Ποιες υποθέσεις «σκανάρει» η ΑΑΔΕ για να βεβαιώσει 1,8 δισ. ευρώ

Προτεραιοποίηση με βαθμό παραβατικότητας και εισπραξιμότητας - Φακέλωμα και πληροφόρηση
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 17:43
UPD:18:45
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Με στόχο τη βεβαίωση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ από φορολογικούς ελέγχους έως το τέλος του έτους, η ΑΑΔΕ προχωρά σε «σκανάρισμα» των φορολογικών υποθέσεων για την προτεραιοποίησή τους με βάση τον βαθμό παραβατικότητας και εισπραξιμότητας.

Η επιλογή ήδη ξεκίνησε και γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, προκειμένου να συλλεγούν στοιχεία από κάθε φορέα, οργανισμό ή τράπεζα, που μπορούν να ολοκληρώσουν τον «φάκελο» του ελεγχόμενου και να αποκαλύψουν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση.

Ειδικότερα, με βάση νεότερες οδηγίες (υπ’ αριθμ. 1071/3.6.2022) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, από το σύνολο των 25.000 ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα πρέπει να επιλέγονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.

Οι αξιολογημένες προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις, που δεν αφορούν φυσικά μόνο όσες παραγράφονται στο τέλος του 2022, κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, κατά κατηγορία, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται.Από το σύνολο των υποθέσεων εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση και εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους στόχους, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης μέχρι την επίτευξη της ετήσιας στοχοθεσίας εκάστης ελεγκτικής υπηρεσίας βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2022, ως προς τον αριθμό των υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2022.

Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το εβδομήντα τοις εκατό (70%) θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας οι οποίες και κινδυνεύουν με παραγραφή, ενώ ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ελέγχων θα αφορά καταρχήν ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Για τις υποθέσεις ελέγχων που περιλαμβάνουν τις χρήσεις 2012, 2013 και τα φορολογικά έτη 2014 και 2015 εκδίδονται πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμων. Σε περίπτωση κάλυψης των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου
έτους 2022, διενεργούνται έλεγχοι υποθέσεων επιπλέον των στόχων, αξιοποιώντας και τις λοιπές αξιολογημένες-μη προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις σύμφωνα με τη φθίνουσα σειρά ταξινόμησης.

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2022:

(α) Εφόσον από τα στοιχεία ή τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις κρίνουν
ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότητα υποθέσεων μη προτεραιοποιημένων, υποχρεούνται, το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση των προτεραιοποιημένων υποθέσεων της υπηρεσίας τους, να εισάγουν την προκρινόμενη υπόθεση σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητά της, συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσσονται. Οι υποθέσεις που εισάγονται από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών δεν δύνανται να υπερβαίνουν το είκοσι τοις εκατό (20%) των προτεραιοποιημένων κατά κατηγορία υποθέσεων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ανωτέρω εφαρμόζονται ακόμη και για υποθέσεις που δημιουργήθηκαν από τις 29/03/2022 και ώρα 10:11 π.μ. μέχρι την ανάρτηση στο ΟΠΣ Elenxis των προτεραιοποιημένων υποθέσεων, καθώς και για υποθέσεις που βρίσκονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες και οι οποίες δεν απεικονίζονται στο ΟΠΣ Elenxis. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνε- κτιμώνται ενδεικτικά η γενεσιουργός αιτία, η δυνατότητα είσπραξης των προσδοκώμενων ποσών βεβαίωσης και η σοβαρότητα εν γένει της υπόθεσης, ενώ για τις ενέργειες που προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο απαιτείται αιτιολόγηση από τους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών.

(β) Επιλέγουν υποθέσεις ελέγχου για την εκπλήρωση του στόχου που αφορά λοιπές περιπτώσεις εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ όσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν μέχρι τη δημοσίευση της παρούσας, μειώνουν τον αριθμό των υπόλοιπων υποθέσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η/12/2022.

Ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ολοκληρώνονται άμεσα οι κατωτέρω υποθέσεις προς έλεγχο:

1. Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των ΥΕΔΔΕ.
2. Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
3. Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
4. Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος, όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
5. Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
6. Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο ΟΠΣ Elenxis.
7. Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
8. Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
9. Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν επιβολή προστίμων, και υποθέσεις που αφορούν ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
10. Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
11. Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων και δεν διενεργήθηκαν εντός των ετών 2019, 2020 και 2021.
12. Υποθέσεις ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών, καθώς και υποθέσεις ελέγχων δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΑΑΔΕ.

Επισημαίνεται ότι οι υποθέσεις μπορούν να αξιολογούνται σε μεταγενέστερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων, με την ανάλογη μοριοδότηση, και να ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έλαβαν.

Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, επιλέγονται βάσει κριτηρίων χρησιμοποιώντας δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ ή προκύπτουν από το φυσικό αρχείο της αρμόδιας για την παραλαβή δηλώσεων φόρων κεφαλαίου υπηρεσία.

Ανεξάρτητα από τις υποθέσεις που επιλέγονται, ελέγχονται όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2022 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινής αξίας της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα