σε όρους κόστους, όχι τελική αποτίμηση) υλοποιεί η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι φέτος θα ολοκληρώσει επενδύσεις, 100 με 150 εκατ. ευρώ.

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε με έμφαση στη δημιουργία χαρτοφυλακίου ακινήτων με πράσινα χαρακτηριστικά» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός, χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, σημειώνοντας ότι η συνολική Μικτή Αξία (GAV) πράσινων κτηρίων στο τέλος του 2022 θα είναι 505 εκατ. (περίπου το 38% του συνολικού GAV γραφείων της ΑΕΕΑΠ).

Σύμφωνα με τον ίδιο το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας αφορά περίπου 417.000 τμ.. Το 66% των επενδύσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ αφορά ακίνητα ήδη συμφωνημένα ή σε ανάπτυξη, το 17% σε διαπραγμάτευση και το 17% εγκεκριμένα (έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Επενδύσεων της Prodea, η συναλλαγή εξελίσσεται και οι τελικοί όροι δύναται να μεταβληθούν) ενώ το 87% θα είναι πράσινα με τη σχετική πιστοποίηση. Ως προς την κατηγορία το 62% είναι γραφεία, 25% logistics και το 9% ξενοδοχεία και οικιστικά.

Βάσει εκτιμήσεων τα ετησιοποιημένα μισθώματα από τα υπογεγραμμένα συμβόλαια θα προσθέσουν στα έσοδα της ΑΕΕΑΠ από το τέλος του 2023, 9,5 εκατ. ευρώ. Από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα τα επιπλέον ετήσια έσοδα στο τέλος του 2023 θα είναι 23,5 εκατ. και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025 θα φθάσουν 26,1 εκατ. ευρώ.

Στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Prodea περιλαμβάνεται και το 25% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV) εταιρεία που επενδύει σε τουριστικά ακίνητα υψηλών προδιαγραφών σε Ελλάδα και Κύπρο. Σήμερα η αξία των επενδύσεων της MHV είναι 374 εκατ. και ο στόχος είναι να φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος της Prodea, Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, (επικεφαλής της Invel βασικού μετόχου της ΑΕΕΑΠ) προϋπόθεση για την ανάπτυξη της MHV είναι ότι θα βρεθούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες high end. Σχεδιάζεται επίσης η επέκταση και βελτίωση των υφιστάμενων τουριστικών ακινήτων.

Η διοίκηση της Prodea επανέλαβε και χθες πως σχεδιάζει να αυξήσει τη διασπορά της μετοχής της εταιρείας (υπάρχει σχεδιασμός για τη διάθεση του 15% μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν).

Ακόμη, ο κ. Παπαχριστοφόρου απαντώντας σε ερώτημα της «Ν» για το αν συζητείται η πώληση σημαντικού μεριδίου της Castlelake L.P. (ελέγχει έμμεσα το 98,15% συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου στην Prodea, μέσω των εταιρειών Invel Real Estate (Netherlands) II BV, 63,39%, Invel Real Estate BV, 29,81%, CL Hermes Opportunities L.P. , 2,85% και Anthos Properties AKE, 2,1%) είπε ότι: «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, άρα η απάντηση είναι όχι».

Σχετικά με την εξουσιοδότηση που παρείχε χθες η γενική συνέλευση προς το διοικητικό συμβούλιο να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου διευκρινίστηκε ότι επί του παρόντος «δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, απλά ζητείται η εξουσιοδότηση ώστε να υπάρχει ευελιξία».

Ο κ. Καρυτινός κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναφέρθηκε επίσης συνολικά στην αγορά ακινήτων η οποία όπως είπε χαρακτηρίζεται από: Χαμηλή προσφορά ακινήτων σύγχρονων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών, αυξημένη ζήτηση για μίσθωση ποιοτικών χώρων, αυξητική τάση μισθωμάτων και τάση συρρίκνωσης των αποδόσεων.

Η επενδυτική στρατηγική της Prodea, πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος, συνοψίζεται στα παρακάτω:

▪ Έμφαση σε χαρτοφυλάκιο κτηρίων γραφείων με «πράσινα» χαρακτηριστικά με στόχο την εξέλιξη της εταιρείας ως τον μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων γραφείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

▪ Μείωση της επενδυτικής έκθεσης σε ακίνητα που δεν εμπίπτουν στην τρέχουσα επενδυτική στρατηγική της εταιρείας (non-core assets).

▪ Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα logistics, διατήρηση της επενδυτικής έκθεσης στον ξενοδοχειακό κλάδο και επιλεκτικές τοποθετήσεις σε οικιστικά ακίνητα.

Η Prodea είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ με μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες όσο αφορά την αξία του χαρτοφυλακίου της, το οποίο αποτελείται από 373 ακίνητα, εύλογης αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με ποσοστό πληρότητας 94,9%, ετησιοποιημένα μικτά μισθώματα 145,6 εκατ. ευρώ και μικτή μισθωτική απόδοση 6,8%.

Το κόστος χρηματοδότησης για την ΑΕΕΑΠ βελτιώθηκε κατά 155 bps τα τελευταία 4 χρόνια και κατά 19 bps τα τελευταία 2 χρόνια (στο 2,66%).

Η επίδραση της πανδημίας στην Prodea ήταν μικρή με τη μείωση στο εισόδημα από μισθώματα για το 2020 και το 2021, σε σύγκριση με το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, να διαμορφώνεται σε 2% (περίπου).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα