Ικτίνος: Διεύρυνση του διεθνούς πελατολογίου το 2022

265 λατομεία μαρμάρου και φυσικών λίθων διαθέτει η Ελλάδα
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 17:08
UPD:17:19
iktinos.gr

Της Λέττας Καλαμαρά 
[email protected]

Στη διεύρυνση του πελατολογίου της στη διεθνή αγορά, πέραν της Κίνας, στοχεύει η εισηγμένη ελληνική εξορυκτική βιομηχανία Ικτίνος. Όπως τόνισε η διοίκηση, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η εταιρεία εξάγει πάνω από το 95% της παραγωγής της, ενισχύοντας σημαντικά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου στον κόσμο. Πλέον, πέραν της Κίνας όπου κατευθύνεται το 42% των εξαγωγών της, η Ικτίνος ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Αλγερίας, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ. Η Ικτίνος υλοποιεί εξορύξεις σε οκτώ (8) αδειοδοτημένα λατομεία και κατέχει τις σχετικές άδεις για άλλα δύο (2). Εντός του 2022 αναμένεται η επέκταση του λατομείου της στον Βώλακα στην περιοχή της Δράμας, γεγονός που θα ενισχύσει τη δραστηριότητα της εταιρείας με συνολικά 190 στρέμματα αξιοποιήσιμης έκτασης, καθιστώντας το λατομείο της Ικτίνος από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

Το 2021 η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις ύψους 1,16 εκατ. ευρώ και για το 2022 αναμένονται επενδύσεις στα υπάρχοντα λατομεία του Βώλακα, καθώς και στη ΒΙΠΕ της Δράμας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παράλληλα με την επένδυση σε καινοτόμο πρόγραμμα υπόγειας εξόρυξης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που υλοποιεί η Ικτίνος σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος το 2021 σημείωσε αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, ανακάμπτοντας από τα προβλήματα που είχε προκαλέσει ο Covid19. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και έχουν αυξήσει το συνολικό λειτουργικό κόστος κατά 7%-8%. Παράλληλα, δυσμενείς είναι και οι συνέπειες από τις διαρκείς αυξήσεις των ναύλων, λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, που αυξάνει το συνολικό κόστος κτήσης για τον πελάτη. Όλες αυτοί οι παράμετροι, σε συνδυασμό με την πτώση των εξαγωγών στην Κίνα, επηρέασαν τα μεγέθη της εταιρείας κατά το α΄ τρίμηνο του 2022, οπότε και κατεγράφη μείωση τζίρου αλλά και κερδοφορίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ελλάδα και μάρμαρο

Βάσει των στοιχείων της Marble Consulting, η αξία του παγκόσμιου εμπορίου μαρμάρων ανέρχεται στα 5,5 δισ. ευρώ, το 40% αφορά όγκους μαρμάρων και το 60% πλάκες μαρμάρου. Το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών προέρχεται από την Τουρκία, την Κίνα, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα έχει ισχυρή μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 265 λατομεία μαρμάρου και φυσικών λίθων, 159 λατομεία δομικών ορυκτών (αδρανή υλικά), 67 λατομεία βιομηχανικών ορυκτών, 52 ορυχεία (εκτός λιγνίτη) και 15 ορυχεία λιγνίτη (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα