Αλ. Κοντός: Καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς έως το 2013

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 17:10
UPD:21:14

Νέες διαβεβαιώσεις για την καταβολή του συνόλου των επιδοτήσεων έως το 2013 έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο σημειώνεται πως ποσό που ξεπερνά το 70% του συνόλου της ενίσχυσης θα καταβάλλεται άμεσα μέχρι το 2013 σε όλους τους καπνοπαραγωγούς, ενώ το υπόλοιπο θα αποδίδεται μέσα από προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατάρτιση των οποίων θα υπάρξει συνδρομή της Κομισιόν.

Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν 18 ώρες, οι υπουργοί Γεωργίας συμφώνησαν σε ορισμένες τροποποιήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μια σταδιακή αύξηση των ποσοστώσεων στο γάλα και μια μείωση των επιδοτήσεων στην παραγωγή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοντός, συνετέλεσε στη σημαντική βελτίωση των προτάσεων της Επιτροπής, όπως:

- Την αύξηση του ορίου στήριξης εγκατάστασης νέων γεωργών από 55.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ.

- Το μη αποκλεισμό, λόγω πολύ μικρού μεγέθους, από το καθεστώς άμεσων ενισχύσεων του συνόλου σχεδόν των εκμεταλλεύσεων της χώρας μας. Σημειώνεται ότι με την αρχική πρόταση της Επιτροπής έχανε τις ενισχύσεις του το 32,84% των εκμεταλλεύσεων μας.

- Την αύξηση των πόρων που μπορούν να διατεθούν στο πλαίσιο του άρθρου 68, για τη στήριξη τομέων-τύπων γεωργίας, περιοχών, ποιότητας και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

- Τη μείωση της επιπλέον προτεινόμενης υποχρεωτικής διαφοροποίησης από 8% σε 5% μέχρι το 2012. Οι πόροι που θα προκύψουν από τη ρύθμιση αυτή θα χρησιμοποιηθούν κατ' αποκλειστικότητα για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η διαχείριση υδάτων κ.λπ.

- Τη δυνατότητα λειτουργίας παρεμβατικών μέτρων για στήριξη της αγοράς των σιτηρών συμπεριλαμβανομένου και του αραβοσίτου.

- Την αύξηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων κατά 1% ετησίως για την περίοδο 2009 έως 2013.

- Τη δυνατότητα θέσπισης συνοδευτικών μέτρων για τη στήριξη του γαλακτοκομικού τομέα.

- Την ευνοϊκή ρύθμιση σχετικά με τη δυνατότητα μεταβίβασης των ειδικών δικαιωμάτων χωρίς αυτά να συνοδεύονται από επιλέξιμη έκταση για τρία χρόνια.

Σημειώνεται πως την ώρα που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο του Συμβουλίου διαδήλωση των Ευρωπαίων καπνοπαραγωγών και με ελληνική συμμετοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα