Market Beat: Τα διεθνή ευνοούν την «αναγκαία» τεχνικά άνοδο στην Αθήνα 

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 09:07
UPD:09:08
  • Ο Nikkei ενισχύεται κατά 0,7%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξάνονται κατά 0,4% ειδοποιώντας για αλλαγή στο κλίμα των συναλλαγών στις ΗΠΑ
  • Το ευρώ βρέθηκε στο υψηλό 7 ετών απέναντι στο γιεν ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβεβαιώσει το τέλος της αγοράς ομολόγων αυτόν τον μήνα και μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αν και η αγορά δεν γνωρίζει εάν αυτή θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης.
  • Η μέτρηση του ΔΤΚ των ΗΠΑ θα δοκιμάσει τις κινήσεις της αγοράς που έχουν ήδη γίνει σχετικά με τις αυξήσεις της Fed
  • Οι τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει μετά την αύξηση των τιμών στη Σαουδική Αραβία
  • Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,61%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +0,69%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +0,40%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +1,00% και στον μήνα κερδίζει +0,88% με ετήσια απόδοση +1,25%. Ωστόσο έδωσε στον  FTSEΜ πτώση -1,09% και στον μήνα έχασε -0,03% ενώ στο έτος χάνει -5,45%. Ο ΔΤΡ με εβδομαδιαία κέρδη +1,27%, εμφάνισε στον μήνα απόδοση +0,99%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +7,41%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τεχνικά, η αγορά στο δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε συσσωρεύοντας δυο φορές. Κλείνει διαρκώς σε ζώνη που ορίζουν ο απλός και ο εκθετικός ΚΜΟ200. Την πρώτη ήταν οι τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου και οι πέντε πρώτες του Απριλίου, με τέσσερα ανοδικά και άλλα τόσα καθοδικά κλεισίματα. Η διακοπή της πρώτης ζώνης συσσώρευσης έγινε με ανοδικό τίναγμα που στις 21/4 κατάληξε τις 950 μονάδες. Η δεύτερη είναι σε εξέλιξη ξεκίνησε στις 26/5 και με τις συνόδους που ακολούθησαν έχουμε ήδη τρία ανοδικά και τέσσερα πτωτικά κλεισίματα. Άρα σήμερα ίσως διαρραγεί η ζώνη ειδοποιώντας για την καλοκαιρινή δυναμική.        

Με την δυναμική της περασμένης εβδομάδας να αφορά σε συσσώρευση της οποίας το εύρος στένευε δεν είναι απίθανο σήμερα να υπάρξει μια κίνηση που θα βγάλει την αγορά από τη ζώνη μεταξύ 886 και 903 μονάδων. Η τεχνική ανάλυση ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά επίσης τα ασιατικά χρηματιστήρια που εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα κέρδη σήμερα εμφανίζουν  τα περισσότερα κέρδη. Σε θετικό επίπεδο βρέθηκαν και τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street. 

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη Τιμών και του FTSE25, δείχνουν ένα χαλαρό συντονισμό της Αθήνας με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ή αυτά των ΗΠΑ. Είναι ανάλογα εκείνων που εμφάνισαν τα αναδυόμενα χρηματιστήρια της Ασίας. Αποκαλύπτοντας ότι οι ξένοι θεσμικοί, που κυριαρχούν στις συναλλαγές, υπολογίζουν τη θέση της ελληνικής αγοράς στην κατάταξη των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Η Motor Oil κλείνει τον κύκλο των προγραμματισμένων ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α’ τριμήνου σήμερα το απόγευμα, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί αύριο το απόγευμα. Σύμφωνα με το πρόσφατο παρελθόν μέσα στο μήνα θα υπάρξει ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο των ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ ΑΔΜΗΕ και ΣΑΡ, καθώς οι ανακοινώσεις των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων δεν έχουν καταληκτική ημερομηνία. Στο διάστημα 6 - 8 Ιουνίου θα λάβει χώρα η δημόσια προσφορά μετοχών της Μπλε Κέδρος ΑΕΑΑΠ, οι μετοχές της οποία θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Από το μακροοικονομικό πεδίο έχουμε προγραμματισμένη ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων του εγχώριου ΑΕΠ του α’ τριμήνου την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύονται τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Μάιο.

Βρισκόμαστε πλέον στον έκτο μήνα του έτους, που δεν πήγε όπως περίμεναν οι επενδυτές στο τέλος της περασμένης χρονιάς. ΟΙ βασικοί δείκτες και ειδικά ο ΓΔ εμφανίζει οριακή μεταβολή +0,40% από τότε, με τον FTSE25 στο +1,25%. Μια ματιά στις επιδόσεις των blue chip θα δείξει πως προέκυψαν αυτά τα κέρδη. Υπάρχουν 12 πτωτικά με τις μικρότερες απώλειες να είναι άνω του -5%. Και 13 ανοδικά με 9 από αυτά να εμφανίζουν διψήφια κέρδη. Δεν υπάρχει μεγάλη ασάφεια στην εικόνα τους.

Ο Μάιος διαχώρισε τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε δυο ομάδες ως προς την ετήσια απόδοσή τους και η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σεβάστηκε και μάλλον ενίσχυσε τον διαχωρισμό. Με μεταβολές συν ή πλην 50 μονάδων βάσης περίπου από τη μεταβολή των δυο βασικών δεικτών βρίσκονται τέσσερα  blue chip: οι ΤΕΝΕΡΓ +1,16% στη βδομάδα και 34,4% στο έτος, ΟΤΕ +0,92% και (+8,49%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,83% και (+31,02%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,20% και (+4,31%). 

Με άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών υπάρχουν επτά: ΕΥΔΑΠ +11,58% και (+1,15%), ΜΟΗ +9,66% και (+29,60%), ΟΠΑΠ +6,67% και (+15,48%), ΕΛΠΕ +4,29% και (+13,34%), ΕΥΡΩΒ +3,14% και (+18,02%), ΠΕΙΡ +1,72% και (-8,53%), και ΕΤΕ  +1,44% και (+24,56%). 

Από τα 14  blue chip χωρίς κέρδη τα πέντε είχαν απώλειες άνω του -2% και ήταν: ΣΑΡ -6,28% και στο 2022 (-24,61%), ΛΑΜΔΑ -5,20% και (-12,82%), ΜΠΕΛΑ -3,63% και (+19,05%), ΤΙΤC -3,31% και (-8,22%), και ΕΕΕ -2,58% και (-33,91%). Ακολουθούν οι 5 μετοχές με πτώση από -1% ως -2% ήτοι: ΚΟΥΕΣ -1,99% και (-21,03%), ΒΙΟ -1,76% και (-14,81%), ΕΛΧΑ -1,61% και (-14,05%), ΑΛΦΑ -1,35% και (-9,01%), και ΑΡΑΙΓ -1,15% και (+7,18%). Ακολουθούν με μεταβολές από -0,8% ως 0,00% 4 μετοχές ΜΥΤΙΛ -0,76% και (+12,29%), ΔΕΗ -0,49% και (-34,57%), ΟΛΠ -0,37% και (-5,23%), ΑΔΜΗΕ 0,00% και (-6,42%).

Από τους εγχώριους αναλυτές οι παρατηρήσεις διαπνέονται από έναν αέρα επιφύλαξης για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αποτιμήσεις στον τρέχοντα μήνα. Η Leon Depolas Sec. διαπιστώνει ότι: “Το επενδυτικό περιβάλλον δεν εμφανίζεται διαφοροποιημένο, με αποτέλεσμα η τρέχουσα θετική συγκυρία να αποτελεί περισσότερο προϊόν διακυμάνσεων. Η ταλάντωση του ΓΔΧΑ γύρω από την περιοχή των 910 - 900 μονάδων ενδέχεται να είναι το βασικό σενάριο για τις επόμενες συνεδριάσεις”. Η Euroxx Sec. ανέφερε: “Περιμένουμε η ψυχολογία των επενδυτών να παραμείνει εύθραυστη και η Αγορά να ακολουθήσει την πορεία των Ξένων Αγορών”. Πιο αισιόδοξες οι  εκτιμήσεις της Merit Sec. που σημείωσε: “H τάση του ΓΔ, την εβδομάδα που μας πέρασε, διατηρήθηκε ανοδική βοηθούμενη από Εταιρείες όπως η Motor Oil, o ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι περισσότερες Τράπεζες και η EEE. Η τεχνική εικόνα του κλεισίματος μας κάνει να αισιοδοξούμε για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα, αν και πλησιάζει ο χρόνος για την πρώτη ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.”

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ 

Όταν την τάση διαμορφώνουν προσωπικότητες η νευρικότητα περισσεύει 

Με απώλειες μέτριων διαστάσεων σε αρκετά αναπτυγμένα χρηματιστήρια ξεκίνησε ο Ιούνιος. Στις ΗΠΑ το τελικό χτύπημα σε καθοδική εβδομάδα δόθηκε από το μακροοικονομικό πεδίο.   Οι επενδυτές βρίσκονται μόνιμα κάτω από το άγχος που προκαλεί η αναπόφευκτη νομισματική σύσφιξη από την πλευρά των Κεντρικών Τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για να σταματήσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Κάθε μέτρηση που ενισχύει τα υπέρ σύσφιξης επιχειρήματα προκαλεί ρευστοποιήσεις, γιατί αποδιώχνει την ελπίδα για φρένο στην άνοδο των επιτοκίων. Η παρουσία της νευρικότητας δεν είναι αναίτια. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων από την Fed έχει ψαλιδιστεί, από την επιμονή των αρμοδίων να εκτιμούν παροδικότητα στις πληθωριστικές πιέσεις. Ως την ώρα φυσικά που το μέγεθός τους ήταν αδύνατο να αγνοηθεί. Τώρα ανησυχούν μήπως για να φρενάρουν τον πληθωρισμό οι αρμόδιοι, καταστρέψουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που αποτελούν κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. Σε αυτό θα αναφέρουμε πιο κάτω το επιχείρημα του CEO της JP Morgan για επίμονο πληθωρισμό ο οποίος οδηγεί σε εξαιρετικά δυσοίωνες προσδοκίες. 

Ο ρόλος των προσώπων

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει που θα βρισκόταν η κατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης χωρίς την προσωπικότητα δυο ηγετών, του ρώσου προέδρου Πούτιν και του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Με τους χειρισμούς τους ο πόλεμος συμπλήρωσε 100 ημέρες και ήταν η πρώτη πηγή σκεπτικισμού για τους επενδυτές. Ενώ στο ξεκίνημα του μήνα, η προσωπικότητα  του  CEO της JP Morgan, που του προσέφερε ισχύ επηρεασμού χιλιάδων διαχειριστών κεφαλαίου, προκάλεσε επίσης ρευστοποιήσεις και νευρικότητα. Ο Τζέιμι Ντάιμον ειδοποίησε τους επενδυτές να προετοιμάζονται για την επικράτηση ενός «τυφώνα». Καθώς η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με πληθώρα προκλήσεων, με κυριότερες την σύσφιξη  της νομισματικής πολιτικής και την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ παράλληλα στο προσκήνιο στο τέλος της εβδομάδας βρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ που σύμφωνα με το Reuters σε email ανέφερε πως έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία και πρέπει να περικόψει περίπου το 10% του μισθωτού προσωπικού της βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Άλλη μια δημοφιλής προσωπικότητα προστίθεται σε μια αυξανόμενη χορωδία προειδοποιήσεων από τους ηγέτες των επιχειρήσεων σχετικά με τους κινδύνους εμφάνισης μιας ύφεσης.

Πόλεμος 100 ημερών

Το αφιέρωμα της Ν περιγράφει τον πόλεμο ανάγλυφα. Αλλά αξίζει να αναφέρουμε πως τον αντιμετωπίζουν οι αρθρογράφοι της WSJ M. Walker, D. Michaels και  M. Gordon που επηρεάζουν τους θεσμικούς διεθνώς: Μετά από 100 ημέρες, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα αιματηρό σύγκρουση χωρίς τέλος, προκαλώντας αυξανόμενες καταστροφές στην Ουκρανία και παρατεταμένο κόστος παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει εμφανίσει τυχαίες  ταλαντεύσεις που υπογραμμίζουν την ύπαρξη του απρόβλεπτου στην πορεία κάθε πολέμου. Η αποτυχία του πρώιμου Blitzkrieg (γρήγορης κατάληξης με επιθυμητό αποτέλεσμα) της Ρωσίας, τροφοδότησε την εμπιστοσύνη της Ουκρανίας που ωστόσο υποχωρεί, καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει τη δύναμή της σε μια μικρότερων διαστάσεων αλλά συντριπτική προέλαση. Συμπεραίνοντας: Με όσα διακυβεύονται και για τις δυο πλευρές πλέον  είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσουν η Ουκρανία ή η Ρωσία. 

Ο πόλεμος απειλεί επίσης δύο από καιρό αποδεκτούς πυλώνες της παγκόσμιας τάξης: Την αρχή ότι το έδαφος δεν μπορεί να προσαρτηθεί με τη βία και ότι οι θάλασσες είναι ελεύθερες για τα πλοία όλων των εθνών.

Ο πόλεμος έχει κάνει τον κόσμο φτωχότερο. Αυξάνοντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχει περιπλέξει την προβληματική παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19. 

Η διακοπή των μακροχρόνιων σχέσεων προμήθειας ενέργειας και τροφίμων αφήνει μεγάλο μέρος του κόσμου να αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη και δαπανηρή οικονομική προσαρμογή. Αναφέροντας κατόπιν την πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Η εποχή της φθηνής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα έχει τελειώσει». 

Μετά τον Jamie Dimon

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι "η δημοσιονομική τόνωση είναι ακόμα υπό την κατοχή των καταναλωτών. Αυτά τα χρήματα ξοδεύουν". Ο Dr Ed Yardeni συμφωνώντας ανέφερε: Οι καταναλωτές έχουν περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλεονάζουσα εξοικονόμηση, χάρη στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας που δεν δαπανήθηκαν. Βυθίζονται σε αυτή τη δεξαμενή χρημάτων για να αντισταθμίσουν την αδυναμία της αγοραστικής δύναμης των μισθών τους, που έχουν διαβρωθεί από τον πληθωρισμό. Χρέωσαν επίσης πολλά από τα έξοδά τους τον Μάρτιο. Την Τρίτη θα δούμε αν συνέχισαν να το κάνουν και τον Απρίλιο. Την Παρασκευή, ο ΔΤΚ του Μαΐου μπορεί να δείξει ότι ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με βραδύτερο ρυθμό. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μικρή ελάφρυνση στο κόστος της βενζίνης, των ειδών παντοπωλείου και του ενοικίου. Την Τετάρτη είναι πιθανό να πέσουν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, όπως συμβαίνει από την αρχή του τρέχοντος έτους, καθώς η αγορά κατοικιών έχει γίνει λιγότερο προσιτή, γεγονός που έχει επίσης αυξήσει τα ενοίκια. Την  Παρασκευή είναι πιθανό να δούμε ότι το Δημόσιο των ΗΠΑ έχει ωφεληθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, όταν θα δημοσιευτεί η έκθεση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του Ιουνίου. Οι ομοσπονδιακές φορολογικές εισπράξεις έχουν εκτοξευθεί μαζί με τον πληθωρισμό.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η πορεία των αγορών για όλα όσα αναφέραμε, με τον πόλεμο να γίνεται με την πάροδο του χρόνου ο μεγαλύτερος παράγοντας  για την πρόκληση αστάθειας, αναμένεται να συναντήσει και νέες αναταράξεις. Την Παρασκευή 3/6 έγινε γνωστό πως τον Μάιο προστέθηκαν 390.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν να προστεθούν 328.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Dow Jones και στα χρηματιστήρια ξέσπασαν… πιέσεις. Βρισκόμαστε σε εποχές που τα καλά νέα είναι… κακά νέα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανέβηκε μετά την έκθεση, πάνω από το επίπεδο του 2,9%. 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου εμφάνισαν κέρδη μόνο 5 από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε και ήταν όλοι από ασιατικά χρηματιστήρια, που είχαν κάθοδο στην τελευταία του Μαΐου. Ο S&P500 υποχώρησε -1,20%, στο 2022 χάνει -13,80%. Ο Dow ακολούθησε με -0,94%, με επίδοση -9,46% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,74%, με απώλειες στο 2022 -11,29%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε τη μικρότερη πτώση -0,26%, στο 2022 χάνει -16,13%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -0,98%, στο 2022 υποχωρεί κατά -23,22%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -0,69% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +2,01%. Ο DAX  με οριακή πτώση -0,01%, ενώ στο 2022 υποχωρεί -8,97%, ο CAC με μεταβολή -0,47%, στο 2022 χάνει -9,33%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έπεσε κατά -2,34%, ενώ στο 2022 κατέληξε με επίδοση +0,13%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση -1,91%, με ετήσια επίδοση -11,63%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -0,87%, ενώ στο έτος χάνει -9,78%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -0,75% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 +5,99%. Ο IPC του Μεξικού με βουτιά -3,38%, αποδίδει στο 2022 -4,85%. Ο χρυσός με άνοδο +0,18%, βρέθηκε στα 1853,90 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +1,28%. Ενισχύθηκε κατά +4,51%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 120,26 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +59,39%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,66%, είχε απόδοση -3,68% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,23%, και στο 2022 υποχωρεί -10,31%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,61% με επίδοση στο έτος -4,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng προσέθεσε 1,86%, στο 2022 χάνει -9,90%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,08% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -12,21%.

ΧΑ

Εβδομάδα ανοδικής συσσώρευσης με “αποκαλύψεις”

Τα κέρδη του Γενικού Δείκτη Τιμών και του FTSE25, δείχνουν ένα χαλαρό συντονισμό της Αθήνας με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ή αυτά των ΗΠΑ. Είναι ανάλογα εκείνων που εμφάνισαν τα αναδυόμενα χρηματιστήρια της Ασίας. Αποκαλύπτοντας ότι οι ξένοι θεσμικοί, που κυριαρχούν στις συναλλαγές, υπολογίζουν τη θέση της ελληνικής αγοράς στην κατάταξη των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Παράλληλα αποκάλυψε, πως στο εξής με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές κινήσεις  θα εμφανίζονται επιλεκτικές τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις. Η τάση στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου διατηρήθηκε ανοδική, με πυλώνες τα κέρδη από εταιρίες όπως η Motor Oil, o ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι περισσότερες Τράπεζες και η EEE. 

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ανέδειξε το διαχωρισμό των μετοχών σε σχεδόν ισοδύναμες δυο ομάδες. Αν και οι επενδυτές οδήγησαν την αγορά ως τις 901 μονάδες με μέτρια αξία συναλλαγών, ο ΓΔ κατέληξε στις 891,80 από 891,41 μονάδες την Παρασκευή 27/5, με μεταβολή +0,04%. Ο τζίρος ανήλθε στα 77,661 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,255 εκατ. Ο ΔΤΡ εμφάνισε μεταβολή +1,12%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,10% στις 2156,42 από το κλείσιμο της Παρασκευής 27/5 στις 2154,32 μονάδες,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,69%. Την Τρίτη ήταν η μέρα του rebalancing και ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 521,188 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,781 εκατ. αλλά ο ΓΔ οδηγήθηκε στις  890,70 μονάδες, με μεταβολή -0,12%. Ο ΔΤΡ έκλεισε υποχωρώντας -0,82% ενώ ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,02% στις 2156,9 μονάδες. Ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,38%. Για δεύτερη μέρα ανοδικές και πτωτικές μετοχές διέφεραν ελάχιστα στο πλήθος. Την Τετάρτη και πρώτη μέρα του Ιουνίου, η αγορά με ανεξαρτησία έναντι των διεθνών έδωσε κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 899,97 μονάδες, με μεταβολή +1,04%. Ήταν η μέρα της εγγραφής του ανώτερου για την εβδομάδα στις 903,80 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 92,608 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,084 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +0,78% αλλά ο FTSE25 είχε άνοδο +1,26% στις 2184,14 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,09%. Την Πέμπτη με σχετικά χαμηλό τζίρο, οι συναλλασσόμενοι αναίρεσαν τα κέρδη της Τετάρτης στέλνοντας την τιμή του ΓΔ  στο κλείσιμο στις 890,28 μονάδες με πτώση -1,08%.  Ο ΔΤΡ υποχωρώντας  -1,69% προκάλεσε σε ένα βαθμό την κατά -1,34% υποχώρηση του FTSE25 στις 2154,88 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,68%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 67,616 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων τα 8,027 εκατ. Την Παρασκευή το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό ήταν πως ο τζίρος μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 49,227 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,977 εκατ. Οι θεσμικοί επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 896,89 μονάδες, με μεταβολή +0,74%, και οι μετοχές που σημείωσαν άνοδο ήταν 62 από 25 την Πέμπτη 2/6 και εμφάνισαν απώλειες 35 από 70. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +1,93%, αλλά ο FTSE25 με άνοδο +0,97% βρέθηκε στις 2175,78 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,75%. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,174 από 63,695 δις ευρώ στις 27/5. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 161,66 εκατ. ευρώ από 75,830 εκατ. την τελευταία βδομάδα του Μάη και των πακέτων πάλι στα 8,02 εκατ. 

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,61%, η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +0,69%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +0,40%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +1,00% και στον μήνα κερδίζει +0,88% με ετήσια απόδοση +1,25%. Ωστόσο έδωσε στον  FTSEΜ πτώση -1,09% και στον μήνα έχασε -0,03% ενώ στο έτος χάνει -5,45%. Ο ΔΤΡ με εβδομαδιαία κέρδη +1,27%, εμφάνισε στον μήνα απόδοση +0,99%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +7,41%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεκίνησε και… “πληροφορεί”   

Η κατάσταση στην αγορά παραγώγων δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί ως προς τους όγκους των ΣΜΕ κάθε τύπου καθώς αυτά του FTSE 25 μειώνονται παράλληλα με την μείωση του εύρους διακύμανσης. Αλλά στα ΣΜΕ επί μετοχών έχει ξεκινήσει μια διακριτική μετακύληση θέσεων στη σειρά Σεπτεμβρίου και αξίζει παρακολούθησης γιατί σε αυτά θα αποτυπώσουν τις προσδοκίες για τις τιμές το καλοκαίρι. 

 Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2162,21 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα7,33 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 20,90 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2162,21 μονάδες. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 13:09 και ήταν οι 2178,05 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2175,78 από 2154,88 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,97% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,880 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 3/6/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουνίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 191 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2180,25 μονάδες και κατώτερο τις 2165,50, ενώ έκανε τελευταίες πράξεις στις 2173,5 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2171,75 από 2151,00, ενώ η σειρά απόκτησε 4021 ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 260 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο τις 2161,25 μονάδες κατώτερο τις 2146,00 και τιμή κλεισίματος τις 2146,00 από 2136,50 και η σειρά απόκτησε 521 από 321 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον σχεδόν εξανεμίστηκε. Στα calls λήξης Ιουνίου διακινήθηκαν  4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και 2250 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου, διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100. Ενώ και για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 2/6 στις 605,84 μονάδες με μεταβολή -1,69%. Την Παρασκευή 3/6, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 609,17 μονάδων (+0,55%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 609,17 (+0,55%), και ανώτερο τις 618,63 (+2,11%), έκλεισε στις 617,54 μονάδες με μεταβολή +1,93%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,573 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +2,13% απασχόλησε 4,849 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,61% 5,160 εκατ., η ΠΕΙΡ 0,00% απασχόλησε 795.107 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +3,44% απασχόλησε 3,111 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 624,00 από 612,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν στο 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ των Τραπεζών της σειράς Ιουνίου.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6700 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 117.912 από 120.813  και τιμή κλεισίματος στα 0,977 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2664 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 12.599 από 10.095. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2149 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,64 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 17.234 από 18.189. Διακινήθηκαν  επίσης 43 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 484 από 462 οι ανοικτές θέσεις. 

Της ΕΥΡΩΒ με 1344 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ και έγιναν 24.881 από 25.237 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκε επίσης 1 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 1341 από 1340 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 267 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,17 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 26.300 από 26.511. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έμειναν 2617 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 330 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 294 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ και τα 178 ΣΜΕ της ΜΟΗ λήξης Ιουνίου.  

Από τη Merit Sec. σχολίασαν: “H τάση του ΓΔ, την εβδομάδα που μας πέρασε, διατηρήθηκε ανοδική βοηθούμενη από Εταιρείες όπως η Motor Oil, o ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι περισσότερες Τράπεζες και η EEE. Ο τζίρος παρέμεινε σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Η τεχνική εικόνα του κλεισίματος μας κάνει να αισιοδοξούμε για την πορεία του Γενικού Δείκτη την επόμενη εβδομάδα, αν και πλησιάζει ο χρόνος για την πρώτη ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελληνική δεκαετία συνεχίζει να βρίσκετε σε πίεση, επηρεαζόμενη άμεσα από όλες τις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών, κάτι το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει στο προσεχές μέλλον.

Την Δευτέρα 6/6 η Motor Oil θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου. Την Πέμπτη 9/6 θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ο ΔΤΚ για τον Μάιο και την Παρασκευή 10/6 ο αντίστοιχος δείκτης στην Αμερική. Οι βασικοί κίνδυνοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές την προσεχή περίοδο, είναι μια αρνητική έκπληξη στην ανακοίνωση του GDP στην Ευρωζώνη την Τετάρτη 8/6.

Περεταίρω αρνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με την ευλογιά των πίθηκων, πιθανόν να έχουν αρνητικές εξελίξεις στην Καλοκαιρινή περίοδο και τα ταξίδια. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo επανήλθε και αφορούσε σε 24.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, σε 1.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, σε 500 για ΕΧΑΕ και σε 63 για ΕΥΔΑΠ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία είχε σαν κύριο γνώρισμα την ολοκλήρωση των εισροών από την αναδιάρθρωση του MSCI. Ο τζίρος που παρατηρήθηκε την περασμένη Τρίτη (523 εκατ. ευρώ), ήταν ο καλύτερος σε ημέρα αναδιάρθρωσης του MSCI από το Μάιο του 2014 όταν είχαν παρατηρηθεί συναλλαγές 811 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα των Τραπεζών (NPEs, κερδοφορία) περιόρισαν τις πιέσεις, ενώ τα θετικά ακούσματα για την κερδοφορία της φετινής χρήσης από ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο, έδωσαν λόγους επιλεκτικών τοποθετήσεων.

Αυτή ίσως είναι και η εικόνα που θα έχει στο εξής η Αγορά, ακολουθώντας περισσότερο τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα, καθώς η επίδραση των υψηλών τιμών στο κόστος πωληθέντων, αναμένεται να έχει εντονότερο χαρακτήρα στα τρίμηνα που ακολουθούν, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σταδιακό σβήσιμο των ημερήσιων τζίρων.

Στο εξωτερικό οι διακυμάνσεις και η νευρικότητα συνεχίστηκαν, απότοκο και των επιφυλακτικών δηλώσεων από επιχειρηματικούς και οικονομικούς κύκλους με υψηλό δείκτη επιδραστικότητας στην Επενδυτική Κοινότητα. Προς το παρόν διανύουμε μια περίοδο εύθραυστης ανακωχής, το ανοδικό διάλλειμα ενδεχομένως θα κρατήσει μέχρι το επόμενο σημαντικό νούμερο, το οποίο κατά τα φαινόμενα θα έρθει από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Αμερική, την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Αν ο πληθωρισμός του Μαΐου βγει ανάλογος της τρέχουσας πρόβλεψης (8,2%) με το δομικό κομμάτι να μην παρουσιάζει αύξηση μεγαλύτερη του 5,9%, τότε η Κεντρική Τράπεζα θα μείνει στο μονοπάτι των επόμενων “τιμολογημένων” αυξήσεων των επιτοκίων.

Αυτό θα το μάθουμε στις 15 Ιουνίου, όταν η FED έχει προγραμματισμένη την επόμενη ανακοίνωση για τα επιτόκια, με τις Αγορές να αναμένουν αύξηση 50 μονάδων βάσης και το επιτόκιο παρέμβασης να φθάνει στο 1,25%. Εξυπακούεται ότι οποιαδήποτε αλλαγή, θα έχει και το ανάλογο αντίκτυπο στις Αγορές.

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια του Ευρώ, χωρίς να αναμένονται αλλαγές στο επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%), ωστόσο εκτιμάται ότι η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τον Τραπεζικό κλάδο (TLTRO) με αρνητικά επιτόκια, σταδιακά θα σταματήσει.

Αυτή θα είναι η πρώτη ενέργεια της ΕΚΤ προς την πλευρά της σύσφιξης παροχής ρευστότητας.

Η εβδομαδιαία διακύμανση με το ζόρι έφθασε τις 13 μονάδες στο Γενικό Δείκτη. Ως εκ τούτου δεν είχαμε σπουδαίες αλλαγές στο τεχνικό κομμάτι.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έδειξε περισσότερο διατεθειμένος να κάνει συντήρηση δυνάμεων, “προστατεύοντας” την κομβική ζώνη των 890 μονάδων. Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε τους αγοραστές να έχουν μεν κερδίσει μια νίκη, μένοντας πάνω από τα επίπεδα των 890 μονάδων, ωστόσο η σταδιακή υποχώρηση του τζίρου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτική για την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Παρόλα αυτά, όσο η Αγορά διαπραγματεύεται πάνω από τους κινητούς μέσους των 30, 50 και 200 ημερών, σε μια σπάνια ταυτόχρονη σύγκλιση των τριών δεικτών τάσης στις 886 μονάδες, δίνοντας στους αγοραστές ένα μικρό προβάδισμα.

Το εγχείρημα πάντως νέας ανοδικής διαφυγής θα απαιτήσει πολύ καλύτερα συναλλακτικά δεδομένα, καθώς είναι εμφανής η αύξηση της προσφοράς πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

Σήμερα 

Οι ασιατικές μετοχές διατήρησαν την ανοδική τους ορμή από την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα Δευτέρα 6/6, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών σημείωσαν μέτρια κέρδη εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ενώ το ευρώ άγγιξε το υψηλό επταετίας έναντι  του γεν εν μέσω στοιχημάτων για σύσφιξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 προσέθεσαν 0,4% και τα ΣΜΕ του Nasdaq 0,6%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 σημείωσαν άνοδο 0,6% και τα ΣΜΕ του FTSE 0,9%.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο αφού η Σαουδική Αραβία όρισε υψηλότερες τιμές για αποστολές στην Ασία, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι αυξήσεις της προσφοράς που σχεδιάζει ο ΟΠΕΚ δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση, ειδικά καθώς η Κίνα χαλαρώνει τα lockdown.

Στις 8:25 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,70%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -0,38%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,44% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδη +1,23% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,86%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,13% και ήταν στις 554,43 μονάδες 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα